Re: Wybór łodzi motorowej na Adriatyk. Ponton, RIB czy lamin
napisał(a) boboo » 29.09.2016 07:11
jacom napisał(a):Ślizg? hmmm...
no tak ze "sprzęt wodny" tak się unosi że ledwo dotyka wody, jedynie silnik w wodzie popycha:D
A na niektorych filmach ślizgiem nazywaja gdy polowa pontonu "pcha" wode.
Weź i poczytaj trochę na temat statków wodnych. Jak to pływa, co to jest ślizg, dlaczgo niektóre nigdy w ślizg nie wejdą itp. Trochę teorii, nazwijmy to "hydrodynamicznej"
Ale poszukaj jakieś poważne źródła tej wiedzy. Forum takim nie (za bardzo) jest.
jacom napisał(a):boboo, a jaki masz silnik i jakie predkości osiągasz tak przy 2 i 4 osobach?
Ja powiem że nie jestem jakimś tam "wariatem"
który potrzebuje nie wiadomo jakiej prędkości i zwrotności, stąd moje pytania, bo nie mam porównania jaki silnik jak będzie pływał:/
Mam 30 KM (Suzuki DF30 ATHL). Przy dwóch osobach (180 kg) i pełnym obciążeniu (50 litrów paliwa, pełne lodóweczki, pełna torba dziobowa, bimini) maksymalnie co wykręciłem, to 41 kmh. Tylko tu albo śruba za "duża" (kręci przy tym obciążeniu do około 5000, a silnik może do 6300), albo silnik za "słaby"
, albo źle rozłożony ciężar.
Przy czterech osobach nie wiem, jeszcze nawet 3 nie miałem na pokładzie.
Ale przy tym (naszym) pełnym obciążeniu po wejściu w ślizg mogę zwolnić do 13-15 kmh i trzyma ślizg.
A średnio to trzymaliśmy ~30 kmh (raczej 28-30 niż 30-32) podczas wycieczek - najoptymalniejsza dla naszego zestawu prędkość.
I to pod względem spalania, hałasu, huśtania itd.
Przecież jadę na wczasy
a nie na zsyłkę.