Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yooshky
Cromaniak
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 21.03.2021 18:16

piekara114 napisał(a):yooshky 8O 8O Toż to koszmar, w mojej części Srimy, przy Vodicach było lepiej....nie podejrzewałam, że to napiszę...

Przy Vodicach jak na Twoim foto, im dalej od Vodic tym gorzej. GM potwierdza, że nie namalowałem sobie plaż gruzobetonowych, wystarczy się przespacerować
-> LINK1, LINK2, LINK3, LINK4, LINK5.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 21.03.2021 20:52

Od Srimy to ja będę trzymał się z daleka, chociaż patrząc na GM na plaże w pobliżu mojego zakwaterowania, to nie prezentują się
tak tragicznie. To co pokazał yooshky to powinno zostać ogrodzone i wprowadzony zakaz wstępu. Normalnie jak na jakieś budowie.
@piekara114 - właśnie tam będziemy jeździć między innymi. Dla mnie żaden problem wsiąść w auto i pojechać nawet 30 km, żeby znaleźć ładniejsze miejsce do plażowania. Rodzinkę zostawię na bardziej cywilizowanej plaży a ja maska, rurka i w drogę. Byłem na Murter, co prawda jeden dzień tylko ale troszeczkę udało się obeznać teren. Wyspa Prvic też jest w planach, w rejonie Brodaricy też parę miejsc przytulnych znalazłem.
Apartament z basenem, więc jakoś damy radę.
Ps. Ale po fotach yooshky nadal jestem w szoku. Takiej plaży jeszcze w Chorwacji nie widziałem.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.03.2021 21:17

yooshky napisał(a):
piekara114 napisał(a):yooshky 8O 8O Toż to koszmar, w mojej części Srimy, przy Vodicach było lepiej....nie podejrzewałam, że to napiszę...
Przy Vodicach jak na Twoim foto, im dalej od Vodic tym gorzej. GM potwierdza, że nie namalowałem sobie plaż gruzobetonowych, wystarczy się przespacerować
-
Ja wcale tego nie negowałam, to mnie zszokowało wręcz. Moją plażę w Srimę uznawałam za niewypał, a jak widzę może być gorzej i to w tak popularnym miejscu jak Vodice-Srima.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.03.2021 21:31

Slavko1974 napisał(a):@piekara114 - właśnie tam będziemy jeździć między innymi. Dla mnie żaden problem wsiąść w auto i pojechać nawet 30 km, żeby znaleźć ładniejsze miejsce do plażowania. Rodzinkę zostawię na bardziej cywilizowanej plaży a ja maska, rurka i w drogę. Byłem na Murter, co prawda jeden dzień tylko ale troszeczkę udało się obeznać teren.
Uwzględnij jedną rzecz. Parkingi przy tych plażach. Są małe i jeszcze płatne. Akurat w zeszłym roku były free, bo po sezonie i covid, ale w tym roku pewnie tak dobrze nie będzie. Cena parkowania to 50 kn za dzień..... Licz się z tym...
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 21.03.2021 21:54

Jestem tego świadomy. Byłem tam na jeden dzień chyba 3 lata temu to płaciłem 40 kn za dzień, ale udało mi dojechać prawie pod samą plażę Slanica.
Gorzej było z rozłożeniem ręczników...
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 28.03.2021 00:26

Dzisiaj na prośbę córki oglądaliśmy (po raz kolejny) Makłowicza z Orebicia. I w zasadzie można się śmiać, że Orebic, że to takie Chorwackie Władysławowo, ale my mamy tak pozytywne wspomnienia z tego miejsca, że w zasadzie każdy kolejny wyjazd zaczynamy od tego czy nie jechać właśnie tam. Staramy się jechać na dwa tygodnie do Cro i ten pierwszy w miarę możliwości planujemy w Orebiciu. Tak, ja wiem, że Trstenica wąska, że łazi się po południu/pod wieczór bez przerwy po deptaku, że idzie się do Oazy na lody, że brakuje tylko Pani z Karwii, która będzie wiązała kolorowe warkoczyki, ale jest w Orebiciu taka magia, którą można poczuć tylko na miejscu, takie zakątki które odkrywamy, tacy ludzie, których poznajemy, okolice, zdobyty Sv. Ilija, zderzenie z albańskim autobusem, wystawieniem przez pomyłkę walizek przez gospodarza. Chyba z żadnego wakacyjnego miejsca nie mamy tak fajnych wspomnień.
kosik86
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kosik86 » 08.05.2021 13:18

Witam serdecznie,
Początek czerwca, ok 2 tyg. Wyjazd z 2 letnim dzieckiem. Dalmacja.
Fajnie by było gdyby:
-woda nie robiła się za szybko głęboka i była przejrzysta
-idealnie gdyby były miejscówki do snorkelowania
-jakieś miasteczko co by wieczorem można pospacerować/coś zjeść
-plaża może być żwirowa ale fajnie by było gdyby nie były to wielkie kamienie tak aby dziecko dało radę :)
-dobra na bazę wypadową co by w niektóre dni pozwiedzać inne miejsca warte zobaczenia w okolicy

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Do tej pory byłem jedynie na Istrii(Rabac). Polecam przy okazji.

Póki co rozwazałem Omis ale zastanawiam się czy to dobry wybór.
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 09.05.2021 08:20

witam też byłem w Rabac fajna miejscowość . Teraz jeżdżę do drvenik Gornja Vala super miejsce ,spacerem można iść albo do Zaostrog albo w drugą stronę do Drvenik Dolna Vala tam też jest prom na Chvar polecam.Blisko do Dubrownik,PODGORa,TUCEPI,Makarska ,Baśka voda i Breli
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 09.05.2021 08:40

kosik86 napisał(a):Witam serdecznie,
Początek czerwca, ok 2 tyg. Wyjazd z 2 letnim dzieckiem. Dalmacja.
Fajnie by było gdyby:
-woda nie robiła się za szybko głęboka i była przejrzysta
-idealnie gdyby były miejscówki do snorkelowania
-jakieś miasteczko co by wieczorem można pospacerować/coś zjeść
-plaża może być żwirowa ale fajnie by było gdyby nie były to wielkie kamienie tak aby dziecko dało radę :)
-dobra na bazę wypadową co by w niektóre dni pozwiedzać inne miejsca warte zobaczenia w okolicy

Będę wdzięczny za wszelkie rady. Do tej pory byłem jedynie na Istrii(Rabac). Polecam przy okazji.

Póki co rozwazałem Omis ale zastanawiam się czy to dobry wybór.

Szczerze odradzam takie miejscowości jak Omis do plażowania czy mieszkania...typowe turystyczne konglomeraty gdzie plaże są "komercyjne" bez fajnych żyjątek w wodzie, zatoczek czy pięknego kolorytu...
My od kilku lat stacjonujemy 8 km od Omis i do Omis tylko na zakupy, spacery, koncerty...podobnie mieszkaliśmy wcześniej między innymi kilka km od Rogoznicy...
qwertylian
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qwertylian » 09.05.2021 09:39

Witam serdecznie,
w Chorwacji byliśmy do tej pory dwa razy i mieliśmy to szczęście, że po lekturze wątku "50 plaż Pagu" użytkownika Habanero trafiliśmy na Pag, który pokochaliśmy za krajobraz, mnogość plaż i brak tłoku na nich ( wspaniała Girenica ). Na 100% pojechalibyśmy tam i w tym roku gdyby w domu nie pojawił się pies. Nie chcemy z nim pierwszy raz jechać w taki surowy krajobraz, na plaże, na których trudno o cień. Przeglądnąłem kilkanaście relacji z różnych miejsc, ale za każdym razem myślę sobie "Na Pagu jest fajniej".
Tak więc drodzy Cromaniacy, poleccie mi proszę miejsce/region z dużą ilością ustronnych plaż z cieniem, do których można dotrzeć autem. Może być z dala od większych miejscowości, nastawiamy się głównie na plażowanie.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 09.05.2021 09:48

Na Pagu nie znajdziesz plaż z cieniem. Jeśli już to apartament przy samym morzu z "własnym" pomostem i zacienieniem. Np. w Starej Novalji, Potocnicy albo Jakisnicy.
anab
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) anab » 09.05.2021 10:53

A Simuni? Jedna z ładniejszych plaż gdzie można wypoczywać z psem a i cienia jest pod dostatkiem.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.05.2021 11:13

qwertylian napisał(a):Witam serdecznie,
w Chorwacji byliśmy do tej pory dwa razy i mieliśmy to szczęście, że po lekturze wątku "50 plaż Pagu" użytkownika Habanero trafiliśmy na Pag, który pokochaliśmy za krajobraz, mnogość plaż i brak tłoku na nich ( wspaniała Girenica ). Na 100% pojechalibyśmy tam i w tym roku gdyby w domu nie pojawił się pies. Nie chcemy z nim pierwszy raz jechać w taki surowy krajobraz, na plaże, na których trudno o cień. Przeglądnąłem kilkanaście relacji z różnych miejsc, ale za każdym razem myślę sobie "Na Pagu jest fajniej".
Tak więc drodzy Cromaniacy, poleccie mi proszę miejsce/region z dużą ilością ustronnych plaż z cieniem, do których można dotrzeć autem. Może być z dala od większych miejscowości, nastawiamy się głównie na plażowanie.

Tu masz trochę do poczytania: chorwacja-pobyt-z-psem-t18763.html?hilit=psem
My od kilku lat jeździmy z psem na Brač. Nawet w okolicy apartamentu znajdujemy zacienioną plażę a w razie czego mamy awsze ze sobą namiot.
Ps. W tym roku dzielimy wyjazd pomiędzy Brač i Pag. Zobaczymy gdzie nam się bardziej spodoba :wink:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 09.05.2021 12:06

mietas69 napisał(a):witam też byłem w Rabac fajna miejscowość . Teraz jeżdżę do drvenik Gornja Vala super miejsce ,spacerem można iść albo do Zaostrog albo w drugą stronę do Drvenik Dolna Vala tam też jest prom na Chvar polecam.Blisko do Dubrownik,PODGORa,TUCEPI,Makarska ,Baśka voda i Breli

Nie, żebym się czepiała, ale popraw to proszę, bo strasznie razi w oczy. :papa:
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 13.05.2021 15:20

Witajcie :papa:

Tak sobie upatrzyłem dwie wioski na Pelješac i nie wiem którą wybrać, ktoś pomoże? A konkretniej chodzi o Źuliane i Trstenik. Chyba że wielkiej różnicy nie ma i brać to co ładniej wygląda na zdjęciach. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone