Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.05.2021 08:32

Gdzie Wam się podoba. Takie dziecko samodzielnie z morza nie skorzysta, więc łagodne wejście do morza nie jest Wam potrzebne, bo i tak wszędzie dla niego będzie głęboko.
Warto zrezygnować z miejscowości z dużą liczbą schodów....
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.05.2021 09:02

baltic91 napisał(a):Witam, gdzie polecacie pojechać na przełomie sierpnia i września z 10 miesięcznym dzieckiem? :)

Osobiście byliśmy już dwa razy w Dalmacji: Makarska/Baśka Voda.

Radzę Premanturę dzieciom.

https://noclegi.pl/premantura/gotowka;zabawki-dla-dzieci
beticz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beticz » 21.05.2021 22:28

Dobry Wieczór,

Będę wdzięczna za podpowiedź w jaką miejscówkę uderzyć. Nie jesteśmy miłośnikami całodniowego leżenia na plaży, lubimy fale, rybki, cień i różnorodność plaż, spacery po deptaku, między uliczkami, widoki na góry. Podczas pobytu w Fazanie podróżowaliśmy do Parku Kamenjak na plażowanie i baaaardzo nam się podobało. Drugie doświadczenie to PAG dawno temu - zapamiętałam stojącą wodę i pustynne widoki - tego bym nie chciała. Czy Riviera Makarska to dobry pomysł, jeśli tak to jaka miejscowość..... Będę wdzięczna za wskazówki, obczytuję się w forum, ale mętlik mam straszny i widzę, że zaczynam się gubić co wybrać..
qwertylian
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qwertylian » 22.05.2021 20:22

baltic91 napisał(a):Witam, gdzie polecacie pojechać na przełomie sierpnia i września z 10 miesięcznym dzieckiem? :)

Osobiście byliśmy już dwa razy w Dalmacji: Makarska/Baśka Voda.

Co prawda nie z aż tak małym dzieckiem, ale byliśmy w okolicach Nin. Plaże piaszczyste + płytko, dzięki czemu w zatoce była cieplejsza woda.
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 22.05.2021 20:39

beticz napisał(a):Dobry Wieczór,

Będę wdzięczna za podpowiedź w jaką miejscówkę uderzyć. Nie jesteśmy miłośnikami całodniowego leżenia na plaży, lubimy fale, rybki, cień i różnorodność plaż, spacery po deptaku, między uliczkami, widoki na góry. Podczas pobytu w Fazanie podróżowaliśmy do Parku Kamenjak na plażowanie i baaaardzo nam się podobało. Drugie doświadczenie to PAG dawno temu - zapamiętałam stojącą wodę i pustynne widoki - tego bym nie chciała. Czy Riviera Makarska to dobry pomysł, jeśli tak to jaka miejscowość..... Będę wdzięczna za wskazówki, obczytuję się w forum, ale mętlik mam straszny i widzę, że zaczynam się gubić co wybrać..

[quote="beticz"]Dobry Wieczór,

Taaa wybrać miejscowość w Chorwacji na wakacje, jeżdżę od 2005 roku zawsze jestem w dwóch miejscach po tygodniu i co roku gdzie by tu pojechać? :)

Riwiera Makarska to super wybór jak dla mnie na pewno nie sama Makarska, ale jak lubicie większe miejscowości to Tucepi czy Podgora a jak mniejsze to Igrane, Draśnice itd

W tamtym roku Orebic było super, drugi tydzień Baśka na KRK też super chociaż bardziej tłoczno a jak gospodarz powiedział że jest 50% tego co zwykle to już dla nas byłoby za tłoczno:)

Wyspy są super Brać, Hvar, VIS itd

Nam PAG się podoba inny niż wszystkie wyspy, byliśmy w Simuni i w tym roku również PAG ale Stara Novalja a drugi tydzień Primosten :)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 23.05.2021 07:52

Podgora moim zdaniem "za szybko zasypia",
Makarska "za duży przemiał",
mi najbardziej pasuje Tucepi,
Greg3136
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg3136 » 23.05.2021 12:47

beticz napisał(a):Dobry Wieczór,

Ja polecam Nin i okolice. W Ninie są plaże piaszczyste na czele ze słynną Laguną Nińską, a dla różnorodności plaż można wybrać się na nieodległą wyspę VIR (duży plus przejazd mostem a nie promem). Ponadto, miasteczko Nin to jedno z najstarszych miast Chorwacji więc jest okazja do pospacerowania wśród historycznej zabudowy. Na wyspie Vir za to warto wybrać się na czerwone klify. Góry są w dalszej odległości ale i tak polecam wybrać się w ten rejon.
beticz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beticz » 23.05.2021 20:16

Dzięki serdeczne. Czytam i czytam, chyba na Tucepi postawię.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 23.05.2021 20:36

beticz napisał(a):Dzięki serdeczne. Czytam i czytam, chyba na Tucepi postawię.

"będzie pani zadowolona",
:wink:
akuma101
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) akuma101 » 24.05.2021 08:37

Cześć!
W tym roku po raz pierwszy wybieramy się z żoną i synem do Chorwacji - wykupiliśmy loty do Dubrovnika na początek czerwca, ale totalnie nie wiemy gdzie ruszyć dalej spod lotniska ? Jakieś sugestie co do miejscowości ? Najchętniej z transferem prosto z lotniska... Wstępnie oglądaliśmy Cavtat, ale z tego co widzę to większość plaż kamienistych lub żwirkowych. Może są jakieś miejscowości w okolicy z plażą piaszczystą ?
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 24.05.2021 09:04

akuma101 napisał(a):Cześć!
W tym roku po raz pierwszy wybieramy się z żoną i synem do Chorwacji - wykupiliśmy loty do Dubrovnika na początek czerwca, ale totalnie nie wiemy gdzie ruszyć dalej spod lotniska ? Jakieś sugestie co do miejscowości ? Najchętniej z transferem prosto z lotniska... Wstępnie oglądaliśmy Cavtat, ale z tego co widzę to większość plaż kamienistych lub żwirkowych. Może są jakieś miejscowości w okolicy z plażą piaszczystą ?

Specyfiką i urokiem Chorwacji są skały i kamienie, plaże piaszczyste policzyć można na palcach ręki, a jeśli już to piach jest taki sobie. Długie piaszczyste plaże najbliżej znajdziesz po drugiej stronie Adriatyku, we Włoszech, albo w Czarnogórze.
Co do miejsc, pooglądaj sobie w Googlach Slano. Cavtat leży na ścieżce pasa lotniska, więc cicho i spokojnie tam nie jest.
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 01.06.2021 22:18

Spróbuję spytać w tym temacie, może uzyskam kilka podpowiedzi. Jedziemy z żoną i dwójką dzieciaków (6l. i 1r.) do CRO. Z miejsc, których jeszcze nie odwiedziliśmy, pomimo wielu podróży do tego pięknego kraju, został Hvar, Brać i Riwiera Makarska. Szukam porady gdzie udać się konkretnie, najchętniej na jedną z tych wysp, aby móc w zasięgu spaceru skorzystać ze spokojnej plaży (żwirowej, nie skalistej), wieczorem móc długo pospacerować z wózkiem i przy okazji mieć gdzie zjeść i zrobić zakupy. Resztę atrakcji leniwie odwiedzimy samochodem. Z odwiedzonych dotychczas miejsc najbliżej nam do Trpanj, Mandre, Vrbnik, Primosten.

Jelsa, Vrboska - na Hvarze będą spełniać moje warunki? Z plażami dla dzieciaka może być chyba ciężko... Za tunelem (Zavala itp.) w terminie naszego wyjazdu nie ma już praktycznie wolnych noclegów :roll:

Sutivan, Splitska - na Brać, będzie ok j.w?

Jeśli chodzi o Riwierę Makarską to mam najmniejsze rozeznanie. Obawiam się wąziutkich plaż. Z tego co zdążyłem na forum wyczytać do polecany jest Gradac, Živogošće, Podgora/Tucepi.

Z góry dzięki za naprowadzenie na właściwy tor.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.06.2021 22:32

remikrmk napisał(a):Jeśli chodzi o Riwierę Makarską to mam najmniejsze rozeznanie. Obawiam się wąziutkich plaż. Z tego co zdążyłem na forum wyczytać do polecany jest Gradac, Živogošće, Podgora/Tucepi.

Gradac >>>
https://www.youtube.com/channel/UCI8DYm ... HR-f4h3MKg

Tučepi >>> http://www.naszcalyswiat.pl/chorwacja/r ... ka-tucepi/
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 01.06.2021 22:45

remikrmk napisał(a):
Jeśli chodzi o Riwierę Makarską to mam najmniejsze rozeznanie. Obawiam się wąziutkich plaż. Z tego co zdążyłem na forum wyczytać do polecany jest Gradac, Živogošće, Podgora/Tucepi.

Z góry dzięki za naprowadzenie na właściwy tor.

Polecam zacząć od Riwiery Makarskiej (wyspy zostaw na deser, poza tym z małymi dziećmi prom to zawsze dodatkowa komplikacja i dodatkowy czas). Zresztą będąc na riwierze, możesz jednego dnia wybrać się na fish picnik na jedną z tych wysp.

Co do miasteczek. Podgora to na pewno warty rozważenia wybór, masz tam długi deptak (choć wieczorami dość tłoczno na nim), bardzo ciekawa i wyjątkowo szeroka plaża jest w Promajnie (a do tego z fajnym cieniem drzew), choć samo miasteczko już raczej nieco senne. Gradac też spełnia Twoje wymagania, no i zapomniałeś o Breli, masa małych malowniczych plaż i ciągnąca się w nieskończoność promenada wzdłuż morza - w sam raz na jazdę wózkiem z maluchem. A do tego najczystsza woda jaką widziałem w Chorwacji.
osjann
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osjann » 02.06.2021 10:32

Hejka

Pytanko do znawców północy Chorwacji- gdzie od Crikvenicy w dół znajdę małą miejscowość podobną chodź trochę do Mala Duba, Zivogosce, Ivan Dolac itp. Niestety mam ograniczony czas urlopu w czerwcu i nie chcę wybierać się do Dalmacji. :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone