Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysiek.s
Plażowicz
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek.s » 27.06.2019 09:33

Aga88- bardzo fajne miejsce: Promajna z deptakiem do Baška Voda, a na południe można dojść do Makarskiej.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 27.06.2019 21:11

Dziś dotarłem do mojego gospodarza w Lokvie Rogoznica i okazało się, że ma kilka wolnych terminów. Miejscówka jest sprawdzona a cena będzie na pewno dobra. Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o informację na priv bądź email: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
anksma
Croentuzjasta
Jaką miejscowość na Istrii wybrać??

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 28.06.2019 12:39

W tym roku prawdopodobnie chciałabym pojechać na Istrie.W sumie jakoś tak od początku przygody z CRO myślałam o zwiedzeniu tego miejsca, ale zawsze wygrywały wyspy czy południe CRO. Tym razem z różnych powodów nie wypalił wypad na przełomie czerwca i lipca i wypadło na drugą połowę sierpnia, początek września. Dlatego też pomyślałam że może zwiedzę tą inną Chorwację. I jakie miejsca proponujecie, jak jest z plażami :?: . Nie lubię wielkich, zatłoczonych miast, zazwyczaj wybieram mniejsze miejscowości. Fajnie jakby były jakieś knajpki nad wodą. Jeśli chodzi o plaże to zdecydowanie nie plażuje w mieście. Szukam jakiś bardziej odludnych zatoczek (jeśli takie są) ze wzg. na psa. Myślałam o Premanturze bo widzę na mapach że jest tak dużo zieleni i sporo wkoło wybrzeża.
pavio
Odkrywca
Jaka mała ,urocza miejscowość w okolicach Zadaru?

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavio » 01.07.2019 10:09

Witam. Co roku jeździliśmy autem w okolice Makarskiej.W tym roku tylko na szybko samolotem. Z Poznania to tylko Zadar. Czy możecie polecić w okolicach ( muszę się jakoś przemieścić np. Uberem) jakąś małą miejscowość z ciekawą zacienioną plażą? Nie interesują mnie duże miasta,plaże z płyt betonowych itp.
Z góry bardzo dziękuję.Pozdrawiam
Aga88
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga88 » 01.07.2019 11:56

krzysiek.s napisał(a):Aga88- bardzo fajne miejsce: Promajna z deptakiem do Baška Voda, a na południe można dojść do Makarskiej.

Miała być Brela ale zdecydowałam się jednak na Promajnę :) jadę już w piątek :) mam nadzieję że to będą kolejne udane chorwackie wakacje :)
maku
Turysta
Re: Jaka mała ,urocza miejscowość w okolicach Zadaru?

Nieprzeczytany postnapisał(a) maku » 01.07.2019 12:10

Witam,
właśnie wróciłam z okolicy Zadaru. Miejscowość Bibinje.
Polecam, bardzo fajnie.

Mieszkaliśmy na końcu miejscowości, przy samym porcie (największym w Cro). Bardzo fajna plaża, niebetonowa.
Tylko nie wiem czy zależy Wam na bliskiej odległości centrum, sklepów i restauracji?

Tam było na uboczu. Możesz szukać przez wyszukiwarkę wpisać Bibinje Kraj Punte.
W naszym apartamentowcu było sporo wolnych miejsc.

Służę pomocą: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
rlogic
Autostopowicz
Pierwszy raz samochodem w Chorwacji - gdzie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) rlogic » 10.07.2019 17:10

Witam wszystkich użytkowników forum :) Z góry przepraszam jeśli podobne pytanie było już zadawane setki razy (a na pewno było...), ale chciałbym uzyskać odpowiedzi konkretnie w mojej sprawie :)

A więc pytanie z serii tych banalnych - gdzie pojechać do Chorwacji w dwie osoby? Będziemy tam po raz pierwszy i kompletnie nie wiemy gdzie się kierować, gdzie szukać noclegów, itp. Wypoczynek będzie na przełomie lipca i sierpnia i na 99% dojedziemy tam samochodem. Obecnie niestety ceny lotów są już wysokie.
Interesują nas miejscowości przede wszystkim z piaszczystą plażą. Oprócz tego fajnie by było jakby w miejscowości coś się działo :) Nie chodzi mi bynajmniej o kluby i dyskoteki, ale o to, aby w ciągu dnia, lub wieczorem móc iść gdzieś na jakiś fajny obiad, lub kolację i żeby takich miejscówek nie brakowało. Generalnie żeby nie było to jakieś odludzie tylko miejscowość żyjąca życiem :)

Generalnie nastawieni jesteśmy bardziej na hotele niż na apartamenty, ale słyszałem, że Chorwacka turystyka opiera się w głównej mierze na apartamentach.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 10.07.2019 17:33

Jak pierwszy raz to zaczalbym minimum od Makarskiej Riviery, cobyś się do Cro nie zaraził :)
Piaszczyste plaże to mniejszość i jakoś mi do HR nie pasuje. Znajdziesz ale nie w nich tkwi urok tego kraju.
W każdej (prawie) miescinie są konoby i są zawsze pełne. Są Ribarskie Noce i wtedy swojsko bardzo się robi.
Hotele kojarzą mi się z większymi miejscowościami a tam panuje tłok i klimat tej prawdziwej Dalmaciji, gdzieś jakby jest z boku.. Ale to moje odczucia. Generalnie stawiam na teren dla was, od Splitu w dół
rlogic
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rlogic » 10.07.2019 17:38

Dziękuję za odpowiedź :) Są jakieś konkretne miejscowości godne polecenia z hotelami w fajnych cenach? Nie szukam Bóg wie jakiego komfortu, po prostu żeby było normalnie i z wyżywieniem :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Pierwszy raz samochodem w Chorwacji - gdzie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2019 17:43

rlogic napisał(a):Interesują nas miejscowości przede wszystkim z piaszczystą plażą. Oprócz tego fajnie by było jakby w miejscowości coś się działo :) Nie chodzi mi bynajmniej o kluby i dyskoteki, ale o to, aby w ciągu dnia, lub wieczorem móc iść gdzieś na jakiś fajny obiad, lub kolację i żeby takich miejscówek nie brakowało. Generalnie żeby nie było to jakieś odludzie tylko miejscowość żyjąca życiem :)

Generalnie nastawieni jesteśmy bardziej na hotele niż na apartamenty, ale słyszałem, że Chorwacka turystyka opiera się w głównej mierze na apartamentach.

Witam.
Hotele znajdziesz w np. miejscowościach Brela, Tucepi, Gradac, Makarska.
Czy są w nich miejsca w terminie Waszego wyjazdu - nie wiem.
Restauracje, promenady i życie nocne będzie - ale piasku na plażach w tych miejscowościach brak.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2019 17:48

rlogic napisał(a):Dziękuję za odpowiedź :) Są jakieś konkretne miejscowości godne polecenia z hotelami w fajnych cenach? Nie szukam Bóg wie jakiego komfortu, po prostu żeby było normalnie i z wyżywieniem :)

hotele-w-chorwacji-t17818.html

hotele-w-chorwacji-dyskusja-przeniesiona-z-faq-t32787-30.html
MariuszDG
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszDG » 17.07.2019 12:52

Witam.
Zdecydowałem się jednak na KRK - przeglądnąłem relacje dotyczące Baski , Starej Baski i KRK ... i sam nie wiem gdzie uderzyć. Jeśli miasto KRK / lub Baśka to w jakiej dzielnicy szukać apartamentu lekko oddalonego od centrum z dobrą plaża ? Absolutnie nie chcę takich tłumów na plaży jak w Drveniku :) gdzie trzeba rano rezerwować miejsce ... a wieczorkiem na dłuższy spacerek z miłą chęcią się udam ... biorę pod uwagę Punat i starą baśkę tylko pytanie czy po 18 sierpnia coś znajdę na "dziko"
Z góry dziękuje za wszelkie pomocne informacje
Ostatnio edytowano 18.07.2019 13:41 przez MariuszDG, łącznie edytowano 1 raz
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 17.07.2019 14:36

Witajcie,
potrzebuję pomocy odnośnie wyboru miejscowości na wakacje. Po kilku pobytach z rzędu w Zecevie chcielibyśmy udać się w inny zakątek Chorwacji. Szukam cichej, spokojnej miejscowości, bez tłumów z dużą ilością małych, dzikich zatoczek i plażyczek w okolicy. Idealnym rozwiązaniem by było gdyby wieczorem dało się jeszcze gdzieś udać coś zjeść albo poszwędać się po promenadzie. Tak jak mieliśmy w Zecevie - w dzień spokoj i luz na plażach a po południu spacer do Rogoźnicy aby zażyć trochę rozrywki.
Promajna wydaje się być ciekawym rozwiązaniem bo jest blisko Baśka Voda gdzie można przejść promenadą. Tylko jak w Promajnie z plażyczkami i dzikimi zatoczkami? Nie ukrywam, że na tym najbardziej mi zależy, nie lubię wielkich, zatłoczonych plaż, wolę te małe kameralne. Może Brela od strony Pisaka albo coś gdzieś na Pagu? Czekam na wszelkie Wasze propozycje. :D
MariuszDG
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszDG » 30.07.2019 08:42

Odświeżam zapytanie.
Jakie są wasze opinie o Punat ? wybieram się pierwszy raz na KRK i chyba tam zacznę poszukiwania. Myślałem też o starej Baśce ale nie mam informacji czy znajduje się tam chociaż jakiś sklep na miejscu :roll: żeby kupić pieczywo itd...
Kornić też wchodzi w grę , ale patrząc na mapę wydaje mi się że do plaży trzeba dojeżdżać... proszę o jakieś sugestie
Z góry dziękuję :)
Zeuskk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeuskk » 31.07.2019 09:23

Witajcie drodzy Cromaniacy i nie tylko :)
Mój pierwszy wątek, a zarazem jeden z wielu podobnych, bo zapewne się powtórzę jako niedoświadczony. Mimo to będę bardzo wdzięczny za pomoc. Z dziewczyną zamierzamy wybrać się po raz pierwszy do Chorwacji i nie ukrywam że jesteśmy w tym temacie zieloni, a o samej Chorwacji dużo jeszcze nie wiemy. Chcemy się wybrać na 7-10dni, tylko że w terminie między 14 a 28 września. Tu się pojawia problem, bo niestety nie umiałem znaleźć wielu wątków i porad gdzie we wrześniu się wybrać, żeby nie żałować z pogodą. Wybieramy się autem i trasę do Cro mam już mniej więcej obmyśloną dzięki informacjom z innych tematów na forum :) Tutaj pojawia się dylemat o miejsce i koszta, ponieważ mamy je ograniczone. Czy ryzykować z północą (Rijeka i trochę niżej) i oszczędzić na kosztach podróży i zapewne cenach apartamentów, ale jednak ryzykować z pogodą? Czy jednak pojechać na południe i być w miarę pewniejszym pogody, ale jednak zapłacić więcej za podróż i lokum? Jak to wygląda we wrześniu, czy różnica cen jest tak duża w wynajmie, czy cieplejsza i pewniejsza pogoda na południu zrewanżuje nam dodatkowe kosza? Na jakie średnio ceny lokum patrzeć?
Jako, że jest nasz to pierwszy pobyt w takim rejonie (zwykle wakacje w Polsce) to nie wiele jeszcze wiemy i każda rada bardzo się przyda. Nie zależy nam klubach i dyskotekach, raczej spokojniejsze ale nie wyludnione miejsca, żeby wieczorem dało się gdzie wyjść i spędzić miło czas, coś zjeść, napić się. Jakaś ciekawa plaża, może atrakcje, coś do zwiedzania. Z chęcią też wsiądziemy w auto i wybierzemy się w te większe i polecane miejsca do zwiedzenia w Cro (jeśli będą w okolicy). Po prosty gdzie byście polecili pojechać na pierwszy pobyt w Chorwacji i to we wrześniu? Z chęcią zakochamy się w tym miejscu, tak jak wielu ludzi widząc po komentarzach :)
Dzięki bardzo i pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone