Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toniq
Turysta
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) toniq » 28.04.2022 21:20

Zbigniew74 napisał(a):
toniq napisał(a):Witam serdecznie,
Który rejon polecacie na pierwszy wyjazd z 4 dzieci? Od maluchów po nastolatków (4-13 lat). Najbardziej zależy nam na plaży, oraz braku tłumów. Człowiek jednak chce wieczorem chwilę odpocząć. Dobrze, aby plaża była jednak odrobinę szersza i nie zatłoczona. Oczywiście wszelkie betony i strome wejścia do wody odpadają.

Na pierwszy raz w Chorwacji wybrałbym Makarską Rivierę, te połączeniu wysokich gór wchodzących do morza robi niesamowite wrażenie :) Oczywiście oprócz samej miejscowości Makarska, jak nie lubisz tłumów to polecam Igrane, Drasnice czy Zivogosci tam byłem, w tym roku Promajna też podobno fajna :)
Dwie miejscówki mogę polecić Draśnice 0 metrów do morza :) Apartament na plaży, super właściciel.

Igrane druga linia, ale ceny OK i super apartamenty

Dzięki serdeczne, wysłałem zapytanie, ale obydwie zajęte. Widać za późno zabrałem się za temat...
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 28.04.2022 21:24

toniq napisał(a):A Povljana? Plaża Povljana niby piaszczysta, ale jakoś, przynajmniej ze zdjęć nie zachwyca. Może ktoś był i widział na żywo?

Byłem i widziałem a plaża piaszczysta jest owszem ale zależy gdzie będziesz mieszkał bo jest szansa że będziesz musiał iść kawałek . Sama plaża taka sobie , woda zamulona a pozostałe plaże w sezonie oblegane mocno . Ja jadę po raz nasty do Cro i odwiedzałem różne miejsca aby samemu zobaczyć gdzie najbardziej mi pasuje , swoje zdanie to jednak swoje zdanie no i teraz już kolejny raz w to samo miejsce ;)
toniq
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) toniq » 29.04.2022 08:37

yanek37 napisał(a):
Trajgul napisał(a):
toniq napisał(a):Wolałbym uniknąć miejsc z niezliczoną liczbą straganów i innych tego typu atrakcji. Zależy mi na ciszy i spokoju z niezatłoczoną plażą. Może masz w swoich zasobach jakąś miejscówkę godną polecenia?

Niezatłoczone plaże to prędzej gdzieś na wyspach. Może małe miejscówki Riwiery Omis: Lokva Rogoznica, Mimice, Marusici, Pisak lub Riwiery Makarskiej np. Promajna.

Mogę polecić Lokve....byłem 5 razy w tym samym miejscu .. jak dla mnie bomba... trochę pod górkę miejscówka ale za to widoki i cisza ... plaże małe kameralne i nie zatłoczone a byłem w sezonie. Tylko zejście do plaży takie sobie... jak to w Dalmacji...
Jak coś mogę podesłać namiary na PW..

Wysłałem PW z prośbą o namiary.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 29.04.2022 09:07

@toniq, amatus1 jeździ również do Lokvy i bardzo chwali, więc Jego też zapytaj.
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 29.04.2022 09:51

toniq napisał(a):
piekara114 napisał(a):Pakostane - wg mnie ma jedną z brzydszych plaż w Chorwacji. W samym miasteczku nic nie przyciąga oka. Jedyny plus to położenie do zwiedzania.
A podczas 14 wyjazdów trochę widziałam.

Hmm... ok, czyli co polecasz? Nie chciałbym się zrazić podczas pierwszego wyjazdu..., z drugiej strony dotychczas był Bałtyk.
Wolałbym uniknąć miejsc z niezliczoną liczbą straganów i innych tego typu atrakcji. Zależy mi na ciszy i spokoju z niezatłoczoną plażą. Może masz w swoich zasobach jakąś miejscówkę godną polecenia?

Oczywiście Pakostane to nie jest top - topów, ale ma argumenty, na których (jak zrozumiałem) zależy toniq : szeroka plaża, brak tłumów, miejscowość bez schodów (a na pokładzie jest 4-letnie dziecko), fajne miejsca do zwiedzania w pobliżu, stosunkowo blisko z PL.
Są piękniejsze miejsca w Chorwacji, ale poszedłem trochę tropem moich doświadczeń - pierwszy wyjazd do CRO to było właśnie Pakostane i w porównaniu z Bałtykiem to było coś. Później przyszedł czas na inne destynacje, ale Cro-wirusa złapałem w Pakostane, stąd moja propozycja. :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.04.2022 12:56

p_majer napisał(a):Oczywiście Pakostane to nie jest top - topów, ale ma argumenty, na których (jak zrozumiałem) zależy toniq : szeroka plaża, brak tłumów, miejscowość bez schodów (a na pokładzie jest 4-letnie dziecko), fajne miejsca do zwiedzania w pobliżu, stosunkowo blisko z PL.
O jakiej szerokiej plaży w Pakostanie piszesz :?: I bez tłumów? Tak to wyglądało początkiem września...

Obrazek

Obrazek

https://www.cro.pl/post1741538.html#p1741538
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 29.04.2022 13:13

Moim zdaniem - np. w porównaniu z Makarską, którą ktoś polecał, Pakostane nie jest zatłoczone, a plaża jak na Dalmatyńskie warunki uważam, że jest dość szeroka (szczególnie odkąd została wysypana piachem).
Ale wydaje mi się, że zaczynamy wchodzić w zbędną polemikę, zupełnie nie potrzebną nikomu :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.04.2022 13:30

Osobiście, na pierwszy wyjazd do Chorwacji nikomu bym Pakostane nie poleciła. Jedynym wyjątkiem mogłaby być sytuacja, gdzie jest to baza wypadowa do zwiedzania, a plażowanie stanowi 5% urlopu (o poranku lub wieczorem szybkie zanurzenie w morzu). Nie na pobyt wakacyjny z dziećmi, choć wiem, że dużo osób to miejsce chwali (nawet tu na forum), ja odradzam....
Równie brzydkie pod kątem plażowania jak Srima...

A dzięki różnym opiniom @toniq może sam podąć decyzję...
:papa:
Ostatnio edytowano 29.04.2022 14:43 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 29.04.2022 13:43

piekara114 napisał(a):
p_majer napisał(a):Oczywiście Pakostane to nie jest top - topów, ale ma argumenty, na których (jak zrozumiałem) zależy toniq : szeroka plaża, brak tłumów, miejscowość bez schodów (a na pokładzie jest 4-letnie dziecko), fajne miejsca do zwiedzania w pobliżu, stosunkowo blisko z PL.
O jakiej szerokiej plaży w Pakostanie piszesz :?: I bez tłumów? Tak to wyglądało początkiem września...

Obrazek

Obrazek

https://www.cro.pl/post1741538.html#p1741538

Kurde te plaże wyglądają turbo słabo... przypominają jakiś tani polski podmiejski zalew latem
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.04.2022 14:42

Pewnie jak nasypują kamienie to początkiem sezonu wygląda to lepiej. Może teraz przerobili te plaże? Ale nawiezione kamyki z czasem zanikają...
Tu zdjęcie z sierpnia 2021, ta sama plaża co dałam zdjęcia, plaza bez tłumów to nie jest.... https://www.google.com/maps/place/Beach ... 5.5100131#

Na google zdjęcie ze stycznia 2022 r. Plaża Janice
https://www.google.com/maps/place/Pla%C ... 15.511023#, wygląda to lepiej i sztuczniej... ale widać też parasole, więc pewnie będą płatne leżaki...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.04.2022 15:00

Ja Pakoštane polecam, szczególnie dla rodzin z gromadką dzieci.
Dzieci nie potrzebują pięknych widokowych plaż. ale miejsc do zabawy w wodzie i na brzegu.
W Pakoštane i w pobliżu jest kilka plaż całkiem innych niż te dwie miejskie..
Dodatkowo urokliwa plaża na wyspie Vrgada.

20190822_163025.jpg
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 29.04.2022 15:40

Janusz Bajcer napisał(a):Ja Pakoštane polecam, szczególnie dla rodzin z gromadką dzieci.
Dzieci nie potrzebują pięknych widokowych plaż. ale miejsc do zabawy w wodzie i na brzegu.
W Pakoštane i w pobliżu jest kilka plaż całkiem innych niż te dwie miejskie..
Dodatkowo urokliwa plaża na wyspie Vrgada.

20190822_163025.jpg

Tu musiała Ci się udać pogoda nad Bałtykiem :) Jakbyś nie napisał, że to Chorwacja to można się nabrać :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.04.2022 15:51

Mojego lwa w zagrodzie już zabrały fale Jadrana, ale kiedy tam był, przechodzący pstrykali mu zdjęcia. :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2022 17:09

IMG_7709.jpg

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Pakostane jest bardzo ok dla rodzin z dziećmi. Kilka uliczek na krzyż.
Jest płasko,jest gdzie spacerować,są dobre knajpki,plaże jak na chorwackie standardy dość
szerokie,pewnie w szczycie sezonu jest tłok,ale wrzesień jest ok.

Byłam w Cro wiele,wiele razy,ponad 20,a do Pakostane wróciłam chętnie.
Vrgada jest na pewno atrakcją-tani statek kilka razy dziennie ( ja korzystałam z własnego pływadła),
Kornaty,Vransko Jezero...

Są też urocze zaułki z winem,serem,rybkami
Koleżanka ma jakiś uraz chyba,że tak jedzie po tej mieścinie przy każdej okazji :?:

(nie mam wprawy w zmiejszaniu i wklejaniu zdjęć,więc nie wiem co wyjdzie)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.04.2022 19:08

Urazu nie mam. Jesienny urlop był bardzo udany, bo plażowałam przed Drage i był to już był mój któryś z rzędu wyjazd do Cro, więc wiedziałam, co ten kraj może zaoferować. Ale jakbym trafiła tam za pierwszym razem to uznałabym, że Ci co Chorwację polecają nie widzieli chyba ładnych miejsc i pięknego morza. Dla mnie Pakostane totalnie na NIE na urlop. Jako baza/noclegownia do codziennych całodziennych wycieczek może być.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone