Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Slavko1974
Cromaniak
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 25.02.2021 21:48

Witam
Nie sądziłem, że przyjdzie mi tu napisać.
Po zeszłorocznej przerwie chciałbym znowu zakosztować kąpieli w Jadranie. Kompletnie nie wiem, gdzie jechać.
Interesuje mnie region pomiędzy Zadarem i Brelą. Miejscówka musi mieć deptak do wieczornych spacerów. Wstępnie wyznaczyłem sobie Vodice, Primosten, wyspa Ciovo, Murter, ewentualnie Brela.
Cena - do 100 euro za dobę.
Wstępnie mam luźne rozeznanie w Vodicach - namiary Dario i jedną miejscówkę w Breli. Ale kusi mnie Ciovo, bo tam jeszcze nie byłem.
Mam kompletną golonkę zamiast mózgu i nie mogę się zdecydować. Chętnie przyjmę rady oraz (jeśli można) linki do sprawdzonych kwater.
Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.02.2021 22:52

Odpuść Vodice - tłum i we wrześniu co do um był, brak plaż, w kierunku Tribunj są nowe platformy, we wrześniu późnym popołudniem dalej oblegane.
Obok Srima - dla mnie też porażka, bo plaże nudne, wąskie, dno morskie totalna porażka, lekko mułowate i wg mnie plaże, mimo że długa, jest zbyt mała w stosunku do liczby okolicznych domów. Plus na drogo-promenadę łącząca z Vodice.
Tribunj - fotogeniczna stara część, ale plaże też nie powalają, pid woda nudno. Z Tribunj jeździliśmy na plażowanie na Murter.
Primistem dla mnie zbyt komercyjny.
Brela mi się marzy, może kiedyś we wrześniu.
Ciovo też kusi bo nie byłam, ale totalnie nie wie na którą część patrzeć i czy tam są szanse na dzikie plaże.....
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 25.02.2021 22:58

Wiem że współrzędne geograficzne "naciągane"
Ale wybrałbym jakąś wyspę i jej północny brzeg.
Brać - Supetar
Hvar- S Grad, Jelsa
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 25.02.2021 23:43

piekara114 napisał(a):Odpuść Vodice - tłum i we wrześniu co do um był, brak plaż, w kierunku Tribunj są nowe platformy, we wrześniu późnym popołudniem dalej oblegane.
Obok Srima - dla mnie też porażka, bo plaże nudne, wąskie, dno morskie totalna porażka, lekko mułowate i wg mnie plaże, mimo że długa, jest zbyt mała w stosunku do liczby okolicznych domów. Plus na drogo-promenadę łącząca z Vodice.
Tribunj - fotogeniczna stara część, ale plaże też nie powalają, pid woda nudno. Z Tribunj jeździliśmy na plażowanie na Murter.
Primistem dla mnie zbyt komercyjny.
Brela mi się marzy, może kiedyś we wrześniu.
Ciovo też kusi bo nie byłam, ale totalnie nie wie na którą część patrzeć i czy tam są szanse na dzikie plaże.....

To potwierdziłaś moje wątpliwości - zostaje Brela albo Ciovo. Ale na Primosten też muszę patrzeć - mam dwójkę dzieci, więc odludne plaże odpadają...
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 25.02.2021 23:49

Flayszakal napisał(a):Wiem że współrzędne geograficzne "naciągane"
Ale wybrałbym jakąś wyspę i jej północny brzeg.
Brać - Supetar
Hvar- S Grad, Jelsa

Korci mnie na wyspę, ale jeszcze nie w tym roku. Lubię zwiedzać, a tutaj jednak byłbym trochę uzależniony...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.02.2021 23:51

Może ta relacja pomoże Wam w Ciovo wyborze :wink:
Tylko niestety zdjęcia wyparowały :roll: :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.02.2021 23:52

Slavko1974 napisał(a):Korci mnie na wyspę, ale jeszcze nie w tym roku. Lubię zwiedzać, a tutaj jednak byłbym trochę uzależniony...

Wbrew pozorom na wyspach też jest sporo do zwiedzania - poczytaj relacje.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 01.03.2021 22:06

Slavko1974 napisał(a):Witam
Miejscówka musi mieć deptak do wieczornych spacerów.
Pozdrawiam

Tucepi polecam
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 21.03.2021 16:40

No i stało się to, co nie mogło się zdarzyć. Wybór padł na Vodice. Baby mnie przegłosowały :wink:
Na moją niekorzyść przeważyła bliskość aquaparku, który ze 2-3 razy dzieciaki muszą odwiedzić.
W zamian zagwarantowałem sobie w umowie kilka samotnych wycieczek na zwiedzanie dna. Parę typów już jest, będzie dobrze :)
Noclegi w jednej z villi administrowanych przez Dario.
2 lata temu też miało być kiepsko w wodzie a znalazłem ciekawe widoki a i na dnie się co nieco znalazło...

1.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.03.2021 16:45

We wrześniu kolejny raz odwiedziłam Vodice (nocleg w Tribunj) i kolejny raz mi się na usta cisło: masakra miejsce na wypoczynek i plażowanie....

Jak masz jeszcze możliwość i chęć to pomyśl o pobliskiej wyspie Murter - my tam z Tribunj i Srimy jeździliśmy, o niebo lepiej.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.03.2021 16:55

Slavko1974 - Vodice to według mnie super wybór na wakacje z rodziną. Byłem w tej miejscowości kilka lat temu i wspominam ten pobyt jako jeden z najlepszych w Chorwacji. Dużo plaż (pełnych ludzi i bardziej kameralnych), świetna oferta rozrywkowa, bogata baza apartamentów w dobrych cenach no i doskonała baza wypadowa na różnego rodzaju wycieczki.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.03.2021 16:58

Z ciekawości, gdzie w Vodice są te bardziej kameralne plaze?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.03.2021 17:08

piekara114 napisał(a):Z ciekawości, gdzie w Vodice są te bardziej kameralne plaze?

W stronę Tribunj i w dzielnicy Srima
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 21.03.2021 17:30

"Kameralne" plaże Srimy, na szczęście byłem tam przelotem jeden dzień:

A (1).jpg
A (2).jpg
A (3).jpg
A (4).jpg
A (5).jpg
A (6).jpg
A (7).jpg
A (8).jpg
A (9).jpg
A (10).jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.03.2021 17:48

marekkowalak napisał(a):
piekara114 napisał(a):Z ciekawości, gdzie w Vodice są te bardziej kameralne plaze?
W stronę Tribunj i w dzielnicy Srima
Plaża w Srimie w mojej opinii w skali 5 stopniowej dostaje 2,5, wąska, nieciekawa, totalnie nudna pod wodą. We wrześniu było na granicy mojej tolerancji w stosunku ludzie/powierzchnia plaży, nie wyobrażam sobie zagęszczenia ręczników w sezonie...

yooshky 8O 8O Toż to koszmar, w mojej części Srimy, przy Vodicach było lepiej....nie podejrzewałam, że to napiszę...
Obrazek

W kierunku Tribunj są obecnie platformy betonowe w kształcie chyba ośmiokątów lekko odsunięte od brzegu (Plava beach), a potem już beton z dosypanymi kamykami, a dalej grube brązowe kamienie (mi się z zużlem po koksie kojarzyły).... Potem już plaże w Tribunj (kamień nawieziony), część plaży oznaczona jako plaża FKK, potem 300 m plaży dla psów - byłam we wrześniu 2020. Pod wodą nuda....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 83
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone