Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak
Re: Stanici - wakacje 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 02.01.2022 08:08

Rozumiem, że te 3-4 to wypady do Omis, Splitu...? My od kilku lat stacjonujemy nieopodal w Lovkie Rogoznica. Co kojarzę w Stanici jest kilka miejsc z jedzeniem, jednak jak coś nie będzie Ci pasować to masz w Omis multum do wyboru. Stanici moim zdaniem to dobry wybór, nie wiem jak tam z plażami ale na bank coś dla siebie znajdziecie.
maniek_wroc
Odkrywca
Re: Istria, Kwarner,Pag?

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek_wroc » 02.01.2022 18:47

monka812 napisał(a):Witam, proszę o podpowiedź, gdzie można się wybrać na długi weekend czerwcowy , z 15letnim chłopcem? Pozdrawiam

Jak nie byłaś w Puli to polecam ... jest fajny amfiteatr, sporo zabytków do zwiedzania, dużo knajpek w centrum i fajny klimat a jak ci Pula nie wystarczy to zawsze możesz promem Wenecję zaliczyć .. nie powinnaś się nudzić :-)
monka812
Turysta
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) monka812 » 17.01.2022 17:47

naszastruga napisał(a):Tylko ile można spacerować z 15latkiem po promenadach, które mają 100-200 metrów przy dobrych wiatrach, w miejscowościach gdzie atrakcji dla nastolatków praktycznie nie ma? Albo chodzić z taką młodzieżą po sklepach? Przecież takie "atrakcje"to dla nich jak kara.

Długi weekend czerwcowy wypada w tym roku dośc późno, więc jeśli już roczej plażowanie i sporty wodne.

Czyli w Pag będzie nudno? Tylko Pag jest od strony lądu, więc tu pewnie będzie cieplej i woda cieplejsza niż w Novalja?Mam kilka ofert na oku i tu i tu , ale cały czas się waham...
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 17.01.2022 18:09

monka812 napisał(a):
naszastruga napisał(a):Tylko ile można spacerować z 15latkiem po promenadach, które mają 100-200 metrów przy dobrych wiatrach, w miejscowościach gdzie atrakcji dla nastolatków praktycznie nie ma? Albo chodzić z taką młodzieżą po sklepach? Przecież takie "atrakcje"to dla nich jak kara.

Długi weekend czerwcowy wypada w tym roku dośc późno, więc jeśli już roczej plażowanie i sporty wodne.

Czyli w Pag będzie nudno? Tylko Pag jest od strony lądu, więc tu pewnie będzie cieplej i woda cieplejsza niż w Novalja?Mam kilka ofert na oku i tu i tu , ale cały czas się waham...

Cieplejsza woda???
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 18.01.2022 09:48

monka812 napisał(a): Czyli w Pag będzie nudno?

Dla jednych tak, dla innych nie.
Zależy co kto lubi.
Chyba najlepiej będzie jak przeczytacie kilka relacji z Pagu. Jest ich sporo. Na ich podstawie powinno być łatwiej podjąć decyzję.
gosciuwa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciuwa » 29.01.2022 17:54

Jestem z Katowic.

Chcę jechać kolejny raz do Chorwacji, ale nie wytrzymam podróży na dół tyle czasu.

Jaką miejscowość polecacie, tak do 10h w Chorwacji? Na odpoczynek, jedna doba.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.01.2022 18:08

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.01.2022 22:09

gosciuwa napisał(a):Jestem z Katowic.

Chcę jechać kolejny raz do Chorwacji, ale nie wytrzymam podróży na dół tyle czasu.

Jaką miejscowość polecacie, tak do 10h w Chorwacji? Na odpoczynek, jedna doba.

Na stronie 47 tego wątku miałeś polecone miejsce. :idea:
madeleiness
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) madeleiness » 05.02.2022 14:31

Witam wszystkich :D W czerwcu planujemy wybrać się do Chorwacji autem (2pary). Byłam już kiedyś na wyspie Hvar, w 2005r. i wspominam ten wyjazd wspaniale!
Teraz chciałabym udać się w okolice Szybeniku. Poczytałam Wasze opinie i wstępnie nastawiłam się na Primosten. Czy jest to dobra decyzja? Pozostałe 3 osoby, z którymi jadę nigdy nie były w Chorwacji, chciałabym żeby dobrze ją wspominali. Zależy mi na bliskości ładnych plaż i starówki, żeby miejsce było punktem wypadowym na wycieczki do Trogiru/Splitu, wodospadów Krka.
Czy ktoś może polecić jakiś sprawdzony apartament w Primosten? Z góry dziękuję :wink:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 05.02.2022 15:11

madeleiness napisał(a):Witam wszystkich :D W czerwcu planujemy wybrać się do Chorwacji autem (2pary). Byłam już kiedyś na wyspie Hvar, w 2005r. i wspominam ten wyjazd wspaniale!
Teraz chciałabym udać się w okolice Szybeniku. Poczytałam Wasze opinie i wstępnie nastawiłam się na Primosten. Czy jest to dobra decyzja? Pozostałe 3 osoby, z którymi jadę nigdy nie były w Chorwacji, chciałabym żeby dobrze ją wspominali. Zależy mi na bliskości ładnych plaż i starówki, żeby miejsce było punktem wypadowym na wycieczki do Trogiru/Splitu, wodospadów Krka.
Czy ktoś może polecić jakiś sprawdzony apartament w Primosten? Z góry dziękuję :wink:

Bardzo dobry wybór - jedno z najpiękniejszych miasteczek w całej Chorwacji, według mnie. Wybór plaż dla każdego - i żwirkowe, i kamyczkowe, i skaliste. Piękna starówka, porównywalna do Rovinj no i jeden z najładniej położonych cmentarzy w Cro. Blisko do Zadaru, Šibenika, Trogiru i Splitu. Obok Primošten wzgórze Gaj z wielką figurą Matki Boskiej (Gospa od Loreta) i niesamowitymi widokami na miasto i zatokę (szczególnie o zachodzie słońca).

Jeśli chodzi o apartament, to mogę polecić Apartments Keko przy Dubrovackiej 15. Wszędzie blisko, bardzo mili właściciele.
bidziaq
Odkrywca
Coś jak Zivogosce Mala Duba?

Nieprzeczytany postnapisał(a) bidziaq » 22.03.2022 11:16

Dzień dobry,
szukam miejscowości w stylu Małej Duby. Kilkadziesiąt domów, jedna restauracja, jeden sklepik, mały targ z owocami. Cisza i spokój.
byliśmy w Małej Dubie w 2013 i 2014r.
Nasze ostatnie 3 wyjazdy to miejscowość Jadranovo - niby wieś, ale w porównaniu do Duby to mega wielka wieś :lol:
p_majer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) p_majer » 22.03.2022 13:27

bidziaq napisał(a):Dzień dobry,
szukam miejscowości w stylu Małej Duby. Kilkadziesiąt domów, jedna restauracja, jeden sklepik, mały targ z owocami. Cisza i spokój.
Nasze ostatnie 3 wyjazdy to miejscowość Jadranovo - niby wieś, ale w porównaniu do Duby to mega wielka wieś :lol:

Polecam Pisak na Riwierze Omiskiej.
Spełnia Twoje kryteria - cicha i spokojna miejscowość, jeden minimarket, jedna piekarnia, jedna - dwie restauracje, bankomat, warzywniak.
Dodatkowo - super widoki, dobra lokalizacja do zwiedzania Splitu, Trogiru, BiH, Dubrownika. Omisu, itp., bardzo fajne, kameralne plaże - megawidokowe.
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 22.03.2022 16:34

p_majer napisał(a):
bidziaq napisał(a):Dzień dobry,

Polecam Pisak na Riwierze Omiskiej.
Spełnia Twoje kryteria - cicha i spokojna miejscowość, jeden minimarket, jedna piekarnia, jedna - dwie restauracje, bankomat, warzywniak.
Dodatkowo - super widoki, dobra lokalizacja do zwiedzania Splitu, Trogiru, BiH, Dubrownika. Omisu, itp., bardzo fajne, kameralne plaże - megawidokowe.

Tylko wjazd i wyjazd może zniechęcić...
olka_b
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olka_b » 25.03.2022 18:04

Cześć :) po kilku dniach niepowodzeń w poszukiwaniu miejscówki - proszę Was o pomoc. Wyjazd 1-9 lipca, 2 młode pary. Szukam miejscowości spełniającej kilka naszych wymagań:
- małe zatoczki/mini plaże, nie lubię tłocznych dużych plaż
- spora oferta restauracyjna + jakby było jakieś miejsce do wyjścia na tańce ale niekoniecznie :D
- parasailing, skutery
- deptak + rynek/stare miasto

Kilka lat temu takim miejscem była Makarska, mieszkaliśmy wówczas przy plaży Ratac gdzie były atrakcje wodne, natomiast codzienny relaks nad wodą zapewniały nam małe kameralne zatoczki między skałami jakieś 2-3 km w stronę Krvavicy :wink: więc wędrówki piesze nam nie straszne. Przeszukałam okolice Omis, Baska Voda, Vodice, Split i jeszcze kilka innych i poległam.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 25.03.2022 18:09

Ciężko będzie bo atrakcje typu parasailing, skutery są w zatłoczonych miejscach.
Można w takie miejsce udać się na powyższe atrakcje a w celu plażowania poszukać spokojniejszych miejsc.
Na pewno spokojna nie jest Makarska ale znajdziesz tam wspomniane atrakcje.
Za to w ubiegłym roku nie widziałem ich w okolicy Omiš.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 96
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone