Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artis
Turysta
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) artis » 21.06.2020 07:35

anakin napisał(a):Luz.
Jak dla mnie wszyscy mogą jechać do Sukošanu i Makarskiej. :mrgreen:

A ja takie pytanie mam... A gdzie Ty byś najchętniej jeszcze raz pojechał, mimo że już tam byłeś? I, jeśli możesz, to dlaczego? Pytam, bo szukam takiego miejsca na ten rok.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 21.06.2020 08:37

Makrska brrry nie mój klimat, okolic Makraskiej to jak najbardziej
Jarecki00
Autostopowicz
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarecki00 » 03.08.2020 14:43

Witam CroLovercy ;) jest to mój pierwszy post tutaj mam nadzieję że nie robię bałaganu i pisze we właściwym miejscu . Mam kilka pytań . Byłem w Chorwacji już dwu krotnie , Split i Omis . Szukam czegoś innego na wrzesień . Myśle coś pomiędzy zadarem a szybernikiem ponieważ jak jechałem poprzednio bardzo podobały mi się tamte tereny . I pytanie czy tam jest co robić , chodzi mi o jakieś zwiedzanie fajnych miejsc , fajne plaże ( też czy są gdzieś w pobliżu piaszczyste ) jakieś skałki do skoków do wody , widoki . Następny temat to czy wogole jest sens jechać w okolicach 10-15 września ? Ma ktoś jakieś doświadczenia ? Pewnie noce mogą być troszkę chłodniejsze ale chodzi mi o to czy nie będzie tak jak w Polsce ... Trochę czytałem tutaj waszych postów i widzę że wyspy typu hvar i orebic są spoko ale szukam czegoś bliżej ew jak ktoś mi może polecić jakąś fajną miejscowość to będę szczęśliwy ;)
aniapz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniapz » 15.09.2020 07:56

Witam, jak wszyscy w tym wątku zastanawiam się, gdzie jechać w przyszłym roku. Byliśmy w Rogoźnicy i w Rovinju. Oba miejsca bardzo nam się podobały. My w Chorwacji uwielbiamy snorkeling, przejrzystą wodę, bogate życie podwodne (jednak vlasulje nie są mile widziane, w Rogoźnicy oparzyły jedno dziecko, w Rovinju drugie). Ważne też, żeby było gdzie pospacerować. Myśleliśmy w tym roku nad Omisiem, bo są góry, morze,rzeka, starówka i są organizowane różne rejsy. Niepokoją mnie jednak informacje, które znalazłam na forum, że plaże są tam brudne i zatłoczone, a woda mało przejrzysta. Czytałam o informacjach poniżej Omisia, tam wprawdzie woda jest przejrzysta, ale nie ma gdzie pospacerować. No i nie wiem, co wybrać. Proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów
Oliwka1985
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oliwka1985 » 15.09.2020 08:30

aniapz napisał(a):Myśleliśmy w tym roku nad Omisiem, bo są góry, morze,rzeka, starówka i są organizowane różne rejsy. Niepokoją mnie jednak informacje, które znalazłam na forum, że plaże są tam brudne i zatłoczone, a woda mało przejrzysta. Czytałam o informacjach poniżej Omisia, tam wprawdzie woda jest przejrzysta, ale nie ma gdzie pospacerować. No i nie wiem, co wybrać. Proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów

Faktycznie Omis oblegany i dość brudny... plaze dla mnie nic ciekawego. Na 2-3 dni ok ale w takim hałasie ja przynajmniej nie odpoczywam ;) obok jest Nemira - mega spokojna miejscowość ale dzieci mogą się nudzić i jeśli chodzi o snorkowanie to tez nie za wiele można zobaczyć (przynajmniej nam się nie udało a byliśmy tam na każdej plaży)... :roll:
Zobacz sobie Ciovo (Okrug Gorny) tam się super snorkowalo a mieliśmy miejscówkę 10 minut pieszo od Trogiru (gdzie jest dużo knajpek i uroczych uliczek do spacerowania) i z prywatna plaża wiec z tłumami nie było problemu :) :papa:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.09.2020 08:38

aniapz napisał(a):Myśleliśmy w tym roku nad Omisiem, bo są góry, morze,rzeka, starówka i są organizowane różne rejsy. Niepokoją mnie jednak informacje, które znalazłam na forum, że plaże są tam brudne i zatłoczone, a woda mało przejrzysta. Czytałam o informacjach poniżej Omisia, tam wprawdzie woda jest przejrzysta, ale nie ma gdzie pospacerować. No i nie wiem, co wybrać. Proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów

Nemira k. Omiša.
Ładniejsze plaże a na na spacery do tego drugiego właśnie.
Nie skreślał bym Omiša ( rafting po Cetinie, zip-line, Fortica, Gusarska Bitka (sierpień) ).
jedker
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedker » 15.09.2020 10:00

Witam, to może Primosten, plaże czyste ,fajny kamyczek, praktycznie bez jeżowców zejście łagodne na całych długościach głównych plaż,są też bardziej kameralne ale wiąże się to z dojazdem samochodem, stare miasto ze świetnym klimatem, bardzo fajne konoby, dobra baza wypadowa na wycieczki po większych miastach, także jeśli się tam jeszcze nie było to jest to pozycja obowiązkowa, tylko trzeba już zamawiać bo im później tym trudniej coś fajnego znaleźć.
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 15.09.2020 11:38

Dyskusja dokąd jechać w CRO to trochę jak dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą czy na odwrót. Ja mam osobiście jedną zasadę, nawet zanim zacząłem jeździć do CRO, że nigdy nie jadę dwa razy w to samo miejsce bo życie jest za krótkie by co roku wchodzić do tej samej rzeki;-) Na mnie po 9 czy 10 wczasach w CRO chyba najbardziej spodobała się wyspa Dugi Otok wraz z jej atrakcjami, klifami, pobliskimi Kornatami, widokami i przede wszystkim plażą Sakarun. Przy dobrej pogodzie widać wybrzeże Italii. Ale plaża Sakarun bije wszystko na głowę kolorem wody, piaskiem od samego jej początku i przede wszystkim temperaturą wody. No i spokój przede wszystkim - w 2014 roku tam byłem i turystów było tyle co nic. Miejscowość Bożava, gdzie nawet w hotelu w wysokim sezonie bo w sierpniu, nie było tłumów. Jak ktoś nie ma parcia na codzienne spacery po deptaku ramie ramię z innymi turystami czy nie lubi tłumów na plaży, to polecam tę miejscówkę. Nawet na plaży Sakarun nie było tłumów.
aniapz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniapz » 15.09.2020 22:18

Dziękuję wszystkim za polecenie miejscowości. Nemira wygląda całkiem nieźle. Blisko Omisia, a jednak spokojniej. I lepsze plaże. Primoszten piękny, ale zwiedziliśmy go już, gdy mieszkaliśmy w Rogoznicy. Pociągają mnie te góry w Omisiu i za nim. Myślałam też o jakiejś miejscowości poniżej i dojeżdżaniu do Omiś. Może kursują tam jakieś autobusy. Np z Mimic czy Pisaku. Ale to są miejscowości, gdzie się raczej nie pospaceruje wieczorem. Muszę to jeszcze dogłębnie przemyśleć
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 16.09.2020 06:26

aniapz napisał(a):Dziękuję wszystkim za polecenie miejscowości. Nemira wygląda całkiem nieźle. Blisko Omisia, a jednak spokojniej. I lepsze plaże. Primoszten piękny, ale zwiedziliśmy go już, gdy mieszkaliśmy w Rogoznicy. Pociągają mnie te góry w Omisiu i za nim. Myślałam też o jakiejś miejscowości poniżej i dojeżdżaniu do Omiś. Może kursują tam jakieś autobusy. Np z Mimic czy Pisaku. Ale to są miejscowości, gdzie się raczej nie pospaceruje wieczorem. Muszę to jeszcze dogłębnie przemyśleć

Jeśli nadal szukasz to mogę polecić Ci apartament u naszego przyjaciela w Lokvie Rogoznicy. W tym roku będziemy u niego 6 raz. Do Omis 9 km. Podeślij mi na priv maila, wyśle opis i link do fotek:).
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 16.09.2020 08:56

Witam.
Wybieramy się z żoną w niedzielę 20 09 do Chorwacji na 10 dni.
Celujemy w Tribunj ale chętni przytulę sprawdzony adres.
Marek P.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.09.2020 09:30

Teraz już w Tribunj (wróciłam 12go) wiele miejsc było zamkniętych. W niektórych otwartych całkowite pustki, więc za tydzień może być jeszcze mniej otwartych miejsc. Plaże na mnie szału nie zrobiły, z jednej strony platformy, z drugiej nawiezony żwir i pod woda nuda.
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 16.09.2020 13:23

Można powiedzieć,że zaklepałem apart.Petra tylko studio z pięknym widokiem na morze.
Problem jest w tym,że Danjela mieszka w Vela Luca i musi przyjechać otworzyć dom.
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 16.09.2020 13:29

Mam jeszcze pytanie do kol.Piekara jaką trasą wracaliście.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.09.2020 14:06

Na jakiej ulicy app?
A jechalusmy standardowo. Zwardon, Bratysława, Austria (Tankowanie po zjeździe z austrady ze 100m w Spitfield) , Słowenia (muial być objazd równolegle, ale nie przygotowaliśmy się dobrze i była autostrada), a potem już Cro. Pusto, szybko, ale jazda na noc. Na drodze same polskie i czeskie tablice.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone