Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.06.2021 10:37

osjann napisał(a):Hejka

Pytanko do znawców północy Chorwacji- gdzie od Crikvenicy w dół znajdę małą miejscowość podobną chodź trochę do Mala Duba, Zivogosce, Ivan Dolac itp. Niestety mam ograniczony czas urlopu w czerwcu i nie chcę wybierać się do Dalmacji. :hut:

Pod jakim względem podobną?
osjann
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osjann » 02.06.2021 10:42

ilości ludzi tj. wielkości miejscowości, zatoczek, bazy noclegowej
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.06.2021 10:56

Świadomie odbiegam od kryterium położenia na pd od Crikvenicy :!: , bo proponuję pn część Chorwacji, tylko nie pod samym Velebitem, ale prawie jak na lądzie, bo mostem: Stara Baška na Krku troszeczkę... Po prostu podaję do rozważenia jako opcję z krótszym dojazdem niż do Dalmacji - przyjrzyj się bliżej.
osjann
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osjann » 02.06.2021 11:29

założyłem sobie limit km ok 900, ale Stara Baška nie brzmi źle. Kiedyś przejechałem na rowerze most na Krk- fajna sprawa :) Hymm nie brałem pod uwagę wyspy Krk, ale z drugiej strony czemu nie :)
agi001
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agi001 » 03.06.2021 22:03

Dzień dobry :)

wybieramy się w tym roku w okolice Dubrownika, ale wolelibyśmy uniknąć pobytu w samym mieście (troszkę boimy się wygórowanych cen) dlatego poszukujemy czegoś w okolicy. Czy znacie może jakieś miejscowości w odległości max 150 km od Dubrownika, ze sporą liczbą restauracji i ładną plażą w okolicy? Zależy nam na tym,aby wieczorem można było wyjść coś zjeść i ewentualnie wypić dinka.
A może jednak Dubrownik byłby dobrym wyborem jeśli chodzi o dłuższy wakacyjny pobyt?
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 03.06.2021 22:13

agi001 napisał(a):Dzień dobry :)

wybieramy się w tym roku w okolice Dubrownika, ale wolelibyśmy uniknąć pobytu w samym mieście (troszkę boimy się wygórowanych cen) dlatego poszukujemy czegoś w okolicy. Czy znacie może jakieś miejscowości w odległości max 150 km od Dubrownika, ze sporą liczbą restauracji i ładną plażą w okolicy? Zależy nam na tym,aby wieczorem można było wyjść coś zjeść i ewentualnie wypić dinka.
A może jednak Dubrownik byłby dobrym wyborem jeśli chodzi o dłuższy wakacyjny pobyt?

150 km od Dubrownika jest Makarska, czyli twój krąg zainteresowań obejmuje poł riwiery, Peljesac i parę wysp :)
agi001
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agi001 » 03.06.2021 22:23

to fakt :) 150 km to max. Makarska (którą znam ;) ) jest brana pod uwagę, ale im bliżej Dubrownika tym lepiej ;)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.06.2021 22:36

agi001 napisał(a):Dzień dobry :)

Jeśli zależy wam na bliskości Dubrownika polecam Mlini lub pobliskie Srebreno. Spokojne miejscowości a do Dubrownika możesz sobie dojechać kursującymi podmiejskimi autobusami (odpada problem z parkowaniem w mieście)
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 04.06.2021 20:57

Proszę o rekomendacje.
Szukam spokojnej miejscowości ale nie dziury. Tak aby było gdzie zjeść, zrobić zakupy i pospacerować wieczorem. Wolimy dojeżdżać na plażę niż na wieczorne spacery na piwko i kalmary ;) Plaże wolimy w zatoczkach, mogą być kamieniste lub żwirkowe. Nie zależy nam na piasku ani na długich plażach jak na riwierze Makarskiej. Byliśmy w Gradacu i raczej nam się nie podobają takie plaże z promenadą za plecami. Dreptaliśmy 2km do zatoczki za miasteczkiem . Góry też nie są konieczne. Wolimy po nich chodzić niż plażować w ich cieniu. Aha, jedziemy od początku lipca.

W CRO byliśmy kilka razy. Widzieliśmy wszystkie największe atrakcje, wszystkie wodospady, sztandarowe miejscowości przez Szybenik, Trogir, Split do Dubrovnika, więc nie zależy nam na ich bliskości.
Nasze dotychczasowe lokalizacje:
VRSAR na Istrii - miasteczko bardzo nam odpowiadało. Zwiedziliśmy też cała Istrię.
VRYBNIK na KRK - podobnie klimat miasteczka ok. Takich właśnie szukamy.
MURTER też ok. Chyba najbardziej sennie z tych co byliśmy.
ROGOZNICA - ok ale chyba nieco za duża.
GRADAC - średio, riwiera makarska raczej nas lekko rozczarowała.
POSTIRIA na Brać - idealna.

Teraz moje myśli krążą wokół:

Pakostane, ale czy tam w okolicy są fajne plaże w zatoczkach. Czy samo Pakostane nie jest zbyt męczące?

Lopar na Rab - czy nie tłoczno? Zniechęca mnie trochę przeprawa promowa. Czy na Rab przez 2 tygodnie nie zanudzimy się?

Stari Grad na Hvar ale znowu ta przeprawa:( Musielibyśmy chyba jechać na dwa razy, co jeszcze nam się nie zdarzyło, jeśli chodzi o CRO.

Może stać jeszcze szansę Makarskiej? Tylko coś powyżej Omisa?

Powiem szczerze łatwiej było zdecydować jak jechałam pierwszy raz ;)
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 05.06.2021 09:13

MonikaK napisał(a):Proszę o rekomendacje.
W CRO byliśmy kilka razy. Widzieliśmy wszystkie największe atrakcje,

Z Twojego opisu wnoszę że Peljesac jest Wam obcy. Jest na nim kilka fajnych kameralnych miejscowości i jedna większa (Orebic) ale też raczej spokojna. Zaraz obok macie Korculę, wyspę i miasto które urzekło mnie bardziej niż Dubrownik. Dla mnie Peljesac to kwintesencja Dalmacji. W przyszłym roku moim celem jest powrócić tam choćby się paliło :lol: :lol:
Wszystkie informacje (no prawie) znajdziesz w wątku "Klub miłośników Peljesaca".
Pozdrowienia.;)
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 05.06.2021 11:31

Aby dojechać na Peljesac muszę przejechać granicę Bośni? Mają pewnie jakieś swoje wymagania w dobie pandemii. Ewentualnie prom? Pewnie znowu kolejki i koszty? Strasznie daleko mi się wydaje ten Peljesac ale przyznaję że na początku też o nim myślałam, tylko skreslilam że wzgl. na dojazd. Muszę poczytać. Może jest też taniej niż na Hvar, co będzie dodatkową motywacją;)
Ostatnio edytowano 05.06.2021 22:20 przez MonikaK, łącznie edytowano 1 raz
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 05.06.2021 12:04

MonikaK napisał(a):Aby dojechać na pljesac muszę przejechać granicę Bośni? Mają pewnie jakieś swoje wymagania w dobie pandemii. Ewentualnie prom? Pewnie znowu kolejki i koszty? Strasznie daleko mi się wydaje ten pljesac ale przyznaję że na początku też o nim myślałam, tylko skreslilam że wzgl. na dojazd. Muszę poczytać. Może jest też taniej niż na Hvar, co będzie dodatkową motywacją;)

jechałem tranzytem przez Neum (BiH) 3.06, stały po 3-4 auta do bramki, szybkie sprawdzenie dowodów i tyle - tranzyt w Neum nie jest obłożony żadnymi wymogami. sam peljesac faktycznie daleko, ale warto :)
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 05.06.2021 12:43

MonikaK napisał(a):Aby dojechać na pljesac muszę przejechać granicę Bośni? Mają pewnie jakieś swoje wymagania w dobie pandemii. Ewentualnie prom? Pewnie znowu kolejki i koszty? Strasznie daleko mi się wydaje ten pljesac ale przyznaję że na początku też o nim myślałam, tylko skreslilam że wzgl. na dojazd. Muszę poczytać. Może jest też taniej niż na Hvar, co będzie dodatkową motywacją;)

To wybierz wyspę Brać. Ze Splitu to tylko 45 min. promem. Wybór miejscowości to już kwestia gustu, a sama wyspa cudna :papa:
MonikaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MonikaK » 05.06.2021 14:15

Na Braciu byłam. W Postirii.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.06.2021 16:58

Jedz na wyspe, na ladzie ciezko o brak tlumow. W sezonie z tego samego powodu mozna odpuscic Krk Rab Pag Murter Ciovoi niestety Hvar. Pisze z wlasnego doswiadczenia, tez wole prywarnosc...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone