Cześć
W terminie 11-18 września wybieram się z dziewczyną do Splitu. Od dwóch tygodni siedzę z nosem we wszystkich możliwych artykułach nt. Chorwacji, przeglądam mapki, opinie, zdjęcia, komentarze i nadal mam problem...
Zabieramy ze sobą sprzęt do snorkelingu i jako przyrodnicy chcielibyśmy maksymalnie skorzystać z uroków podwodnego świata, czyli spotkać jak najwięcej wszelkich możliwych żyjątek pod wodą
Problem jest taki, że nie jesteśmy zmotoryzowani, a i budżet niezbyt pozwala na długie i drogie wycieczki np. na wyspę Mljet.
Z kolei opinie nt. plaż na Google Maps w 99% całkowicie skupiają się na dostępie, gastronomii i toaletach, a na temat zwierząt pod wodą nie ma ani słowa.
Póki co w planach mamy plażę Kasjuni, a także 2 wyjazdy busem na Riwierę Makarską:
- jeden do Makarskiej i na plażę Nugal (wygląda obiecująco, będąc z dala od zabudowań i otoczona wysokimi skałami)
- drugi do Breli (czytałem że wodę na północ od słynnego kamienia zamieszkuje wiele ciekawych zwierząt)
- wypłynięcie promem na którąś z bliższych wysp (Hvar, Brac, Vis) - raczej tylko na jedną...
Tutaj pojawia się moje pytanie - stricte pod kątem snorkowania i podziwiania bogactwa podwodnego życia - które plaże / miejsca w okolicach Splitu lub na Riwierze Makarskiej polecacie najbardziej? No i która z 3 wymienionych przeze mnie wysp sprawdzi się w tym celu najlepiej (jesteśmy oczywiście ograniczeni do miejsc w granicach 2-3 km od portów)?
Będę bardzo wdzięczny za sugestie, ewentualnie Wasze własne relacje lub odesłanie do innych wątków, jeśli niechcący zduplikowałem...