Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grab56
Croentuzjasta
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 01.02.2020 10:24

kaliszanka napisał(a):2 lata temu byliśmy na wyspie Pag,nie wszyscy ją kochają,ale my tak,zwiedziliśmy tam 4 plaże,gdzie w sumie na każdej można było znaleźć miejsce tylko dla siebie (...) I właśnie teraz myślałam o okolicach Splitu,Makarskiej.

To niestety o plażach tak pustych jak na Pagu musiałabyś zapomnieć. Widoki będą piękne, ale na plażach tam gorzej niż we Władysławowie :lol:
kaliszanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliszanka » 02.02.2020 16:55

Hmm ....mało pocieszające. Nie to że nie lubię ludzi,ale czasami chwila ciszy też się przydaje :-) chyba zostanę ,,miłośnikiem wyspy Pag,jak tak dalej pójdzie :lol: właśnie rezygnuje z naszego Bałtyku bo nie chce mi się chodzić jak bocian po plaży..
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 02.02.2020 17:59

grab56 napisał(a):
kaliszanka napisał(a):2 lata temu byliśmy na wyspie Pag,nie wszyscy ją kochają,ale my tak,zwiedziliśmy tam 4 plaże,gdzie w sumie na każdej można było znaleźć miejsce tylko dla siebie (...) I właśnie teraz myślałam o okolicach Splitu,Makarskiej.

To niestety o plażach tak pustych jak na Pagu musiałabyś zapomnieć. Widoki będą piękne, ale na plażach tam gorzej niż we Władysławowie :lol:

Nie wiem skąd te spostrzeżenia. Mieszkam 17 km od Ustki, we Władku bywałem wiele razu i nie sądze aby na Rivierze Omis wszędzie panowały takie tłumy jak we wspomnianych miejscowościach nad Bałtykiem chodź znam miejsca w Ustce gdzie można odpocząć i spokojnie plażować:). Jeżdżę nad Adriatyk od kilku lat i jestem zwolennikiem miejsc spokojnych, kameralnych a takie jeszcze się trafiają:).
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 02.02.2020 19:34

amatus1 napisał(a):
grab56 napisał(a):

Nie wiem skąd te spostrzeżenia. Mieszkam 17 km od Ustki, we Władku bywałem wiele razu i nie sądze aby na Rivierze Omis wszędzie panowały takie tłumy jak we wspomnianych miejscowościach nad Bałtykiem chodź znam miejsca w Ustce gdzie można odpocząć i spokojnie plażować:). Jeżdżę nad Adriatyk od kilku lat i jestem zwolennikiem miejsc spokojnych, kameralnych a takie jeszcze się trafiają:).

Ale, nie w Splicie, czy w Makarskiej.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 02.02.2020 19:47

elka21 napisał(a):
amatus1 napisał(a):
grab56 napisał(a):

Ale, nie w Splicie, czy w Makarskiej.

Nie wyobrażam sobie wypoczynku w Splicie a jeszcze bardziej plażowania
ag88
Odkrywca
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) ag88 » 03.02.2020 10:39

Hej.
Czytam, czytam i wyczytać nie mogę... Do Cro jedziemy 6 raz (3xPodgora, 1xBrist, 1xGradac), drugi raz z bombelkiem. W zeszłym roku byliśmy w hotelu w Selce I niestety porażka... betonowe plaze to nie dla dwulatki. Przeprowadzilam slaby research.
W tym roku szukamy apartmanu na drugi i trzeci tydzien września:
- łagodne zejście do morza,
- plaże kamieniste/zwirowe,
- jakiś plac zabaw,
- niezbyt daleko od pomocy medycznej (powiedzmy 50km do szpitala),
- miejscowość bez ogromnych imprez (typu Makarska) ale nie dziura typu Brist ;)
- najchętniej w pasie od Zadaru do Splitu, ale może być Riviera Makarska.
Wstępnie wybrałam Nin, ale po wpisach o bajorku podziękowałam... jedziemy z Gdańska więc piasek i brudna woda niewskazane :D
Bunio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bunio » 04.02.2020 21:42

Jeżeli masz tylko takie wymagania to polecam Tucepi lub Omiś.W tym terminie nawet bez rezerwacji.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.02.2020 09:36

Może pora na jakąś wysepkę ?
Wybrzeże RM w sumie podobne do siebie więc szkoda czasu na nie odkrywanie niczego nowego.
Pag macie blisko, a jest przepiękny.
Krk niektórzy polecają. Ja w sumie też mogę polecić ale dla mnie lepszy jest Pag.
A już kompletnie z innej planety to Hvar - genialny dla dzieci.
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 05.02.2020 18:54

ag88 napisał(a):Hej.
Czytam, czytam i wyczytać nie mogę... Do Cro jedziemy 6 raz (3xPodgora, 1xBrist, 1xGradac), drugi raz z bombelkiem. W zeszłym roku byliśmy w hotelu w Selce I niestety porażka... betonowe plaze to nie dla dwulatki. Przeprowadzilam slaby research.
W tym roku szukamy apartmanu na drugi i trzeci tydzien września:
- łagodne zejście do morza,
- plaże kamieniste/zwirowe,
- jakiś plac zabaw,
- niezbyt daleko od pomocy medycznej (powiedzmy 50km do szpitala),
- miejscowość bez ogromnych imprez (typu Makarska) ale nie dziura typu Brist ;)
- najchętniej w pasie od Zadaru do Splitu, ale może być Riviera Makarska.
Wstępnie wybrałam Nin, ale po wpisach o bajorku podziękowałam... jedziemy z Gdańska więc piasek i brudna woda niewskazane :D

Polecam Pakostane, byłem tam dwa razy z trojką małych dzieci. na jednej z plaż bardzo łagodne zejście do morza a w odległości około 2 metrów od brzegu jest piasek.
tre_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tre_k » 15.02.2020 15:10

Zaliczyłem już Makarską, Marusici. Szukam zalesionej plaży poleci ktoś coś ?
Agulek777
Cromaniak
Coś podobnego do Podgory, Tucepi w okolicach Trogiru:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulek777 » 18.02.2020 09:43

Witajcie,
powoli zaczynamy planowanie wakacji, byliśmy w Cro już 6 razy, zawsze na Makarskiej Riwierze; raz w Baśka Voda, 2x w Tucepi, 3x Podgora. Wiem, wiem...ktoś powie jak można tyle razy w to samo miejsce, ale z małymi dziećmi w ciemno to zawsze była bezpieczna alternatywa - znaliśmy miejsca, wiadomo było co i gdzie szukać:) W tym roku chcemy pojechać wyżej, gdzieś w okolice Primosten - Trogir - Split. Chodzę chłopkiem po mapach Google i szukam i znaleźć nie mogę:( Chciałabym znaleźć miejsce podobne do Podgory czy Tucepi pod tym względem, że:
- plaża - płaska żwirkowa z łagodnym zejściem, gdzie dzieci mogą się przy brzegu pluskać i stosunkowo długo będzie płytko,
- bliskość promenady - aby dzieciaki mogły wyskoczyć po lody a my na kawkę i nie koniecznie pakować cały majdan, dodatkowo wieczorami można będzie pospacerować, kupić owoce czy rakijkę :)
- bliskość zabudowań, żeby nie trzeba było dojeżdżać samochodem 8O
- i żeby to nie było całkowite zadu..ie - lubimy spokój umiarkowany na zasadzie Tucepi ok, Makarska już nie
Jak myślicie uda nam się znaleźć podobne miejsce na linii Primosten - Trogir - Split? Możecie nam coś polecić? Będę wdzięczna :oops:
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: Coś podobnego do Podgory, Tucepi w okolicach Trogiru:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.02.2020 10:05

I to wszystko ma być na raz?

Jeśli tak to chyba tylko Trogir.
Tyle, że znów z plażami słabo.
Polecałbym Primošten, Rażanj - Varos, ale gdzie tam promenadę uświadczysz... :?

Odcinek Trogir - Split sobie daruj.
Jak dla mnie Kaštele to słabe miejsce na urlop.

Coś za coś - albo fajne plaże, albo promenada i rzut beretem do miasteczka. :wink:
robines
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robines » 18.02.2020 10:48

Zerknij może na Rogoznice :)
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 18.02.2020 19:42

Agulek777 napisał(a):Witajcie,
powoli zaczynamy planowanie wakacji, byliśmy w Cro już 6 razy, zawsze na Makarskiej Riwierze; raz w Baśka Voda, 2x w Tucepi, 3x Podgora. Wiem, wiem...ktoś powie jak można tyle razy w to samo miejsce, ale z małymi dziećmi w ciemno to zawsze była bezpieczna alternatywa - znaliśmy miejsca, wiadomo było co i gdzie szukać:) W tym roku chcemy pojechać wyżej, gdzieś w okolice Primosten - Trogir - Split. Chodzę chłopkiem po mapach Google i szukam i znaleźć nie mogę:( Chciałabym znaleźć miejsce podobne do Podgory czy Tucepi pod tym względem, że:
- plaża - płaska żwirkowa z łagodnym zejściem, gdzie dzieci mogą się przy brzegu pluskać i stosunkowo długo będzie płytko,
- bliskość promenady - aby dzieciaki mogły wyskoczyć po lody a my na kawkę i nie koniecznie pakować cały majdan, dodatkowo wieczorami można będzie pospacerować, kupić owoce czy rakijkę :)
- bliskość zabudowań, żeby nie trzeba było dojeżdżać samochodem 8O
- i żeby to nie było całkowite zadu..ie - lubimy spokój umiarkowany na zasadzie Tucepi ok, Makarska już nie
Jak myślicie uda nam się znaleźć podobne miejsce na linii Primosten - Trogir - Split? Możecie nam coś polecić? Będę wdzięczna :oops:

Byłem w tych samych miejscach i wiem dokładnie o co ci chodzi.
My znaleźliśmy takie miejsce i był to Gradac
Jest trochę bardziej na południe, ale było warto.
Byliśmy w trzy rodziny 12 osób z dziećmi i
wszyscy byli bardzo zadowoleni
Jest plaża, góry, deptak, knajpki i sklepiki.
Dokładnie w tym samym miejscu plażowaliśmy, po obiedzie szliśmy na plażę z drugiej strony kościoła. Tam po południu były fajne fale.

JoankaUK
Globtroter
Zadrzewione plaze z psem

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoankaUK » 18.02.2020 20:14

Witam.
Szukamy miejscowki na pierwsza polowe lipca. Po raz pierwszy wybieramy sie z nowym czlonkiem rodziny, czyli ze szczeniakiem.
W Chorwacji bylismy na wyspie KRK w Basce i bylo cudownie, ale tamtejsze plaze nie byly w zaden naturalny sposob zacienione, teraz szukamy miejsca z plazami bardziej zarosnietymi, zeby dawaly naturalny cien.

Gdzie szukac? Jakie okolice bylyby najlepsze?

Gdyby ktos mial przy okazji namiary na lokum przyjazne dla zwierzat i dla 3 osob, to prosze sie podzielic. Zalezy nam na spokojnych plazach, niekoniecznie w centrum, ale niedaleko, zeby mozna bylo wieczorami pojsc na jakies promenady na drinka czy lody.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 78
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone