menia_menia napisał(a):Witajcie 11 sierpnia wyjeżdżamy z moim chłopakiem i prawdopodobnie jeszcze 1 osobą w okolice Dalmacji, na pewno miejscowości brane pod uwagę to Nin, Sw. Filip i Jakov, Tribunj, Srima, Brodarica, Grebastica, Primosten, Rogoznica i raczej dalej na południe nie będziemy się oddalać, bo jednak nie możemy sobie pozwolić na większe koszty z dieselem i nie mamy tyle czasu, więc im bliżej, tym krócej w trasie będziemy. Na pewno będziemy się zatrzymywać 1, max 2 dni w jednej miejscowości, także w miarę objazdowo chcemy to załatwić, żeby się nie znudzić w jednym miejscu. Może jeszcze jakieś miejsce możecie polecić w tych okolicach i godne uwagi, no i w miarę tanie?
Chcemy się trochę polenić na plaży (w miarę jak najmniej ludnej jak na sierpień), jak i pozwiedzać, pochodzić, posiedzieć w klimatycznym miejscu na kolacji, trochę wypić, ale bez szału, bo trzeba się solidaryzować z kierowcą!
Bierzemy namiot i planujemy spać albo na kempingu albo u gospodarzy ze społeczności Couchsurfing- tutaj zastanawiam się też, czy znajdą się zwykli mieszkańcy Cro, którzy nie mieliby problemu udostępnić podwórka na rozstawienie namiotu- jak myślicie, Chorwaci są tacy spontaniczni, czy raczej wszędzie nastawieni na zysk?
Wszelkie komentarze będą mile widziane, dziękuję z góry
sain1 napisał(a):witam, czy moglibyście mi pomoc przy wybobrze miejscowosci docelowej na makarskiej/dalmacji? W zeszlym roku byłem w Rovinj i jest to miasteczko w ktorym sie zakochalem, zadne inne na polwyspie istria nie zrobilo na mnie takiego wrazenia. Czy na makarskiej sa podobne? z waskimi uliczkami, nad brzegiem morza itd Zastanawiam sie nad Szybenikiem lub Trogirem, Primosten moze Wy polecicie mi coś wiecej, jednym slowem szukam drugiego Rovinj tylko w rejonach Splitu
Janusz Bajcer napisał(a):sain1 napisał(a):witam, czy moglibyście mi pomoc przy wybobrze miejscowosci docelowej na makarskiej/dalmacji? W zeszlym roku byłem w Rovinj i jest to miasteczko w ktorym sie zakochalem, zadne inne na polwyspie istria nie zrobilo na mnie takiego wrazenia. Czy na makarskiej sa podobne? z waskimi uliczkami, nad brzegiem morza itd Zastanawiam sie nad Szybenikiem lub Trogirem, Primosten moze Wy polecicie mi coś wiecej, jednym slowem szukam drugiego Rovinj tylko w rejonach Splitu
sain1 napisał(a):[A jakas taka miejscowość najbardziej zbliżona do Rovinj? Zalezy mi na urokliwych waskich uliczkach z pochowanymi knajpkami, ktorymi mozna chodzic i chodzic i podziwiac widoki
Obawiam sie czy Primosten nie jest zbyt małe.
Janusz Bajcer napisał(a):sain1 napisał(a):[A jakas taka miejscowość najbardziej zbliżona do Rovinj? Zalezy mi na urokliwych waskich uliczkach z pochowanymi knajpkami, ktorymi mozna chodzic i chodzic i podziwiac widoki
Rovinj jest jeden, na południu Chorwacji nie ma nic podobnego.
sneer napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):sain1 napisał(a):[A jakas taka miejscowość najbardziej zbliżona do Rovinj? Zalezy mi na urokliwych waskich uliczkach z pochowanymi knajpkami, ktorymi mozna chodzic i chodzic i podziwiac widoki
Rovinj jest jeden, na południu Chorwacji nie ma nic podobnego.
Dubrownik
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne