Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.06.2021 16:30

MonikaK napisał(a): Jeszcze jedno pytanie czy Tucepi lub Podgora są w miarę spokojne - one wydają się nieco bardziej odsunięte od gór.
W sezonie, nie. To typowe kurorty, do Makarskiej im brakuje, ale sporo większe od Gradca.
mvcv
Autostopowicz
Gdzie jechać grupą 6-8 os?

Nieprzeczytany postnapisał(a) mvcv » 08.06.2021 17:33

Dzień dobry ;)

Wybieramy się paczką znajomych do Chorwacji w terminie 20.08-31.08.2021, jest to nasz drugi raz i zastanawiamy się jaki kierunek obrać. W zeszłym roku zdecydowaliśmy się na Mali Lošinj i tak nam się spodobało, że chcemy odwiedzić Półwysep Bałkański ponownie. Tutaj pojawia się pytanie, gdzie jechać? Zależy nam raczej na widoczkach, kameralnych miejscach, dzikich plażach, prawdziwym lokalnym jedzeniu z jak najmniejszą liczbą turystów. Nie przepadamy za piaszczystymi plażami - głównie spędzamy czas na oddawaniu skoków do wody, niż na leżeniu :hut: Gdzie znajdziemy najciekawsze kamienne plaże z dużą ilością klifów? :D Chcielibyśmy dostosować miejsce pobytu do warunków. Dodam, że będziemy jechać samochodem. Liczę na waszą pomoc 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2021 19:06

Z klifow slynie Dugi Otok, ale dostep do tych klifow raczej tylko z lodzi. Podobnie jak wszedzie gdzie klif ma kilkanascie - kilkadziesiat metrow. Jeszcze klifowe czesciowo sa Solta Hvar Rab. Do klifow trzeba dojechac, nie ma tam kwater w poblizu. Moj glos na Solta.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 08.06.2021 19:36

zibi116
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi116 » 08.06.2021 20:10

W zeszłym roku bym żywota dokończył pod jednym z takich klifów w Molunat. Zachciało mi się wynajmu skutera przy dużej niewydolności serca, gdy się sprzęt wywrócił na morzu to przestało być wesoło. Jak ktoś zadupia szuka z kilkoma knajpami i fajnym klimatem to polecam tą miejscowość.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2021 21:58

Poprawie sie, jeszcze Cres od wschodniej strony jest mocno stromy, a od zachodniej tez bywa. I to kontra na Solte.
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 09.06.2021 12:41

MonikaK napisał(a):To mi jeszcze teraz namieszaliście w głowie tym Pagiem :lool:
Odrzuciłam Pakostane, Rab.
Zostało albo coś małego na Makarskiej, albo Pag, albo Peljesac, albo Hvar ;)

Proszę jeszcze o info czy te mniejsze miejscowości poniżej Podgory są bardzo strome? Na mapach wydaj się że nie, ale mogę źle to oceniać. Jeszcze jedno pytanie czy Tucepi lub Podgora są w miarę spokojne - one wydają się nieco bardziej odsunięte od gór.

Jak nie byłaś to jedź na PAG i się nie zastanawiaj - ja też kiedyś omijałem:) Teraz to polecałbym nawet w rejon "księżycowy" - Metajna/Zubovici. Sama miejscowość PAG pod wypady będzie też ok, bo mimo rozmaru jest spokojna.W niewielkiej odległości masz kompletnie różne fajne plaże (Bosana,Cista, Rucica czy Beritnica oraz te od strony otwartego morza). Omijaj tylko Novalje.

Sam chciałbym się podpiąć pod ten wątek - miało być coś innego ale pewnie znowu Cro:)
Tylko nie wiem gdzie:/
Najelpiej coś typu Podobuce/Metajna, czyli gdzieś na końcu świata - gdzie mało ludzi się przewija, starczą jakieś 2/3 konoby i sklepik. Ewentualnie trochę większa ale też spokojna miejscowość
Najlepiej Istria jeśli coś takiego tam istnieje bo tam nie byłem i miałbym też co zobaczyć.
Cres/Brac ewentualnie coś do początku Riw.Makarskiej bo poniżej już za bardzo zjeździłem.
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 09.06.2021 12:47

Po Waszych radach i kliku nocach spędzonych na przeszukiwaniu netu jestem już niemal na 100% zdecydowana na Igrane. Mam już też upatrzone wolne apartamenty. Mąż jeszcze mąci mi Hvarem, ale mam dziwne wrażenie, że tam nic dużo ciekawszego nie znajdę a podróż wydłuża się znacząco, rosną też jej koszty :(
Wydaje mi się że Igrane bardziej pasuje mi wielkością niż Jelsa (bo tam byśmy szukali miejscówki na Hvar).
Porównując te dwa miejsca:
- gdzie fajniejsze plaże (spokojne, zatoczkowe, ale z w miarę łagodnym wejściem do morza) położone w odległości dojścia na pieszo? Ja wyczuwam, że chyba w Igrane? Na pewno będziemy też jeździć na inne plaże i tu może Hvar byłby ciekawszy, ale czy aż tak bardzo ...?
- gdzie mniejszy tłok? - podobnie skłaniam się ku Igrane. Jelsa jest chyba ze 2x większa. Na miejscu muszę mieć tylko gdzie zjeść, zrobić zakupy i pospacerować choć kawałek wieczorem. Nadmiar atrakcji jest zbędny.

Bardzo chcę mieć już za sobą kwestę wyboru i w końcu się wyspać ;)
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 09.06.2021 12:52

W Igrane i okolicy nie ma zatoczek. Generalnie dała riviera jest uboga w zatoczki. Mąż ci dobrze radzi, że zatoczki znajdziesz na wyspach.
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 09.06.2021 12:55

szpecgos napisał(a):
Sam chciałbym się podpiąć pod ten wątek - miało być coś innego ale pewnie znowu Cro:)
Najelpiej coś typu Podobuce/Metajna, czyli gdzieś na końcu świata - gdzie mało ludzi się przewija, starczą jakieś 2/3 konoby i sklepik. Ewentualnie trochę większa ale też spokojna miejscowość
Najlepiej Istria jeśli coś takiego tam istnieje bo tam nie byłem i miałbym też co zobaczyć.
Cres/Brac ewentualnie coś do początku Riw.Makarskiej bo poniżej już za bardzo zjeździłem.

Na Brać polecam Postire (dla mnie idealny środek między dziurą a miasteczkiem). Ewentualnie jeszcze mniejsze Splitska lub z drugiej strony Pucisca.

Istra jest świetna bo jest tam co zwiedzać. Ja byłam we Vrsarze. Fajne miasteczko ale większe Postira (byłam w drugiej połowie września więc byo bardzo spokojnie; nie wiem jak w sezonie).
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 10.06.2021 11:53

szpecgos napisał(a):

Jeśli coś małego Istria, to Stinjan, ewentualnie rejon Pjescana Uvala - Banjole.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 10.06.2021 12:09

szpecgos napisał(a):Najelpiej coś typu Podobuce/Metajna, czyli gdzieś na końcu świata - gdzie mało ludzi się przewija, starczą jakieś 2/3 konoby i sklepik. Ewentualnie trochę większa ale też spokojna miejscowość

Rażanj, Sevid.
Ewentualnie Kanica.
Choć tu z konobami może być problem. :wink:
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 10.06.2021 12:35

Stinjan,
Slavko1974 napisał(a):Jeśli coś małego Istria, to Stinjan, ewentualnie rejon Pjescana Uvala - Banjole.

Nie ma tam tłoku z racji Puli?

anakin napisał(a):Rażanj, Sevid.
Ewentualnie Kanica.
Choć tu z konobami może być problem. :wink:

Sevid jest własnie mocno na tapecie :) Kurcze pomionąłem tą Kanice, a wygladą interesująca - na google są jakieś dwa miejsca gdzie można coś zjeść niby więc by pasowało.

Jeszcze Stara Baska na tapecie - optymalnie północ bo chciałem podzielić na Słowenie i Chorwacje wyjazd.
Dzięki
Casian
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Casian » 12.06.2021 05:39

Wyspa Rab, czy znajdę plaże ze żwirkiem i drzewami ? Czy są miejscowości gdzie nie byłoby bardzo tłoczno w lipcu, a zarazem można wieczorami pójść na spacer?
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 14.06.2021 13:48

MonikaK napisał(a):Po Waszych radach i kliku nocach spędzonych na przeszukiwaniu netu jestem już niemal na 100% zdecydowana na Igrane. Mam już też upatrzone wolne apartamenty. Mąż jeszcze mąci mi Hvarem, ale mam dziwne wrażenie, że tam nic dużo ciekawszego nie znajdę a podróż wydłuża się znacząco, rosną też jej koszty :(

Stanęło jednak na Hvar :D Ze względu na czas, została nam Jelsa, bo tam najłatwiej było coś znaleźć na tak krótko przed wyjazdem.
Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Nie liczę na plaże w Jelsie, ale liczę na fajny klimat. A na plaże będziemy jeździć po całym Hvarze.

Wizja Igrane nadal mi się podoba i mam nadzieję że następnym razem może tam...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 89
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone