Jacek L napisał(a):Nie wcinasz się - każda wypowiedź jest ważna, byle ktoś kto jej udziela doświadczył jej osobiście , a nie z postów innych ....
A jak wyguglał w internecie to może napisać
MorskiPas napisał(a):Jacek L napisał(a):Nie wcinasz się - każda wypowiedź jest ważna, byle ktoś kto jej udziela doświadczył jej osobiście , a nie z postów innych ....
A jak wyguglał w internecie to może napisać
Jacek L napisał(a):- jeśli pisze mądrze to ja bym zostawił .....
terenowiec napisał(a):Jacek z Katowic, troszeczkę się mylisz z tymi masami przyczepy i samochodu. DMC to Dopuszczalna Masa Całkowita, a nie dopuszczalna masa przyczepy. Dopuszczalna Masa Całkowita zaznaczona w dowodzie rejestracyjnym to masa samego pojazdu + masa ładunku. Przykładowo przyczepa podłodziowe dwuosiowa ważąca pół tony i mająca DMC 2500 kg pozwala na transport łodzi o masie max 2000 kg. Przy łodziach 8 metrowych, które mogą ważyć więcej niż dwie tony, należałoby poszukać przyczepy o DMC 3000 - 3500 kg. Kolejna kwestia to to, ile może ciągnąć dany samochód. I tu kolejna pomyłka Jacka z Katowic. Możesz ciągnąć tyle, ile masz uciągu na haku, a to jest podane również w dowodzie rejestracyjnym w rubryce O1 i O2. O1 - to przyczepa z hamulcem najazdowym, a O2 - to bez hamulca najazdowego.
Jak to wygląda w praktyce? Otóż generalnie czym większy samochód, tym cięższy zestaw możesz ciągnąć, ale nie jest to wyznacznik. Podam Ci na przykładzie samochodów terenowych które znam i miałem. Obecnie moja Toyota Land Cruiser ma Dopuszczalną Masę Całkowitą (rubryka F1 i F2 w każdym dowodzie rejestracyjnym) 2570 kg, a może ciągnąć przyczepy o DMC 2800 kg. Mało tego; mój wcześniejszy samochód Mitsubishi Pajero ważył podobnie jak Toyota, a mógł ciągnąć 3,3 tony. Co Ciekawe Land Rover Discovery, tak zwana dyskoteka, waży również podobnie jak Toyota i Pajero, a może ciągnąć aż 3,5 tony.
Podsumowując.
1. Cały zestaw prowadzony na prawo jazdy B+E nie może przekraczać 7 ton.
2. Możesz ciągnąć tyle, ile masz zapisane w dowodzie rejestracyjnym w rubryce O1 i O2.
3. DMC to masa pojazdu (przyczepy) pozycja G + masa ładunku. Razem daje to wartość zapisaną w pozycji F1 i F2.
4. Duże uciągi mają większe terenówki i duże busy.
Tyle i proszę nie wprowadzajmy innych w błąd, bo wszystko jest w przepisach i w każdym dowodzie rejestracyjnym.
Na koniec wspomnę, że ciągnąc 3,5 tony na haku takim małym Dyscovery, trzeba mocno uważać i najlepiej mieć z tym doświadczenie. Na krętych zjazdach w Chorwacji można się bowiem tragicznie zdziwić, że coś nie wyszło.
Przykładowo uciąg Dyskoteki (w opisie): http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9025641
I przykładowo uciąg Pajero (Miśka): http://moto.allegro.pl/item860365612_mi ... obowy.html
A tu jest masa Miśka, który waży zaledwie 2 tony, a może ciągnąć o 1300 kg więcej niż waży. Oczywistym jest że nie ma DMC 3,3 tony. http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=lg31poryjcai
niedzwiedz40 napisał(a):kat B uprawnia do prowadzenia pojazdu lub zespolu pojazdow do 3,5t a przycepka max 750kg czyli auto wazy 3t to przyczepka max 500kg auto wazy 3490kg przyczepki ciagnac juz nie mozesz !!!!!!!!!!!!!!!!!
nieprawda?? w takim razie nasi egzaminatorzy i przepisy klamiąWitold P. napisał(a):niedzwiedz40 napisał(a):kat B uprawnia do prowadzenia pojazdu lub zespolu pojazdow do 3,5t a przycepka max 750kg czyli auto wazy 3t to przyczepka max 500kg auto wazy 3490kg przyczepki ciagnac juz nie mozesz !!!!!!!!!!!!!!!!!
Nieprawda.Na kategorię B można ciągnąć np. camper fiat ducato DMC 3.5t + lekka przyczepa (DMC 750kg) wystarczająca do pontonika ewentualnie lekkiego RIB`a. Pytałem tej wiosny policjantów w moim "miasteczku".Dostałem odpowiedź.Można!Gwarantuje nam to podpisana przez polski rząd Konwencaja Genewska.Ktoś zapyta po jakż cholerkę do kampera dopinać przyczepkę? W przypadku camperów jest niewielka różnica pomiedzy DMC pojazdu i DMW. Po upakowaniu wszystkich klamotów i zapasu wody okazuje się że te sto kilogramów z haczykiem nie wchodzi do kamperka. Za przeładowanie kary srogie...
Wszystkiego Najlepszego na ten nadchodzący Nowy Rok!
p.s Dla jasności. koniec końcem kamperka nie kupiłem i jeżdże jak większośc a tobołami na dachu
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...