Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
roman6
Odkrywca
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) roman6 » 27.06.2021 15:19

igg napisał(a):Najpierw o starowkach; Twoja lista jest ok, tylko Orebic troche naciagany. Dodalbym Krk, Vrbnik, Rab i Pag, w sumie niewiele tego...
W tym zestawieniu bezkonkurencyjna jest Korcula, ale, uwaga, w sezonie w miescie nie da sie zaznac chwili spokoju. Kwatera tylko na peryferiach!!!

Kurcze, liczyłem na więcej. No nic. To i tak jakiś wybór.
A co do Hvaru. Przypomniało mi się jeszcze o Jelsie. Tam jest jakaś starówka? I zostając jeszcze przy tej wyspie. Pozostałe miejscowości to już chyba typowe wiochy z dwiema drogami na krzyż i jednym sklepem w okolicy?
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 27.06.2021 16:10

Casian napisał(a):Witam
Co możecie powiedziec o takiej miejscowości co Sutivan na Brać ? Dzieje się tam coś? Plaże są ? Czy jednak miejscowość bardzo spokojna?

Jeżdżę tam od lat zawsze poza sezonem i dla mnie to jest bardzo spokojna miejscowość. :hut: W sezonie jednak Lokalsi 8) starają się o swoich turystów i oprócz niezłych warunków terenowych:
kilkanaście plaż do wyboru z czego ok 5. cywilizowanych z prysznicem i przebieralnią,
kilka przytulnych knajpek z ciekawym lokalnym menu i pizzernia z porządnym piecem opalanym drewnem z drzew oliwnych,
ciekawa starówka ze słynną na całą wyspę aleją palmową,
kilka kościołów z kilkusetletnią przeszłością i cmentarz z katakumbami dla poszukiwaczy chłodniejszych miejsc :wink: ,
minizoo dla dzieciaków,
plac zabaw,
oświetlone boisko do gry w piłkę nożną i nie tylko,
i kilku innych atrakcji typu malownicze szlaki rowerowe (rowery do wypożyczenia) czy zatopiony wrak w pobliżu zatoki Likva (temat dla zaawansowanych nurków),
starają się organizować dodatkowo w sezonie występy Klap czy też jarmark miejscowych wytwórców.
Szczegóły można znaleźć na oficjalnej i fejsbukowej :wink: stronie miasteczka.
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 27.06.2021 22:56

roman6 napisał(a):
igg napisał(a):Najpierw o starowkach; Twoja lista jest ok, tylko Orebic troche naciagany. Dodalbym Krk, Vrbnik, Rab i Pag, w sumie niewiele tego...
W tym zestawieniu bezkonkurencyjna jest Korcula, ale, uwaga, w sezonie w miescie nie da sie zaznac chwili spokoju. Kwatera tylko na peryferiach!!!

Kurcze, liczyłem na więcej. No nic. To i tak jakiś wybór.
A co do Hvaru. Przypomniało mi się jeszcze o Jelsie. Tam jest jakaś starówka? I zostając jeszcze przy tej wyspie. Pozostałe miejscowości to już chyba typowe wiochy z dwiema drogami na krzyż i jednym sklepem w okolicy?

Na Hvarze to bardziej Stari Grad ma starówkę i klimat. Oczywiście poza samym Hvarem. Potem Vrboska i raczej na końcu Jelsa. Przynajmniej wg tego co piszą forumowicze i co udało mi się dowiedzieć. A osobiście przekonam się juz niebawem ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2021 02:44

Nawet wszystkie starowki Hvaru razem wziete wedlug mnie nie sa konkurencja dla Korculi. Dopiero ladowe miasta jak Dubrovnik, Split, Trogir, Zadar, Sibenik, Pula.
roman6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roman6 » 28.06.2021 13:10

No tak. Ale wybór padł na wyspy i teraz wszystko zależy gdzie znajdę w odpowiednim budżecie kwaterę. Dlatego pytam o jak największą ilość miast.
Nie zależy mi na plażowaniu 100 metrów od kwatery. Mogę dojeżdżać. Natomiast lubię codziennie spacerować wśród klimatycznych uliczek.
Szkoda że na Hvarze są tylko 4 miejscowości spełniające ten wymóg.
No ale coś się znajdzie, tyle wysp mają.

Mam rozumieć że poza Hvarem, Korculą, Pagiem, Rabem i Krk inne wyspy nie oferują już takich przyjemności? Szkoda.
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 28.06.2021 13:33

roman6 napisał(a):No tak. Ale wybór padł na wyspy i teraz wszystko zależy gdzie znajdę w odpowiednim budżecie kwaterę. Dlatego pytam o jak największą ilość miast.
Nie zależy mi na plażowaniu 100 metrów od kwatery. Mogę dojeżdżać. Natomiast lubię codziennie spacerować wśród klimatycznych uliczek.

Mam rozumieć że poza Hvarem, Korculą, Pagiem, Rabem i Krk inne wyspy nie oferują już takich przyjemności? Szkoda.

Byłeś już kiedyś w Chorwacji? Jakie miasto/miasteczko Ci odpowiada? Oprócz powyższych wysp jest jeszcze VIS z miastem Komiża i właśnie VIS, albo Brać z Supetarem.

Chorwacja jest prawie cała w streetview więc możesz pochodzić sobie po wirtualnym mieście i sam ocenić czy Ci się podoba.
roman6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roman6 » 28.06.2021 13:52

Zbigniew74 napisał(a):
roman6 napisał(a):No tak. Ale wybór padł na wyspy i teraz wszystko zależy gdzie znajdę w odpowiednim budżecie kwaterę. Dlatego pytam o jak największą ilość miast.

Byłeś już kiedyś w Chorwacji? Jakie miasto/miasteczko Ci odpowiada? Oprócz powyższych wysp jest jeszcze VIS z miastem Komiża i właśnie VIS, albo Brać z Supetarem.

Chorwacja jest prawie cała w streetview więc możesz pochodzić sobie po wirtualnym mieście i sam ocenić czy Ci się podoba.

Korzystam ze streetview.
Mnie się podoba każde miasto które ma starówkę. Jak byłem w Makarskiej to tam podobało mi się tylko centrum w okolicy rynku. Wiadomo że starówki w Dubrowniku, Splicie czy Zadarze są piekne. Są też większe pewnie od tych na wyspach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2021 16:04

Vis, Komiza i Supetar maja kilka kamienic i kosciol; jedna, dwie uliczki. Tak jak Orebic. Ja nie zaliczam w moim mniemaniu malizna. Chociaz Vis i Komize wspominam super. A Supetar wspominam slabo. Dalsze wyszukiwanie doprowadzi mas do pieknych skrawkow starowek; Omisalij, Beli, Osor, Primosten, Tribunij, Makarska...

Czyli, numero uno Korcula + wycieczka Orebic, numero due Krk i Cres po polowie plus wycieczki.
strzelbarx7
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) strzelbarx7 » 01.07.2021 20:02

Witam
We wrześniu lecę z żoną do Zadaru. Potem dwa dni w Splicie. Dalej chcemy dojechać do Dubrownika. Kusi nas takie 10 dni objazdowych . Ktoś podpowie gdzie spać co zobaczyć.
Pozdrawiam
PiotrJ
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrJ » 10.07.2021 10:08

Witam wszystkich serdecznie,

W sierpniu wybieram się z rodziną do Chorwacji. Od ostatniego pobytu minęły jakieś 3 lata. W tym roku mam problem z wyborem miejsca, ostatnio byliśmy na Krk. Natomiast teraz planuje pokazać swoim dzieciom (10 i 4 lata) w drodze do celu podróży jeziora plitwickie a będąc na miejscu na pewno chciałbym się wybrać do Parku Krk oraz jakaś wycieczka na Kornati i głownie poleniuchować z dziećmi nad wodą.
Jeżeli chodzi o położenie to najbardziej pasują okolice Wyspy Pag i Zadaru(x lat temu odwiedziłem te miejsca), aczkolwiek na pobyt z dziećmi przydał by się taki klimat jak na plaży w Krk czyli trochę zieleni i sporo cienia.
Doradźcie coś proszę bo mam kompletną pustkę pod sufitem ;) a czas już ogarnąć jakąś kwaterę - może macie jakieś sprawdzone kontakty.
Z góry dziękuję,
Piotr
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 10.07.2021 10:54

Jeśli Krka i Kornaty, to może od drugiej strony. Fajne są okolice Primosten, chociaż same miasteczko mocno tłoczne. No i widoki ładniejsze.
Pag też, zwłaszcza północna część od Novalji w górę, np Potocnica.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2021 11:37

Bardzo rozsadna rada powyzej, ja tez polecalbym szukac pomiedzy Primosten a Trogirem (raczej z dalsza od Trogiru). A na Pagu kombinat turystyczny, ale z malymi wyjatkami. Ten "polwysep" zakonczony w Lun jest superr, szczegolnie na samym koncu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.07.2021 15:01

Popatrz na wyspę Murter. Z regionu zadarskiego w dół najlepsze wg mnie miejsce. I odwiedzisz wodospady Krk, i Sibenik i Zadar, i do wszystkich nich masz blisko.
Plaże z cieniem też są.
Kris79
Plażowicz
Jaką miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris79 » 20.07.2021 20:02

Witam serdecznie , do Chorwacji wybieram się po raz trzeci. Byłem na Istrii oraz w Rogoźnicy , Primosten. Chciałbym wybrać miejscowość max do Zadaru , myślałem o KRK oraz Pagu. Doradzicie proszę zależy nam na fajnych plażach i standardowo ,żeby było gdzieś można było wieczorem pójść. Pozdrawiam
naszastruga
Croentuzjasta
Re: Jaką miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 20.07.2021 20:17

Potocnica na Pagu. To kilkanaście domów, ale pięknie. Najbliższe miasteczko to Novalja parę km dalej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 92
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone