Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.01.2020 15:32

Kris79 napisał(a):Witam serdecznie.Mam pytanie wybieramy się w lipcu do Zadaru z Gdańska i poszukuję ciekawej miejscowości niedaleko Zadaru, która miałaby fajna plaże, a wieczorami można było pospacerować zjeść i wypić coś :).

Jeśli bylibyście w stanie zamiast samochodu wypożyczyć rowery i dojeżdżać nimi na ciekawe plaże, to proponowałabym z Zadaru busem pojechać do Pagu na Pagu. W samym mieście plaża będzie zatłoczona i niekoniecznie ciekawa, ale dokoła Paškiego zalewu jest mnóstwo przepięknych plaż - tylko trzeba do nich dojechać, dla dorosłych rower wystarczy. Nie wiem jednak w jakim składzie i kondycji jedziecie...
Na rozgrzewkę polecam lekturę relacji:
50-plaz-paga-t54499.html
Oczywiście najciekawsze, choć nieco kosztowne, byłoby wypożyczenie w Pagu jakiejś łódki. Wtedy możnaby odkryć te wszystkie cudnie bezludne plaże nad zatoką niedostępne od strony lądu.
Kris79
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris79 » 03.01.2020 13:16

Dziękuję bardzo za cenne wskazówki na pewno wezmę je pod uwagę .Właśnie zastanawiam się między Pagiem a Pakostsne. Nie specjalnie chce się oddalać od lotniska, ponieważ powrót mamy bardzo wcześnie rano i dostać się tam będzie trudno. Mam jeszcze pytanie czy znacie miejscowość Sukosan?oraz czy osoba z zewnątrz może wejść na Camping Zaton korzystać z plaży i basenów oczywiście zdaje sobie sprawę , że będzie bilet wstępu.Wie ktoś jaki to jest koszt.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.01.2020 13:29

Kris79 napisał(a):Właśnie zastanawiam się między Pagiem a Pakostsne. Nie specjalnie chce się oddalać od lotniska, ponieważ powrót mamy bardzo wcześnie rano i dostać się tam będzie trudno.

Różnica w odległości od Zadaru to ok. 15km. Na Pag jest most. Jedyny problem jest w przypadku silnej bury - wtedy mogą go zamknąć.
Sprawdź busy z obydwu miejscowości. Ewentualnie ostatni nocleg zabukuj w pobliżu lotniska - dla pewności. Może nawet z transferem - byłoby wygodniej. Przy okazji można w ostatni dzień zwiedzić Zadar.

Kris79 napisał(a):Mam jeszcze pytanie czy znacie miejscowość Sukosan?

Jedna z ostatnich miejscowości w Chorwacji, w jakiej chciałabym spędzić urlop. :? Musieliby mi duuużo dopłacić. :mrgreen:

Mając do wyboru wyspę Pag i riwierę Zadarską na plażowy urlop, wątpliwości nie miałabym absolutnie żadnych.
W ostateczności jest jeszcze sugerowany wcześniej Nin, ale trzeba uważnie wybrać miejscówkę, nie za daleko od plaży i centrum na wysepce.
Kris79
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris79 » 03.01.2020 14:53

Dzięki bardzo Mikromir za szybka i cenną wskazówkę będę szukać czegoś na Pagu.Pozdrawiam.
Grompl
Plażowicz
Południowa Dalmacja jakie miejscowości polecacie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grompl » 03.01.2020 20:02

Witam,
Nie pierwszy raz jadę do Chorwacji, chyba 7 raz. Objeździłem Istrię, Północną i Środkową Dalmację. Szukam dobrej miejscówki na południu blisko Dubrownika. Co polecacie??? Może wyspy, ale na południu Chorwacji.
Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Południowa Dalmacja jakie miejscowości polecacie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.01.2020 20:18

Grompl napisał(a):Witam,
Nie pierwszy raz jadę do Chorwacji, chyba 7 raz. Objeździłem Istrię, Północną i Środkową Dalmację. Szukam dobrej miejscówki na południu blisko Dubrownika. Co polecacie??? Może wyspy, ale na południu Chorwacji.
Pozdrawiam.

Wyspy:
klub-milosnikow-wyspy-bra-t33626.html
klub-milosnikow-wyspy-hvar-t21885.html
klub-milosnikow-wyspy-kor-ula-t46043.html
klub-milosnikow-wyspy-vis-t53283.html
Albo półwysep:
klub-milosnikow-polwyspu-peljesac-t38937.html
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.01.2020 20:26

Dorzucę do Janusza:
mlini-za-dubrovnikiem-t26966.html?hilit=mlini
pytania-o-apartamenty-t40131.html?hilit=mlini

No i oczywiście warto poczytać relacje.
:papa:
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 03.01.2020 21:53

Kris79 napisał(a): czy osoba z zewnątrz może wejść na Camping Zaton korzystać z plaży i basenów oczywiście zdaje sobie sprawę , że będzie bilet wstępu.Wie ktoś jaki to jest koszt.

Byłem w zeszłym roku z rodziną w Zatonie w mobilhome i musieliśmy nosić opaski na rękach (jak w hotelach). Przy wejściu na baseny zawsze siedział człowiek z obsługi i kontrolował. Ale na samych basenach poznaliśmy polską rodzinę, która spała w apartamentach i żadnych opasek nie dostali. Wchodzili na basen bez problemu, więc ciężko stwierdzić jak to działa.
Osoby z zewnątrz mogą skorzystać z plaży na terenie ośrodka, ale wjazd autem kosztuje i to sporo. Przed wjazdem na teren ośrodka jest parking (w pełnym słońcu) a z parkingu spory kawałek do plaży, więc gra nie warta świeczki.
kaliszanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliszanka » 31.01.2020 21:30

Ciężko idzie mi w tym roku poszukiwanie,naszego urlopowego miejsca. Teraz stoję przed wyborem Promajna czy Mimice? Jakie macie zdanie na temat tych miejscowości? Dodam że nie chcemy przeludnionej miejscowości ale też nie kompletnej dziury. Dwójka dzieci więc fajnie jakby zejście do morza było długo płytkie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.01.2020 21:37

kaliszanka napisał(a):Ciężko idzie mi w tym roku poszukiwanie,naszego urlopowego miejsca. Teraz stoję przed wyborem Promajna czy Mimice? Jakie macie zdanie na temat tych miejscowości? Dodam że nie chcemy przeludnionej miejscowości ale też nie kompletnej dziury. Dwójka dzieci więc fajnie jakby zejście do morza było długo płytkie.

Promajna:

Mimice:

Mimice - większa dziura niż Promajna i bardziej stromo do morza, a potem do kwatery :smo:
kaliszanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliszanka » 31.01.2020 21:43

To Mimice odpadają. W Promajnie plaża dość ładna,ale ludzi sporo. Albo mi się tak wydaje,teraz :-) Nie mam pomysłu w tym roku..
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.01.2020 21:46

kaliszanka napisał(a):To Mimice odpadają. W Promajnie plaża dość ładna,ale ludzi sporo. Albo mi się tak wydaje,teraz :-) Nie mam pomysłu w tym roku..

Nie wiem w jakim terminie planowany wyjazd, ale w pełni sezonu na Riwierach wszędzie tłoczno.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 31.01.2020 22:28

kaliszanka napisał(a):Ciężko idzie mi w tym roku poszukiwanie,naszego urlopowego miejsca. Teraz stoję przed wyborem Promajna czy Mimice? Jakie macie zdanie na temat tych miejscowości? Dodam że nie chcemy przeludnionej miejscowości ale też nie kompletnej dziury. Dwójka dzieci więc fajnie jakby zejście do morza było długo płytkie.

Ja od kilku lat stacjonuje okolice Mimice, zwiedziłem wiele plaż na odcinku Lokva Rogoznica-Mimice-Marusice-Pisak i zeście do morza jest zazwyczaj dosyc długo płytkie...chodź zapewne to dosyć to indywidualna kwestia:).
kaliszanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliszanka » 31.01.2020 22:56

Wyjazd miałby być po 27 lipca. Dopiero zaczęliśmy naszą przygodę z Chorwacją. 2 lata temu byliśmy na wyspie Pag,nie wszyscy ją kochają,ale my tak,zwiedziliśmy tam 4 plaże,gdzie w sumie na każdej można było znaleźć miejsce tylko dla siebie,no może oprócz jednej:-) Rok temu byliśmy w Tribunj i w sumie też jakoś nawału ludzi nie było,na pewno nie na tyle żeby był ręcznik przy ręczniku. Daty wyjazdów podobne :-) I właśnie teraz myślałam o okolicach Splitu,Makarskiej.
Jozzy22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozzy22 » 01.02.2020 00:01

Kris79 napisał(a):Witam serdecznie.Mam pytanie wybieramy się w lipcu do Zadaru z Gdańska i poszukuję ciekawej miejscowości niedaleko Zadaru, która miałaby fajna plaże, a wieczorami można było pospacerować zjeść i wypić coś :). Na 2-3 dni wynajmiemy auto ale ogólnie zależy nam na plażowaniu. Co byście mogli zaproponować. Dwa lata temu byliśmy w Rogoźnicy , Primosten, Trogirze,itd bylo świetnie ale byliśmy autem w tym roku samolot .Pozdrawiam :D

Ja za pierwszym razem trafiłem do Bibinje i sobie chwale
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 77
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone