Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2021 17:00

A, Uglian i Pasman tez pelno luda.
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 06.06.2021 17:14

igg napisał(a):A, Uglian i Pasman tez pelno luda.

Najlepiej jakąś bezludna wyspę
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 06.06.2021 18:01

Początek lipca to jeszcze nie ma takich tłumów jak w 2 poł. miesiąca. Byliśmy w końcu lipca na Hvarze, a w sierpniu na Peljesacu i bez problemu można było znaleźć spokojne miejsca. Nie trzeba tylko jechać do głównych miejscowości tylko szukać czegoś w promieniu kilku km dalej.
Greg3136
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg3136 » 06.06.2021 20:08

MonikaK napisał(a):Proszę o rekomendacje.
Szukam spokojnej miejscowości ale nie dziury. Tak aby było gdzie zjeść, zrobić zakupy i pospacerować wieczorem. Wolimy dojeżdżać na plażę niż na wieczorne spacery na piwko i kalmary ;) Plaże wolimy w zatoczkach, mogą być kamieniste lub żwirkowe. Nie zależy nam na piasku ani na długich plażach jak na riwierze Makarskiej. Byliśmy w Gradacu i raczej nam się nie podobają takie plaże z promenadą za plecami. Dreptaliśmy 2km do zatoczki za miasteczkiem . Góry też nie są konieczne. Wolimy po nich chodzić niż plażować w ich cieniu. Aha, jedziemy od początku lipca.

W CRO byliśmy kilka razy. Widzieliśmy wszystkie największe atrakcje, wszystkie wodospady, sztandarowe miejscowości przez Szybenik, Trogir, Split do Dubrovnika, więc nie zależy nam na ich bliskości.
Nasze dotychczasowe lokalizacje:
VRSAR na Istrii - miasteczko bardzo nam odpowiadało. Zwiedziliśmy też cała Istrię.
VRYBNIK na KRK - podobnie klimat miasteczka ok. Takich właśnie szukamy.
MURTER też ok. Chyba najbardziej sennie z tych co byliśmy.
ROGOZNICA - ok ale chyba nieco za duża.
GRADAC - średio, riwiera makarska raczej nas lekko rozczarowała.
POSTIRIA na Brać - idealna.

Teraz moje myśli krążą wokół:

Pakostane, ale czy tam w okolicy są fajne plaże w zatoczkach. Czy samo Pakostane nie jest zbyt męczące?

Lopar na Rab - czy nie tłoczno? Zniechęca mnie trochę przeprawa promowa. Czy na Rab przez 2 tygodnie nie zanudzimy się?

Stari Grad na Hvar ale znowu ta przeprawa:( Musielibyśmy chyba jechać na dwa razy, co jeszcze nam się nie zdarzyło, jeśli chodzi o CRO.

Może stać jeszcze szansę Makarskiej? Tylko coś powyżej Omisa?

Powiem szczerze łatwiej było zdecydować jak jechałam pierwszy raz ;)

Polecam Nin, blisko Zadaru.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.06.2021 21:07

Pakistane odpuść. Plaże porażka, coś sensownego to skałki tuż przed Drage. Tego odcinka od Zadaru do sibenkia nie polecam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.06.2021 21:10

Pomysł o Pagu i mieście Pag i plaże przy Bosanie oraz dzikie od strony otwarte morza.
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 07.06.2021 07:01

MonikaK napisał(a):Może stać jeszcze szansę Makarskiej? Tylko coś powyżej Omisa?

:?: :?: :?:
Ale, że jak? Makarska Riwiera zaczyna się w Breli a kończy za Gradacem na granicy ż. splicko-dalmatyńskiej i dubrownicko-neretwiańskiej. Jak koło Omiša? Nie myślisz Riwiery Makarskiej z Riwierą Omiš?
Zrzut ekranu 2021-06-07 080056.png
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 07.06.2021 12:12

Najwyraźniej mylę ;) Myślałam że okolice Omisia to też Riwiera Makarska. W takim razie byłam na Makarskiej bo byłam w Gradać. Na Riwierze Omis nie byłam i nie wiem czy dać jej szansę ;) Tak jak pisałam okolice Gradac jakoś mnie nie przekonały. Ciasno, stromo, sporo ludzi, hotele, promenada za plażą ...
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 07.06.2021 12:14

piekara114 napisał(a):Pomysł o Pagu i mieście Pag i plaże przy Bosanie oraz dzikie od strony otwarte morza.

Słyszałam że Pag ma piękne plaże, ale ten księżycowy krajobraz jakoś mnie nie zachęca. Lubię roślinność i zieleń. I cień w okolicach plaży ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.06.2021 12:16

MonikaK napisał(a):Najwyraźniej mylę ;) Myślałam że okolice Omisia to też Riwiera Makarska. W takim razie byłam na Makarskiej bo byłam w Gradać. Na Riwierze Omis nie byłam i nie wiem czy dać jej szansę ;) Tak jak pisałam okolice Gradac jakoś mnie nie przekonały. Ciasno, stromo, sporo ludzi, hotele, promenada za plażą ...

Riwiera Omis - małe miasteczka i stromo.
elunia2209
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elunia2209 » 07.06.2021 12:34

MonikaK napisał(a):Proszę o rekomendacje.
Szukam spokojnej miejscowości ale nie dziury. Tak aby było gdzie zjeść, zrobić zakupy i pospacerować wieczorem. Wolimy dojeżdżać na plażę niż na wieczorne spacery na piwko i kalmary ;) Plaże wolimy w zatoczkach, mogą być kamieniste lub żwirkowe. Nie zależy nam na piasku ani na długich plażach jak na riwierze Makarskiej. Byliśmy w Gradacu i raczej nam się nie podobają takie plaże z promenadą za plecami. Dreptaliśmy 2km do zatoczki za miasteczkiem . Góry też nie są konieczne. Wolimy po nich chodzić niż plażować w ich cieniu. Aha, jedziemy od początku lipca.

W CRO byliśmy kilka razy. Widzieliśmy wszystkie największe atrakcje, wszystkie wodospady, sztandarowe miejscowości przez Szybenik, Trogir, Split do Dubrovnika, więc nie zależy nam na ich bliskości.
Nasze dotychczasowe lokalizacje:
VRSAR na Istrii - miasteczko bardzo nam odpowiadało. Zwiedziliśmy też cała Istrię.
VRYBNIK na KRK - podobnie klimat miasteczka ok. Takich właśnie szukamy.
MURTER też ok. Chyba najbardziej sennie z tych co byliśmy.
ROGOZNICA - ok ale chyba nieco za duża.
GRADAC - średio, riwiera makarska raczej nas lekko rozczarowała.
POSTIRIA na Brać - idealna.

Teraz moje myśli krążą wokół:

Pakostane, ale czy tam w okolicy są fajne plaże w zatoczkach. Czy samo Pakostane nie jest zbyt męczące?

Lopar na Rab - czy nie tłoczno? Zniechęca mnie trochę przeprawa promowa. Czy na Rab przez 2 tygodnie nie zanudzimy się?

Stari Grad na Hvar ale znowu ta przeprawa:( Musielibyśmy chyba jechać na dwa razy, co jeszcze nam się nie zdarzyło, jeśli chodzi o CRO.

Może stać jeszcze szansę Makarskiej? Tylko coś powyżej Omisa?

Powiem szczerze łatwiej było zdecydować jak jechałam pierwszy raz ;)

Zdecydowanie daj szanse Riwierze Makarskiej. Może Igrane, Zivogosce Porat mniejsze miejscowości ale mają swój urok, może klimatyczna Brela, tutaj już więcej się dzieje, Zaostrog. Zauważysz różnice pomiędzy początkiem Riwiery czyli Brelą a jej końcem Gradacem. Jedziemy po raz 11 do Chorwacji i mamy ten sam dylemat, co wybrać? W tym roku Zivogosce Blato i Orebic.
axlgks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axlgks » 07.06.2021 12:36

MonikaK napisał(a):
piekara114 napisał(a):Pomysł o Pagu i mieście Pag i plaże przy Bosanie oraz dzikie od strony otwarte morza.

Słyszałam że Pag ma piękne plaże, ale ten księżycowy krajobraz jakoś mnie nie zachęca. Lubię roślinność i zieleń. I cień w okolicach plaży ;)

No to Mandre na Pagu. Na południowej(morskiej) stronie jest normalna śródziemnomorska roślinność. Ta "księżycowa pustynia" kojarząca się z Pagiem jest w środku i na odlądowej stronie.
W Mandre jest wszystko co trzeba a pomimo tego nie za tłoczno i świetne plaże w okolicy. W Simuni jest ogromna plaża z wieloma sosnami. Lub głębiej taki lasek w którym zawsze można znaleźć miejsce.
Na dodatek czystość wody jak to na wyspach. Swoisty mikroklimat. No super.

Nemira obok Omisa też jest ok pod względem zatłoczenia. Plażyczki takie zatoczkowe. Kilka konob i sklepik. Dobre miejsce wypadowe do Bośni.
Ostatnio edytowano 07.06.2021 13:48 przez axlgks, łącznie edytowano 1 raz
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 07.06.2021 12:46

MonikaK napisał(a):

Ale pustynne widoki to w zasadzie wschodnia część Pag i zatoki w środku wyspy. Od zachodu, od otwartego morza roślinność jest podobna do innych miejsc w Chorwacji. Cypel od Novalji w górę, to już pełno drzew.
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 07.06.2021 16:48

To mi jeszcze teraz namieszaliście w głowie tym Pagiem :lool:
Odrzuciłam Pakostane, Rab.
Zostało albo coś małego na Makarskiej, albo Pag, albo Peljesac, albo Hvar ;)

Proszę jeszcze o info czy te mniejsze miejscowości poniżej Podgory są bardzo strome? Na mapach wydaj się że nie, ale mogę źle to oceniać. Jeszcze jedno pytanie czy Tucepi lub Podgora są w miarę spokojne - one wydają się nieco bardziej odsunięte od gór.
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 08.06.2021 15:44

Witam serdecznie,
Może uda wam się pomóc mnie i mojej rodzince w wyborze tegorocznej destynacji.
W 2019 roku byliśmy w Promajnie - jak dla nas 10/10 - mała miejscowość, super plaża i bez tłoku.
W 2020 roku wybraliśmy się nieco niżej do Tucepi - 7/10 - też było przyjemnie, ale jest to nieco większe miasteczko i plaża już nie taka jak w Promajnie.

W tym roku chcieliśmy zmienić nieco destynację. W oko wpadła mi wyspa Pag i miejscowość Mandre o której była wzmianka w postach powyżej jednak patrząc na beachrex obawiam się plaży :)
Równie dobrze mogę jechać niżej - mieszkamy przy granicy ze Słowacją i podróż do Sarbinowa w długi weekend zajęła niemażle tyle co dojazd do Tucepi :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone