Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
radzio327
Croentuzjasta
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 16.08.2021 10:25

Witam, na początku września z żoną chcemy jechać do Chorwacji, byłem już w Primosten i Tucepi, w tym roku chcemy zwiedzić Jeziora Plitwickie, i Wodospady Krk, pytanie jaka miejscowość wybrac aby mieć dobre miejsce wypadkowe do tych 2 punktów, i tak aby na miejscu było co robić wieczorami i były fajne plaże, chodzi mi po głowie też wypad jednodniowy do Wenecji.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.08.2021 10:40

Nie da się tych oczekiwań połączyć siedząc nad morzem. A raczej da się, ale spędzisz połowę wakacji w samochodzie. Otwórz mapę i zaznacz sobie Plitvice, Wenecję i Krk i zobacz jak to się ułoży ...
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 16.08.2021 10:56

Na każdą wycieczkę chce poświęcić 1 dzień pojedziemy na 9-10 dni więc zostaje 6-7 na miejscu
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.08.2021 11:18

radzio327 napisał(a):Na każdą wycieczkę chce poświęcić 1 dzień pojedziemy na 9-10 dni więc zostaje 6-7 na miejscu

Jeżeli macie taki rozrzut jeśli chodzi o miejsca do zwiedzania to ja zrobiłbym tak:
- Plitvice w czasie jazdy do Chorwacji. Dojazd do Plitvic nocleg, od rana zwiedzanie i popołudniu nad morze np. okolice Šibenika, Zadaru czy Trogiru.
- Z tamtych okolic bezproblemowo można podjechać na wodospady Krka na jednodniową wycieczkę.
- W drodze powrotnej zwiedzić Wenecję. :papa:
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 16.08.2021 11:23

Zgadzam się. Plitvice i Wenecja to miejsca na zwiedzenie w czasie dojazdu i drogi powrotnej, no chyba że się jedyna Istrii, wtedy Wenecja jest dość blisko. Z innych miejsc w Chorwacji straci się za dużo czasu. Krka można odwiedzić, tu dojazd jest w miarę szybki czy to z Pagu czy Makarskiej.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 16.08.2021 12:15

radzio327 napisał(a):Witam, na początku września z żoną chcemy jechać do Chorwacji, byłem już w Primosten i Tucepi, w tym roku chcemy zwiedzić Jeziora Plitwickie, i Wodospady Krk, pytanie jaka miejscowość wybrac aby mieć dobre miejsce wypadkowe do tych 2 punktów, i tak aby na miejscu było co robić wieczorami i były fajne plaże, chodzi mi po głowie też wypad jednodniowy do Wenecji.

Oczywiście, że da się to połączyć.

Najlepszy w tym celu będzie rejon Kvarneru, czyli od Rijeki w dół aż do Zadaru. Myślę, że optymalna byłaby Crkvenica lub Novi Vinodolski. Ale jeśli zależy ci na plażach żwirowych lub z kamyczkami, to raczej dalej w dół - pomiędzy Zadarem i Szybenikiem (Vodice, Pakostane, Biograd).

Plitvice możesz zwiedzić na powrocie albo w drodze w tamtą stronę, podobnie Wenecję. Z Wenecją masz też opcję promem z Puli, są też wycieczki statkami z Rovinj czy Poreć.

Osobiście zaliczyłem kilka lat temu Wenecję i Park Krka na jednym wyjeździe (stacjonowałem w Primosten), a gdybym się uparł i wcześniej nie był, to Plitvice też bym odwiedził po drodze.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 16.08.2021 16:34

radzio327 napisał(a):Na każdą wycieczkę chce poświęcić 1 dzień pojedziemy na 9-10 dni więc zostaje 6-7 na miejscu

Jeśli czas na dojazd ci nie przeszkadza do można i z Omiš (ja tak w tym roku zrobiłem).
Jednak wg mnie najbardziej optymalne miejsce z uwagi na wodospady, jeziora, dojazd i plaże do wyspa Pag.
gosciuwa
Globtroter
Chorwacja bardziej naturalna - nie miejska. Gdzie szukać?

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciuwa » 21.08.2021 14:19

Hej. Tak jak w temacie. Chciałbym poznać Chorwację tak bardziej od strony agroturystycznej, jakieś łażenie po wioskach, jakieś degustacje win, jakieś farmy i inne. Wszystko co lokalne. Czy ktoś w stanie jest coś polecić w tym temacie?
naszastruga
Croentuzjasta
Re: Chorwacja bardziej naturalna - nie miejska. Gdzie szukać

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 21.08.2021 15:26

gosciuwa napisał(a):Hej. Tak jak w temacie. Chciałbym poznać Chorwację tak bardziej od strony agroturystycznej, jakieś łażenie po wioskach, jakieś degustacje win, jakieś farmy i inne. Wszystko co lokalne. Czy ktoś w stanie jest coś polecić w tym temacie?

Poszukaj w Slawonii i Baranii.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.08.2021 16:44

gosciuwa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciuwa » 22.08.2021 11:36

a gdzieś bliżej morza?
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 07.09.2021 06:53

szukam coś na przyszły rok, napewno będzie Peljesac na tydzień (Orebic albo Trpanj) a drugi tydzień chciałbym w jakieś inne miejsce. Szukam czegoś z promenadą podobną do tej w Podgorze, Tucepi tylko miejscowość może być mniejsza. Poradźcie coś, region obojętny choć osobiście preferuję południe:)
gosciuwa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciuwa » 20.09.2021 20:03

Czy jest ktoś w stanie polecić mi miejsce podobne do Plitwickich, Krk w drodzę w stronę Zagrzebia od Makarskiej?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.09.2021 22:20

qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 19.11.2021 19:59

Napiszcie coś o miejscowości Smokvica na wyspie Korcula :) fajnie? Jest co robić? Podoba mi się "wizualnie" jednak nie mogę znaleźć za wiele informacji na temat tego miasteczka :( no chyba że polecicie inne klimatyczne miejsce na wyspie Korcula z fajnymi plażami☺️
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 94
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone