Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
luk006
Mistrz Świata FIFA
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 29.02.2020 13:06

anakin napisał(a):Nie no rozumiem.
Sam tam byłem z dziećmi ( 11 i 7 lat).
One tez tam nie chcą wracać. :oczko_usmiech:

Gdyby wszyscy byli tacy sami, byłoby nudno... ;-)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.02.2020 21:03

Luz.
Jak dla mnie wszyscy mogą jechać do Sukošanu i Makarskiej. :mrgreen:
Torii
Autostopowicz
Chorwacja - gdzie z rodzicami?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torii » 06.03.2020 14:58

Cześć,

przybywam do Was z pytaniem, na które niestety ciężko znaleźć odpowiedź w Internecie. Mianowicie- gdzie najlepiej pojechać na wakacje z rodzicami do Chorwacji? Narzeczony był 10 lat temu w Baśce Voda i Makarskiej - poleca bardziej Baśkę, jednak od tego czasu sporo mogło się zmienić + jak oglądałam apartamenty na Booking to są naprawdę w niskim standardzie :(

Czego oczekują moi rodzice?
- odpoczynku
- blisko do plaży
- ciszy i świętego spokoju
- sklepików z pamiątkami, lodami, przekąskami
- nie do końca przekonuje mnie "walka" o miejsce na plaży
- nie przesadzonych cen, obiady raczej będziemy jeść w restauracjach

Generalnie nasz wyjazd planuję na koniec sierpnia - początek września 2021. Pojedziemy prosto do Dubrovnika, tam zostaniemy na jedną noc. Następnie 9-10 noclegów w miejscowości nad wodą i w drodze powrotnej zahaczymy o Plifickie Jeziora. Czy możecie też przy okazji doradzić jak najlepiej tam dojechać? Gdzie warto zapłacić za autostradę, a gdzie można ją ominąć?

Z Chorwacją mam niewiele doświadczeń - byłam na wakacjach 2 lata temu 3 dni w Senji i bardzo mi się spodobało (widoki i woda, ta miejscowość akurat była bardzo betonowa i bez plaży, więc odpada).

Będę wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź :) Chcę zorganizować dla rodziców wakacje życia!
grab56
Croentuzjasta
Re: Chorwacja - gdzie z rodzicami?

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 06.03.2020 16:13

Jeśli ma być cisza i spokój, to riviera Makarska raczej odpada. Jeśli już będziesz w Dubrovniku, to może jakaś miejscowość na półwyspie Pelješac będzie dobrym rozwiązaniem.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 29.03.2020 17:01

Zacznę najpierw od pytania dodatkowego: Zauważyłem dwa identyczne wg mnie tematy na forum: ten i Chorwacja którą miejscowość wybrać
Czymś się różnią?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wracając do tematu. Planuję kolejne wakacje. Z oczywistych powodów nie mam pojęcia kiedy one się odbędą. Chciałbym w tym roku ale może się to okazać niestety niemożliwe.
Do tej pory byłem 3x w Chorwacji. Po każdych wczasach chcę więcej. Za pierwszym razem nie miałem problemu z wyborem lokalizacji. Podszedłem do tematu jak do wypadu nad Bałtyk. Wystarczy woda i sensowna cena.
Po trzech wizytach w Chorwacji mam ogromny niedosyt. Wiem że wiele jeszcze mam do zobaczenia w miejscach które odwiedziłem bo nie wszystko zwiedziłem a na niektóre lokalizacje miałem zbyt mało czasu. Niektóre są tak piękne że można by tam spędzić kilka lat. Wiem jednak że jest mnóstwo pięknych i wartych uwagi miejsc w Chorwacji. Myślę ciągle o Chorwacji choć są inne miejsca w na świecie które chciałbym odwiedzić. Patrząc przez pryzmat portfela to chciałbym jeszcze zrobić objazdówkę po Grecji z nastawieniem na przede wszystkim zwiedzanie. Ale to raczej wiosna lub jesień kiedy temperatura będzie niższa.

Byłem i zobaczyłem:
1. Istria (wyjazd samochodem więc łatwiej było jeździć gdzie się chce i na ile się chce). Nocleg miałem w miejscowości Savudrija w ośrodku hotelowo-kempingowy (bungalow, kilka metrów do restauracji i do morza). Bardzo spokojna miejscowość.
W czasie pobytu odwiedziłem min: Umag (nic specjalnego), Labin, Premanture, Medulin, Pula (mam niedosyt), Rovinj (dwa razy, cudowne miasteczko), Poreč (też dwa razy, kawa w Epoca cudowna), Jama - Grotta Baredine.
2. Makarska (wyjazd autokarowy, wycieczki tylko fakultatywne). Nocleg w kwaterze w dzielnicy Zelenka ul. Splitska. Największy minus to odległość do morza i nachylenie terenu. Kolejny minus to tłumy na plażach. Na szczęście ok 2km na północ w okolicy plaży FKK i Beach Dog jest bardzo spokojnie i niemal kameralnie.
W czasie pobytu odwiedziłem min: Mostar, Wodospady Kravica, Dubrownik (za krótko), Omiš, Split, Vrboska na Hvarze (za krótko), Zlatni Rat na Bol (krótko, ładnie ale ilość ludzi zniechęca mnie do takich plaż), Biokovo i rzecz jasna centrum Makarskiej.
3. Hvar na wyspie Hvar (wyjazd autokarowy, wycieczki fakultatywne + wypady przy użyciu promów i komunikacji pasażerskiej). Nocleg w hotelu Sirena przy samym morzu (niestety z kiepską plażą). Minus to daleko do lepszych plaż i kawałek do miasta.
W czasie pobytu odwiedziłem min: Split, Stari Grad, Trogir (niestety tylko na chwilkę), Wyspy Paklińskie, Vis (tylko na cudownej Stinivie), Biševo (Modra špilja) + Hvar.

Na kolejne wakacje do Chorwacji chcę pojechać samochodem. Dzięki temu będę miał więcej możliwości. Wyjazd prawdopodobnie 2+1 (syn ma prawie 13 lat więc nie ma potrzeby szukać lokalizacji z myślą o małych dzieciach).
Idealnie byłoby zrobić trzymiesięczną objazdówkę od Istrii do conajmniej Dubronika łącznie z większością ciekawych wysp ale to nie przejdzie.

Ważne dla mnie jest:
1. Zwiedzanie.
2. Snurkowanie - a więc im więcej życia podwodnego do obserwacji tym lepiej. Do tej pory największe wrażenie na mnie wywarły Stiniva i niektóre miejsca wokół wysp Paklińskich.
3. Spokojne plaże.
4. Blisko ładnego, klimatycznego, zabytkowego miasta (idealnie to w takim mieście).
5. Blisko morza.

Nieważne dla mnie jest:
1. Typ plaży - nie zależy mi na piasku, żwir jest ok, na betonie też przeżyję. Byle woda była czysta i coś w niej żyło i pływało ;)
2. Dyskoteki - nie chodzę, nie cierpię dyskotek, nie interesują mnie zabawy do rana.
3. Knajpy - lubię napić się piwa, skosztować lokalnych specjałów ale ich obecność nie ma wpływu na wybór lokalizacji.

Biorę pod uwagę zwiedzanie (ale nie wszystko naraz i nie jest to warunek konieczny):
1. Plitwicki Park Narodowy.
2. Park Narodowy Krka.
3. Szybenik.
4. Korčula.
5. Mljet.
6. Pag

Bardzo się rozpisałem i pewnie mało komu będzie chciało się przez to przebrnąć.
Natomiast może ktoś o podobnym guście ale z większym doświadczeniem będzie mógł mi coś podpowiedzieć.
Obawiam się że miejscowości spełniającej idealnie moje oczekiwania nie znajdę. Ale może coś co w dużym stopniu spełni moje oczekiwania.
kars
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kars » 31.03.2020 10:27

Nie potrafię tutaj napisać miejsca jakie w Chorwacji mi się najbardziej podobało. Odwiedziłem Chorwację już 6 razy i podoba mi się zarówno na południu jak i na północy kraju. Rózne krajobrazy, różne zabytki. Jednak podobny klimat. Sam szukam miejsc, w których mogę głównie liczyc na sportowe atrakcje. Ostatnio odwiedziłem Wyspę Korcula i spodobało mi się.

Polecam również wybranie się na kajaki morskie w Chorwacji, są biura, które organizują takie wyjazdy: https://www.m-canoe.pl/blog
Obrazek
Ostatnio edytowano 09.04.2020 07:50 przez kars, łącznie edytowano 1 raz
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 07.04.2020 09:59

Aż dziwne, że wcześniej nie wpadłem na Twój wpis.
Mnie się chciało przeczytać cały Twój wpis bo jest ciekawy.
Mieliście do tej pory niby "tylko 3 wyjazdy", a już mnóstwo fajnych miejsc zwiedziłeś.
Faktycznie, w niektórych byłeś na zasadzie "zaliczone" ale szkoda życia aby się zatrzymywać w jakieś miejscowości na całe wakacje.
Wg. mnie niektóre warto zwiedzić / zobaczyć / odhaczyć, a wracać na dłużej tylko do tych które urzekły.

Ja np. byłem w Plitvickich Jeziorach czy Wodospadach Krka po jednym dniu. NP Krka podobno warto pozwiedzać na kilka dni i rozkoszować się.
Nie wiem, możliwe. Dla mnie szkoda życia. Zobaczyłem co miałem widzieć i spoko - bardzo mi się podobało i mogę powiedzieć, że wiele widziałem.

Z drugiej strony aby coś poznać (miałem taką małą sprzeczkę z miłośnikiem wyspy Krk) nie wolno po łebkach. Jest w tym sporo racji ale wg. mnie nie można na siłę się do czegoś przekonywać.
Ja np. z rodziną będziemy w tym roku (tak nadal mam realną nadzieję) na Hvarze po raz 4-ty i nadal mam do zobaczenia tyle, że nie wiem czy mi wystarczą 2 tygodnie.
Miejscami, które przyciągają warto się rozkoszować i poznawać z przyjemnością, a nie przeznaczać czas i pieniądze na próbie przekonywania się doń.

Ok, mały offtopo poszedł.

Wracając do Twojego problemu to pozostał Ci Pag bo plaże ma jedne z najlepszych w Chorwacji, a blisko jest do kilku ciekawostek, które. wg. mnie trzeba zwiedzić.
Podczas wakacji w Makarskiej zwiedziłeś Dubrovnik, a to nie mały kawałek drogi więc podejrzewam, że takie Szybenik, Krka o Zadarze nie wspominając z łatwo dostępnej wyspy Pag byłby idealnym wyjściem dla Ciebie.
Do tego wycieczki na pobliski Rab, Kornati urozmaicą pobyt.

Zobacz sobie relację Habanero o plażach Pagu (gały wychodzą na wierzch) - plaze-na-hvarze-2019-t55458.html
PS. zrób sobie filtr tylko na Habanero bo od komentarzy wątek zrobił się bardzo rozległy. Masz tam kompendium najpiękniejszych plaż Pagu.
Jeżeli masz faktycznie plan na dłuuugi pobyt to same plaże zajmą z miesiąc.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.04.2020 23:15

kaeres napisał(a):Mnie się chciało przeczytać cały Twój wpis bo jest ciekawy.

Dzięki i cieszę się że uznałeś mój wpis za ciekawy.

kaeres napisał(a):Wg. mnie niektóre warto zwiedzić / zobaczyć / odhaczyć, a wracać na dłużej tylko do tych które urzekły.

Mam podobne podejście.

kaeres napisał(a):Ja np. byłem w Plitvickich Jeziorach czy Wodospadach Krka po jednym dniu. NP Krka podobno warto pozwiedzać na kilka dni i rozkoszować się.

Pewnie będzie na to max po 1 dniu.

kaeres napisał(a):Ja np. z rodziną będziemy w tym roku (tak nadal mam realną nadzieję) na Hvarze po raz 4-ty i nadal mam do zobaczenia tyle, że nie wiem czy mi wystarczą 2 tygodnie.

Hvar jest super. Następnym razem pojadę tam samochodem. Więcej będę mógł zwiedzić. Ale to w dalszej kolejności.

kaeres napisał(a):Miejscami, które przyciągają warto się rozkoszować i poznawać z przyjemnością, a nie przeznaczać czas i pieniądze na próbie przekonywania się doń.

Też tak uważam.

kaeres napisał(a):Wracając do Twojego problemu to pozostał Ci Pag bo plaże ma jedne z najlepszych w Chorwacji, a blisko jest do kilku ciekawostek, które. wg. mnie trzeba zwiedzić.

Polecisz coś? Na forum są setki stron do przejrzenia na temat Pag.

kaeres napisał(a):podejrzewam, że takie Szybenik, Krka o Zadarze nie wspominając z łatwo dostępnej wyspy Pag byłby idealnym wyjściem dla Ciebie. Do tego wycieczki na pobliski Rab, Kornati urozmaicą pobyt.

Chyba tak. Odległości akceptowalne na wycieczki całodniowe.

kaeres napisał(a):Zobacz sobie relację Habanero o plażach Pagu (gały wychodzą na wierzch) - plaze-na-hvarze-2019-t55458.html

Relację Habanero z Hvaru już wcześniej czytałem. Dzisiaj przejrzałem Supetar + Sutivan + Pag = WM i jestem w połowie 50 plaż Pagu - 2018. Habanero bardzo ciekawie pisze. No i ma bardzo dobry gust co do plaż. Jutro po pracy będę kontynuował lekturę.

kaeres napisał(a):PS. zrób sobie filtr tylko na Habanero bo od komentarzy wątek zrobił się bardzo rozległy. Masz tam kompendium najpiękniejszych plaż Pagu.

Zawsze tak robię. Inaczej czytanie jakiejkolwiek relacji trwałoby miesiącami ;)

kaeres napisał(a):Jeżeli masz faktycznie plan na dłuuugi pobyt to same plaże zajmą z miesiąc.

Niestety nie. Urlop ok 2 tygodnie więc wyjazd między 8 a 14 dni. Zależy czy nocleg znajdę przez biuro podróży (do tej pory tak robiłem) czy będę szukać przez booking.com (czy coś w tym stylu). Skłaniam się do drugiej opcji, czas pokaże.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 07.04.2020 23:29

Podałem zły wątek z relacją z plaż Hvaru (równie ciekawy) zamiast z Pagu :)
Ale widzę, że sobie poradziłeś.
Ja jestem w 100% zgodny z klasyfikacja Habanero więc wiele dodać nie mogę.
Czasu masz jeszcze mnóstwo więc czytaj tą relacje.

Generalnie Chorwacja jest łatwo dostępna. To nie Egipt czy egzotyczne wyspy na oceanach gdzie trzeba przylecieć i tak ew. organizować sobie możliwości zwiedzania.
Do Chorwacji, jak w wielu innych bliższych krajach Europy można podróżować samochodem i taką formę odwiedzania tego państwa polecam.
Odwiedzanie niedostępnych innymi sposobami plaż jest nieoceniona. Odkrywamy totalnie inny kraj.

Wracając do głównego tematu to skup się na Pagu.
Ew. jeżeli chciałbyś mieć bliżej do NP Krka czy Plitvickich to Primošten jeszcze polecam. Dość zaludnione miasteczko ale z przepiękną wysepkową, starą częścią miasta tworzą klimat nie do opisania.
kawa62
Odkrywca
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa62 » 03.05.2020 21:51

Pirovac,
shrek
Croentuzjasta
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 05.05.2020 15:13

Oglądałem filmiki z Pirovac i widzę że jednak to nie jest to.
klaudynka4
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) klaudynka4 » 24.05.2020 19:10

Hej ;) Szukam jakiejś miejscowości na urlop w czerwcu lub lipcu. Na początek na 4 dni mamy rezerwację w miejscowości Indije w Istrii. Potem ok 7-8 dni chcemy spędzić w Dalmacji
Kilka razy już byliśmy, ostatnio w miejscowości Pakostane której klimat mi odpowiadał. Nie było dużych tłumów, ale fajne plaże w okolicy ("leśne", dla mnie ideał), sporo do zwiedzania.
Potrzebuję czegoś podobnego i niezbyt na południe (powiedzmy maksymalnie na poziomie Szybenika). Ogólnie coś dla kobiety w ciąży tzn. bez hałasu i jakieś lajtowe atrakcje w okolicy. Coś jak Pakostane ale nie Pakostane
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.05.2020 19:16

klaudynka4 napisał(a):Hej ;) Szukam jakiejś miejscowości na urlop w czerwcu lub lipcu. Na początek na 4 dni mamy rezerwację w miejscowości Indije w Istrii. Potem ok 7-8 dni chcemy spędzić w Dalmacji
Kilka razy już byliśmy, ostatnio w miejscowości Pakostane której klimat mi odpowiadał. Nie było dużych tłumów, ale fajne plaże w okolicy ("leśne", dla mnie ideał), sporo do zwiedzania.
Potrzebuję czegoś podobnego i niezbyt na południe (powiedzmy maksymalnie na poziomie Szybenika). Ogólnie coś dla kobiety w ciąży tzn. bez hałasu i jakieś lajtowe atrakcje w okolicy. Coś jak Pakostane ale nie Pakostane

Tribunj, Srima, Jadrija.

https://www.google.com/maps/place/22211 ... 15.8419418
rekordarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekordarek » 16.06.2020 17:06

Drodzy cromaniacy :)
Proszę o podpowiedź co do miejsca wypoczynku na nadchodzące wakacje.
Moje doświadczenie w cro:
Vrbnik
Pisak
Zavala
Zavalatica

Vrbnik najmniej nam odpowiadał z tego zestawu. Reszta to wioski, i tego właśnie szukam na ten sezon, ale tym razem tylko wybrzeże. Wyspy i Istria odpadają.
Wyjazd z dzieckiem 7 lat, każdy rodzaj plaż poza skałami i betonem.
Wymyśliłem sobie coś na odcinku Zadar-Szybenik ale bez konkretnego powodu, może tyle że tam jeszcze nie byliśmy.
Proszę o jakieś propozycje.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.06.2020 17:14

rekordarek napisał(a):Drodzy cromaniacy :)
Proszę o podpowiedź co do miejsca wypoczynku na nadchodzące wakacje.

Wymyśliłem sobie coś na odcinku Zadar-Szybenik ale bez konkretnego powodu, może tyle że tam jeszcze nie byliśmy.
Proszę o jakieś propozycje.

Bibinje
Pakoštane
Drage
Tribunj
Srima
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 80
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone