Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
milosz78
Croentuzjasta
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 18.06.2021 16:31

itkovian napisał(a):Witam!
ma zamiar wybrać się na wyspę Rab, proszę o pomoc co wybrać Rab czy Lopar ?
Może znacie fajne apartamenty - nie za drogie ;) 2 pokoje - 1 łózko podwójne i 2 pojedyncze, lub fajen, sprawdzone kempingi

Byliśmy na wyspie Rab w 2019 roku. Wspaniałe miejsce. Jeśli z dziećmi to pewnie wybrałbym raczej Lopar z uwagi na piaszczyste plaże i płytkie miejsca kąpielowe. Rab jest pięknym miasteczkiem ale tam wybrałbym się raczej bez dzieci.
Osobiście byłem w apartmani Rab w miejscowości Kampor http://tnijurl.com/0239024d790c/ - link do booking.
Również dobre miejsce blisko plaży z płytką wodą ( jak dla mnie przesadnie płytka i unikaliśmy)
Najmilej wspominamy Suhą Puntę - są skaliste wybrzeża , z głębszą wodą od brzegu jak i płytkie kąpieliska z piaszczystym czy niemal piaszczystym dnem. Jeśli spojrzysz w google na zdjęcia to wierz lub nie ale nie potrafią oddać piękna tego miejsca.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 21.06.2021 10:24

Co możecie polecić dla dwójki dorosłych bez dzieci.
Do tej pory poznaliśmy miejscowości takie jak Baśka Voda, Brela, Tucepi, Podgora, Caklje. Nie ukrywam, że te miejsca przypadły nam do gustu ze względu na widoki.
Lubimy plaże z drzewkami dającymi cień i małe klimatyczne zatoczki ze skałkami, a wieczorem walnąć winko w klimatycznym miejscu. Za tłumami nie przepadamy, więc wybierami miejsca z dala od centrów, do których można dostrzeć z buta.
Jakie okolice brać pod uwagę?
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 21.06.2021 15:26

Zastanawiamy się nad miejscówką gdzieś między Zadarem a Sibenikiem. Plaża w miarę bezpieczna dla dziecka. Czyli bez wielkich kamiorow w wodzie. Ale też coś do snorklowania.
I żeby było gdzie powałęsać się wieczorem. Byliśmy już w Makarskiej, Omisiu, Rovinju. Takie miejscowości nam pasują. Coś z klimatyczna starówką na wieczór i fajną plażą za dnia. Co polecacie?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.06.2021 15:54

elka505 napisał(a):Zastanawiamy się nad miejscówką gdzieś między Zadarem a Sibenikiem. Plaża w miarę bezpieczna dla dziecka. Czyli bez wielkich kamiorow w wodzie. Ale też coś do snorklowania.
I żeby było gdzie powałęsać się wieczorem. Byliśmy już w Makarskiej, Omisiu, Rovinju. Takie miejscowości nam pasują. Coś z klimatyczna starówką na wieczór i fajną plażą za dnia. Co polecacie?

Biograd na Moru, Pakoštane, Vodice.

Ale jeśli ma być w klimacie Makarskiej, Rovinj, Omisa - to zdecydowanie Vodice!

Też preferuję takie większe, ruchliwe miejscowości, gdzie jest co robić wieczorami - i w Vodicach bardzo mi się podobało.
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 21.06.2021 16:07

marekkowalak napisał(a):
elka505 napisał(a):Zastanawiamy się nad miejscówką gdzieś między Zadarem a Sibenikiem. Plaża w miarę bezpieczna dla dziecka. Czyli bez wielkich kamiorow w wodzie. Ale też coś do snorklowania.

Też preferuję takie większe, ruchliwe miejscowości, gdzie jest co robić wieczorami - i w Vodicach bardzo mi się podobało.

W jakiej części miasta najlepiej brać apartament? Żeby było w miarę blisko centrum ale i do plaży dość blisko?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.06.2021 17:31

elka505 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

W jakiej części miasta najlepiej brać apartament? Żeby było w miarę blisko centrum ale i do plaży dość blisko?

Albo w okolicach Plava Beach (okolice ul. Blato), albo w okolicach hotelu Miramare. My mieszkaliśmy przy Ul. Ante Udovičića Kule - i wszędzie było blisko
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 21.06.2021 17:39

marekkowalak napisał(a):
elka505 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

Albo w okolicach Plava Beach (okolice ul. Blato), albo w okolicach hotelu Miramare. My mieszkaliśmy przy Ul. Ante Udovičića Kule - i wszędzie było blisko

Dzięki
Hubert30
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hubert30 » 23.06.2021 00:17

Witam serdecznie Wszystkich
Może mi ktoś podpowie dokąd jechać od Makarskiej w stronę Dubrovnika? Wyspy raczej nie wchodzą w grę.
Dziękuję za wszystkie wskazówki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2021 13:33

Jak nie wyspy to macie po drodze słynny półwysep Plejesac, klimat jak na wyspach, do Dubrovnika niedaleko.
I taksówką do z Orebica do Korculi można się wybrać bez auta, żeby sprawdzić jak tam te wyspy...
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 23.06.2021 16:56

Byłam kiedyś w Gradacu. Wiele osób chwali sobie tę miejscówkę, ale mi średnio przypadła go gustu ze względu na to że wolę mniejsze dziury ;)
Teraz miałam pojechać do Igrane, ale wygrał jednak Hvar. Po wstępnym przyjrzeniu się Igrane, bardzo mi się tam podoba i kiedyś pewnie jeszcze tam zawitam. Z mniejszych miejscowości (bo takie mnie interesowały) forumowicze polecali mi jeszcze: Drasnice, Ziwogosce, Zaostrog.
roman6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roman6 » 23.06.2021 22:07

Szukam miejscowości na tegoroczne wakacje.
Wymogi mam dwa:
1. Wyspy lub półwysep Peljesac.
2. Miasto ze starówką. Uwielbiam stare miasta.

Na wyspie Hvar starówkę ma Hvar, Stari Grad i Vrboska. Znajdzie się jeszcze jakaś miejscowość?
Na Peljesacu kojarzę tylko Orebic a na Korculi i Pagu miasta o takiej samej nazwie.
Pewnie takich miasteczek jest więcej.

Co polecicie?
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 25.06.2021 15:27

Litości. Co wybrać? Lubimy wieczorem połazić po starówce. Mamy dziewieciolatkę żądną rozrywek. Tłumy nam specjalnie nie przeszkadzają. Chcemy plaże dla dziecka ale jednocześnie po snurkowac w fajnym miejscu i popływać na supie. Nie mogę się zdecydować : Murter czy Vodice? Gdzie?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.06.2021 15:31

elka505 napisał(a):Litości. Co wybrać? Lubimy wieczorem połazić po starówce. Mamy dziewieciolatkę żądną rozrywek. Tłumy nam specjalnie nie przeszkadzają. Chcemy plaże dla dziecka ale jednocześnie po snurkowac w fajnym miejscu i popływać na supie. Nie mogę się zdecydować : Murter czy Vodice? Gdzie?

Z tych dwóch miejscówek jeśli tłumy nie przeszkadzają, to Vodice OK.
Murter do snurkowania chyba lepszy.
https://gdziebytudalej.pl/wyspa-murter/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2021 00:52

Najpierw o starowkach; Twoja lista jest ok, tylko Orebic troche naciagany. Dodalbym Krk, Vrbnik, Rab i Pag, w sumie niewiele tego...
W tym zestawieniu bezkonkurencyjna jest Korcula, ale, uwaga, w sezonie w miescie nie da sie zaznac chwili spokoju. Kwatera tylko na peryferiach!!!

Co do Murteru to tam przewage liczebna maja zeglarze co nie jest fajne bo przez mariny brak plazy a kazdy jacht brudzi...
Ale Vodice? Tlumy turystow z Niemiec, duzo betonu na nabrzezu. Na upartego Srima moze byc jakims rozwiazaniem.

To juz lepszy Primosten albo cos no makarskiej riwierze; Igrane, Tucepi, Brela. Omis tez.
Najblizej moze jeszcze Pakostane.
Casian
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Casian » 26.06.2021 18:49

Witam
Co możecie powiedziec o takiej miejscowości co Sutivan na Brać ? Dzieje się tam coś? Plaże są ? Czy jednak miejscowość bardzo spokojna?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone