Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.
Proszę o rekomendacje.
Szukam spokojnej miejscowości ale nie dziury. Tak aby było gdzie zjeść, zrobić zakupy i pospacerować wieczorem. Wolimy dojeżdżać na plażę niż na wieczorne spacery na piwko i kalmary
Plaże wolimy w zatoczkach, mogą być kamieniste lub żwirkowe. Nie zależy nam na piasku ani na długich plażach jak na riwierze Makarskiej. Byliśmy w Gradacu i raczej nam się nie podobają takie plaże z promenadą za plecami. Dreptaliśmy 2km do zatoczki za miasteczkiem . Góry też nie są konieczne. Wolimy po nich chodzić niż plażować w ich cieniu. Aha, jedziemy od początku lipca.
W CRO byliśmy kilka razy. Widzieliśmy wszystkie największe atrakcje, wszystkie wodospady, sztandarowe miejscowości przez Szybenik, Trogir, Split do Dubrovnika, więc nie zależy nam na ich bliskości.
Nasze dotychczasowe lokalizacje:
VRSAR na Istrii - miasteczko bardzo nam odpowiadało. Zwiedziliśmy też cała Istrię.
VRYBNIK na KRK - podobnie klimat miasteczka ok. Takich właśnie szukamy.
MURTER też ok. Chyba najbardziej sennie z tych co byliśmy.
ROGOZNICA - ok ale chyba nieco za duża.
GRADAC - średio, riwiera makarska raczej nas lekko rozczarowała.
POSTIRIA na Brać - idealna.
Teraz moje myśli krążą wokół:
Pakostane, ale czy tam w okolicy są fajne plaże w zatoczkach. Czy samo Pakostane nie jest zbyt męczące?
Lopar na Rab - czy nie tłoczno? Zniechęca mnie trochę przeprawa promowa. Czy na Rab przez 2 tygodnie nie zanudzimy się?
Stari Grad na Hvar ale znowu ta przeprawa:( Musielibyśmy chyba jechać na dwa razy, co jeszcze nam się nie zdarzyło, jeśli chodzi o CRO.
Może stać jeszcze szansę Makarskiej? Tylko coś powyżej Omisa?
Powiem szczerze łatwiej było zdecydować jak jechałam pierwszy raz