Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.
napisał(a) Zeuskk » 31.07.2019 09:23
Witajcie drodzy Cromaniacy i nie tylko
Mój pierwszy wątek, a zarazem jeden z wielu podobnych, bo zapewne się powtórzę jako niedoświadczony. Mimo to będę bardzo wdzięczny za pomoc. Z dziewczyną zamierzamy wybrać się po raz pierwszy do Chorwacji i nie ukrywam że jesteśmy w tym temacie zieloni, a o samej Chorwacji dużo jeszcze nie wiemy. Chcemy się wybrać na 7-10dni, tylko że w terminie między 14 a 28 września. Tu się pojawia problem, bo niestety nie umiałem znaleźć wielu wątków i porad gdzie we wrześniu się wybrać, żeby nie żałować z pogodą. Wybieramy się autem i trasę do Cro mam już mniej więcej obmyśloną dzięki informacjom z innych tematów na forum
Tutaj pojawia się dylemat o miejsce i koszta, ponieważ mamy je ograniczone. Czy ryzykować z północą (Rijeka i trochę niżej) i oszczędzić na kosztach podróży i zapewne cenach apartamentów, ale jednak ryzykować z pogodą? Czy jednak pojechać na południe i być w miarę pewniejszym pogody, ale jednak zapłacić więcej za podróż i lokum? Jak to wygląda we wrześniu, czy różnica cen jest tak duża w wynajmie, czy cieplejsza i pewniejsza pogoda na południu zrewanżuje nam dodatkowe kosza? Na jakie średnio ceny lokum patrzeć?
Jako, że jest nasz to pierwszy pobyt w takim rejonie (zwykle wakacje w Polsce) to nie wiele jeszcze wiemy i każda rada bardzo się przyda. Nie zależy nam klubach i dyskotekach, raczej spokojniejsze ale nie wyludnione miejsca, żeby wieczorem dało się gdzie wyjść i spędzić miło czas, coś zjeść, napić się. Jakaś ciekawa plaża, może atrakcje, coś do zwiedzania. Z chęcią też wsiądziemy w auto i wybierzemy się w te większe i polecane miejsca do zwiedzenia w Cro (jeśli będą w okolicy). Po prosty gdzie byście polecili pojechać na pierwszy pobyt w Chorwacji i to we wrześniu? Z chęcią zakochamy się w tym miejscu, tak jak wielu ludzi widząc po komentarzach
Dzięki bardzo i pozdrawiam