Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.11.2021 12:10

qra69 napisał(a):Napiszcie coś o miejscowości Smokvica na wyspie Korcula :) fajnie? Jest co robić? Podoba mi się "wizualnie" jednak nie mogę znaleźć za wiele informacji na temat tego miasteczka :( no chyba że polecicie inne klimatyczne miejsce na wyspie Korcula z fajnymi plażami☺️

Poszukaj info w wątku "klub miłośników Korčuli".
Wielu miejscowości na Korčuli nie zwiedziłem ale na pewno polecam miejscowość Lumbarda.
Kris79
Plażowicz
Jaką miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris79 » 21.12.2021 20:37

Witam. Moi drodzy doradzicie proszę , w jaką część Cro się wybrać , nie specjalnie chcę zapuszczać się dalej niż do Zadaru , zależy nam na fajnych plażach, i żeby nie było gdzie pospacerować wieczorami. Byliśmy na Makrskiej, Rogoźnicy. Myślałem nad Pagiem i wyspą KRK. Pozdrawiam
monka812
Turysta
Istria, Kwarner,Pag?

Nieprzeczytany postnapisał(a) monka812 » 26.12.2021 16:09

Witam, proszę o podpowiedź, gdzie można się wybrać na długi weekend czerwcowy , z 15letnim chłopcem? najbardziej interesuje mnie miasto Pag, ale może coś być na Istrii czy tamte okolice? Chodzi o miejscowość, w której jest promenada, można pospacerować, są sklepy, restauracje, jakieś atrakcje dla nastolatka. Byłam 7 x w Dalmacji , Riwiery Omis i Makarska objeżdżone wzdłuż i wszerz, wyspa Ciovo. Jeśli chodzi o górę Chorwacji , to nie mam pojęcia, które miejscowości są ciekawe.Bedę wdzięczna za podpowiedzi.Pozdrawiam
empire13
Cromaniak
Re: Istria, Kwarner,Pag?

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.12.2021 16:43

Zależy co kto lubi.
Jeśli miałbym wybierać coś z tych lokalizacji tylko na długi weekend to wybrałbym Rovinj na Istrii.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.12.2021 17:46

To nie okres na kąpiele, może uda się po plażować. Wg mnie na Pagu się zanudzicie. Tam spacer po samym mieście Pag to 1 h i będziecie krążyć potem po tych samych 3 uliczkach na krzyż.
Jeśli góra to Isytria i zwiedzanie licznych miasteczek. A nocleg w Rovinj.
Ostatnio edytowano 26.12.2021 22:37 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
monka812
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monka812 » 26.12.2021 19:21

piekara114 napisał(a):To jue okres na kąpiele, może uda się po plażować. Wg mnie na Pagu się zanudzicie. Tam spacer po samym mieście Pag to 1 h i będziecie krążyć potem po tych samych 3 uliczkach na krzyż.
Jeśli góra to Isytria i zwiedzanie licznych miasteczek. A nocleg w Rovinj.

Właśnie nie wiem, na co się bardziej nastawiać, czy juz woda ciepła będzie i da się popływać, czy szukac czegoś z basenem? My zawsze dużo jeździmy autem, więc myślę,że byśmy wyspę objechali.A zalezy mi,żeby było w danej miejscowości gdzie pospacerować,a w pobliżu coś ciekawego pozwiedzać (np. my lubimy ruiny zamków) może jakieś atrakcje na wodzie..
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.12.2021 22:43

Ale na Pagu masz tylko plaże. Mała promenada w Mandre na 15 min, coś w Novali i las oliwkowy w Lun. Ruiny przy wjeździe na Pag na max 30 min. Tyle.
Co do kąpieli, wszystko zależy od Waszej tolerancji. Ja kąpię się w Bałtyku końcem maja, więc w Chorwacji na pewno bym się kąpała. Na majówce kąpałam się we włoskim Carle w morzu, ale tam piasek i długo płytko, więc szybciej się morze nagrzewa.
Ostatnio edytowano 27.12.2021 09:06 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
empire13
Cromaniak
Re: Jaką miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.12.2021 23:40

Kris79 napisał(a):Witam. Moi drodzy doradzicie proszę , w jaką część Cro się wybrać , nie specjalnie chcę zapuszczać się dalej niż do Zadaru , zależy nam na fajnych plażach, i żeby nie było gdzie pospacerować wieczorami. Byliśmy na Makrskiej, Rogoźnicy. Myślałem nad Pagiem i wyspą KRK. Pozdrawiam

KRK nie znam ale Pag spełnia wasze oczekiwania. Plaż jest bardzo dużo. Jedne z najlepszych na jakich byłem.
Pospacerować można po Pagu choć to małe miasteczko. Można zrobić kilka wycieczek na wyspie (stare miasto (Stary Grad Pag), forteca przy moście, gaj oliwny, muzeum Novalja) i poza nią (Nin, Zadar, Szybenik, wodospady krka).
ememel
Podróżnik
Duba Peljesca. Czy są inne podobnie małe miejscowości?

Nieprzeczytany postnapisał(a) ememel » 27.12.2021 22:32

Byłem w Duba Peljesca.
Kto był, wie jak wygląda.
Kocham takie miejsca na końcu świata.
Czy są inne podobnie małe miejscowości? Najlepiej od Zadaru do Makarskiej.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 28.12.2021 10:37

Wątek trochu jak jakie polskie piwo wybrać czyli co kto lubi :)
Ja od siebie nie tyle co doradzę ale odradzę a mianowicie Ston chociażby ze względu na fatalne jedzenie.
zibi116
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi116 » 28.12.2021 10:44

LUKASQ napisał(a):Wątek trochu jak jakie polskie piwo wybrać czyli co kto lubi :)
Ja od siebie nie tyle co doradzę ale odradzę a mianowicie Ston chociażby ze względu na fatalne jedzenie.

Że Stonu na jedzonko to do Neumu(Laguna)
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 28.12.2021 11:13

Tylko ile można spacerować z 15latkiem po promenadach, które mają 100-200 metrów przy dobrych wiatrach, w miejscowościach gdzie atrakcji dla nastolatków praktycznie nie ma? Albo chodzić z taką młodzieżą po sklepach? Przecież takie "atrakcje"to dla nich jak kara.

Długi weekend czerwcowy wypada w tym roku dośc późno, więc jeśli już roczej plażowanie i sporty wodne.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.12.2021 11:36

naszastruga napisał(a):Tylko ile można spacerować z 15latkiem po promenadach, które mają 100-200 metrów przy dobrych wiatrach, w miejscowościach gdzie atrakcji dla nastolatków praktycznie nie ma? Albo chodzić z taką młodzieżą po sklepach? Przecież takie "atrakcje"to dla nich jak kara.
Dokładnie :idea:
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 28.12.2021 11:47

qra69 napisał(a):Napiszcie coś o miejscowości Smokvica na wyspie Korcula :) fajnie? Jest co robić? Podoba mi się "wizualnie" jednak nie mogę znaleźć za wiele informacji na temat tego miasteczka :( no chyba że polecicie inne klimatyczne miejsce na wyspie Korcula z fajnymi plażami☺️

Byłem tam w sierpniu tego roku. Klimat kapitalny. Czas stanął w miejscu. Miasto duchów. Jak ktoś lubi spokój absolutny to tam znajdzie go z nawiązką.
MrOwA
Odkrywca
Stanici - wakacje 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrOwA » 02.01.2022 00:10

Cześć
Może kto podpowiedzieć czy ta miejscowość będzie dobra na wakacje? Pobyt 10 dni w tym ze 3-4 dnia pobyt w Omis i Split pozostałe na miejscu. Polecicie jakieś konoby itp?
Czy macie tez jakieś sprawdzone miejscówki najlepiej w pierwszej lini nad morzem?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 95
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone