Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór łodzi motorowej na Adriatyk. Ponton, RIB czy laminat ?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 23.12.2009 13:36

Dzwoniłem do nich. Z głębokim kilem też mają. Czekam na fotki. Chyba się zdecyduję.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 23.12.2009 14:06

Witold P. napisał(a):Z głębokim kilem też mają. Czekam na fotki.

Jak dostaniesz fotki tej wersji z głębokim kilem to wklej na forum - porównamy "głębokość".
Jeszcze jedna uwaga - często zdarza się, że ponton z "głębokim kilem" ma podłogę też "niepłaską" 8O - kształt podobny do kilu (spadek poziomu w stronę osi symetrii). Może to przeszkadzać przy ewentualnym wędkowaniu (staniu na podłodze) - trzeba uważać. Dodatkowo - im głębszy kil tym jednostka łatwiej pruje falę ale też łatwiej kołysze się na boki (znowu minus podczas wędkowania).
Zanim kupisz, najlepiej sprawdź/przetestuj dany typ podłogi aby najlepiej odpowiadał Twoim celom :idea:
Ja nie wędkuję, więc dla mnie ważniejsze jest "pływanie na wprost" :wink:
Pozdrawiam
Tomek
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 23.12.2009 22:41

Witek, na opisy z Allegro to uważaj, bo jest tam dużo nieprawdy, jak choćby to, że wszystkie pontony produkowane są w Chinach. W Chinach produkowane są pontony chińskie, a ten ponton jest tak renomowanej marki jak "mój profesjonalny" telewizor Fing Ping.
Nie mniej masz rację, budżetu czasami nie da się przeskoczyć. Mój zestaw to sprzęt markowy; a silnik to wręcz ekstra liga.
Koledzy mają rację mówiąc Ci, by się nie napalać. Zanim wydasz kasę to sprawdź, porównaj i przedyskutuj, byś nie musiał za kilka miesięcy sprzedawać tego za grosze.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 24.12.2009 06:20

terenowiec napisał(a):byś nie musiał za kilka miesięcy sprzedawać tego za grosze.

Jak Ty? :wink:
Pozdrawiam
Tomek
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 24.12.2009 10:40

Nie potrafię wkleić tych fotek. Natomiast galeria z tego linku może coś rozjaśni.
http://www.pontony-kajaki.pl/index.php/galeria.html
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 25.12.2009 11:23

Witold P. - rozjaśnia tyle że wolałbym Hondę T32ie może i jest droższa, ale dużo lepiej wykonana i sprawdzona w Cro, ewentualnie jak chcesz coś dłuższego to t38ie - tylko że taki ponton używany to rzadkość, ale t32ie idzie kupić w dobrej cenie tylko musisz obserwować allegro itp i szukać , jeśli zamierzasz pływać w 2 osoby to będzie dobra pozycja, ja pływam pontonem 4,7 metra w 2 osoby i jest super, czasami w 4 ale uważam że to max na wygodę która już jest jako taka bo nie można się nie wiadomo jak rozłożyć w 4 osoby, tym bardziej jak masz dużo ekwipunku ,mimo iż można na nim pływać teoretycznie w 12 osób. aha a co do silnika to polecam maksymalny w tym przypadku czyli 15km to już będzie fajnie pływać.
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 27.12.2009 09:40

Mottom mój pójdzie do "Żyda", ale nie za grosze. Szkoda by było. Poza tym nie wymieniam go na lepszy ponton, bo takiego nie ma. Nawet Zodiac nic tu nie pomoże. Ponton nie ma bowiem kabiny, której ja potrzebuję, stad też trzeba go wymienić na laminat. RIB też nie jest rozwiązaniem.
A co do zestawu, to uważam, że ponton Hondy jest gorszy od mojego BRIGA. Dlaczego?: Cięższy, nie ma dwóch regulowanych ławek, ma z tyłu dwie poziome "płetwy" które utrudniają zamontowanie kółek transportowych i jest droższy. Zaś silniki Tohatsu w Chorwacji uważane są za najlepsze. U nas z tą opinią jest już gorzej.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 27.12.2009 12:23

terenowiec napisał(a): Zaś silniki Tohatsu w Chorwacji uważane są za najlepsze. U nas z tą opinią jest już gorzej.

Tu się zgodzę. Całkiem niedawno mówiono o nich że są warte funta kłaków. Teraz tak się mówi o Parsunach i Sea Kingach. Jednak tacy wakacyjni motorowodniacy jak ja, powinni wziąć te marki pod rozwagę.
Na pewnym motorowodnym forum zbierają całkiem pochlebne opinie.
Tak więc drżyjcie producenci markowych outbard`ów. Skądinąd okazało się że markowe silniki produkowane są w tych samych chińskich fabrykach i na tych samych liniach montażowych. Należy zatem zadać sobie pytanie czy warto dopłacać tyle kasy za samo logo firmy.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 27.12.2009 19:36

Terenowiec - co do pontonów Twojego i Mottoma to każdy jest inną konstrukcją i każdy ma swoje plusy i minusy :D

Witold P. - nie powiedziałbym że za samo logo firmy :D tym bardziej jak pływasz okazjonalnie to powinieneś mieć markowy i bezawaryjny silnik.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 27.12.2009 21:38

Hmm..Trudno odcedzić posty interesowne od bezinteresownych. Muszę się poważnie zastanowić.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 28.12.2009 16:03

Witold P. - musiałbyś popytać właścicieli tych silników którzy je dość intensywnie pływają w końcu te Parsuny, Sea Kingi itp to stosunkowo młode silniki więc od razu pewnie się nie zepsują :D , na Twoim miejscu zobaczyłbym pod czapki tych silników i porównał bebechy z markowymi to może można było by coś więcej powiedzieć , osobiście pływałem tylko na Yamaha , Honda i Tohatsu, i te silniki sprawowały mi się zawsze bardzo dobrze z innymi nie miałem doczynienia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2009 21:11

.
Ostatnio edytowano 07.05.2019 13:08 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2009 21:18

.
Ostatnio edytowano 07.05.2019 13:08 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 28.12.2009 22:07

D1ALVARO napisał(a):Witold P. - musiałbyś popytać właścicieli tych silników którzy je dość intensywnie pływają w końcu te Parsuny, Sea Kingi itp to stosunkowo młode silniki więc od razu pewnie się nie zepsują :D , na Twoim miejscu zobaczyłbym pod czapki tych silników i porównał bebechy z markowymi to może można było by coś więcej powiedzieć , osobiście pływałem tylko na Yamaha , Honda i Tohatsu, i te silniki sprawowały mi się zawsze bardzo dobrze z innymi nie miałem doczynienia.

Właśnie znowu pokazał się ekspert od sprzętu pływającego - zwłaszcza od silników wiekszej mocy używanych w słonej wodzie Jardanu .....

Ja bym zaproponował aby poczytać pierwsze 60 postów D1ALWARO - potem zrobić sobie przerwę ,i poczytac jak to kupuje wielgachnego riba .... , potem znów odczekać i poczytać ostatnie 20 postów - wtedy można wyraźnie zrozumieć jak Was robi w wała , powielając co mądrzejsze wypowiedzi - cytując między innymi FUX,a Morskiego , Mottoma, Samarta, Daisykf,a, Terenowca ,i wielu innych , którzy mieli tą przyjemność przetestować sprzęt w Jardanie.

Ja bym się powstrzymał od udzielania rad , po popływaniu w dętce po kałuży , lub w jakimś gumiaku po stawie ...... może kiedyś Trolowaty zrozumie , że żeby udzielać porad trzeba samemu najpierw spróbować , a nie wystarczy poczytać troszkę literatury ,aby być super ?

Niestety forum dopuszcza ,aby pewnego typu osobnicy , wpuszczali w maliny pytających ..... - z tego co pisałeś D1ALVARO to miasz jeden jedyny silnik i zawsze go używałeś , więc nie ściemniaj na ilu to silnikach nie pływałeś - po kiego kłamiesz i innym oczy mydlisz? Czerpiesz przyjemność z tego jaki jesteś na forum WIELGI ?

przestałbyś wreszczie ściemniać i popływaj może trochę w warunkach morskich , zamiast świrować , bo wszystkie porady jakie do tej pory udzieliłeś , są nie Twojego pomysłu !!!

Jestem bardzo ciekawy , jak zaglądając pod czapę silnika poznasz czy to markowy sprzęt czy nie , i czy się zepsuje hehehehehe :D ( oczywiście nie patrząc na oznaczenia ) bo na czapie już pisze czy to Honda czy Parsun hehehehehehehehe :D

A moim zdaniem dobry silnik to taki silnik , który jest opływany i przez jakiś czas niezawodny , i nie ważne czy to Yamaha .... ma być sprawny ....to tak jak z kompem - czasami nowy się pójdzie pierd... ić po pierwszysch 10 godzinach ... a czasami taki sam działa dobrze już 2 lata i jest super .... ale Kolega D1ALWARO ma inne kryteria - Poczytajcie posty poprzednie .....

Szkoda gadać .......
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 28.12.2009 22:45

smoki3 napisał(a):
Witold P. napisał(a):Nie potrafię wkleić tych fotek. Natomiast galeria z tego linku może coś rozjaśni.
http://www.pontony-kajaki.pl/index.php/galeria.html

Mam ponton tej firmy, sprzęt godny polecenia, przetestowany na wodach Chorwackich.

TU masz relację.

smoki3

Dzięki.poprawiłeś mi chumor.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Wybór łodzi motorowej na Adriatyk. Ponton, RIB czy laminat ? - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone