Re: Wybór łodzi motorowej na Adriatyk. Ponton, RIB czy lamin
Witam serdecznie wszystkich, to mój pierwszy wpis tutaj
Przewertowałem to forum, sporo się dzięki niemu dowiedziałem, ale oczywiście (a jakże) mam parę pytań i wątpliwości co do wyboru odpowiedniej łajby.
Nie mam własnej praktyki jeśli chodzi o motorowodniactwo (w październiku mam egzamin na sternika motorowodnego) ale zapał mam duży od wielu lat - więc darujcie sobie co niektórzy uszczypliwości itp.
Do Chorwacji jeżdzę od lat, do tej pory z przyczepą kempingową i zawsze podobały mi się pontony, ale teraz przyczepę wymieniłem na kampera, no i pojawiła się możliwość coś pociągnąć. Rodzina 2+2
No więc zacznę od tego, że najchętniej nabyłbym dużą łódź motorową, kabinową, żeby tylko dało się ją ciągnąć po drodze, ale... jak to w życiu są ograniczenia - przede wszystkim niewygodnie się to ciągnie, trzeba mieć mocne auto 4x4, ciężko to zwodować, sporo pali... itp no i trochę kosztuje
A jak wspomniałem, chciałbym to wozić za kamperem. Kamper na nowym Ducato 115KM i uciąg 2000kg, więc szału nie ma, ale tragedii też. Tym bardziej, że tym wynalazkiem i tak szybko się nie jeździ.
Mój punkt widzenia:
- ponton odrzucam, ponieważ wiele osób mi go odradziło, wiele osób jak tutaj czytam, też chętnie na jakąś skorupę wymienia. Oczywiście ma on swoje zalety, ale na tą chwilę jestem na nie. Z resztą od sprzętu pływającego oczekiwałbym nieco więcej fun'u i adrenaliny. To chyba nic złego?
- RIB - tutaj widzę dużo zalet i jedną wadę - riby średnio wyglądają (mam na myśli moją żonę
- nie śmiać się
Ale RIB spełnia sporo założonych kryteriów - jest lekki do transportu, stabilny, chyba dobrze się tym pływa. Widziałbym większego RIBa ze sterówką z silnikiem 100 - 140KM
- małe łodzie z zaburtowymi silnikami dość mocnymi (do ich wielkości i możliwości) - czemu nie. Są lekkie i pewnie fajnie śmigają, ale idąc tym tropem, wydaje mi się, że idealnym rozwiązaniem byłby dla mnie zakup czegoś takiego:
- sportowa łódź motorowa Scarab 165 HO - silnik Rotax 250KM
(jako nowy na forum, nie mogę zamieszczać linków niestety - ale wystarczy w googlach wpisać tą nazwę i już wiadomo o co chodzi)
Wiem, trochę z grubej rury wystrzeliłem... trochę pytam jak 10-latek, ale niestety rynek sprzętu motorowodnego w Polsce jest jaki jest i nie za bardzo można przetestować taką lub inną motorówkę mając nieco większe możliwości finansowe. Zauważyłem, że im droższy sprzęt, tym bardziej nikłe szanse na test na wodzie...
I tutaj pytanie, czy czymś takim wg Was dobrze będzie pływało się po Adriatyku, szczególnie czy nie będzie problemu na większych falach? Też są różne opinie, że tego typu łódź nie nadaje sie na fale, że nie ma szyby itp. ale jest szybka, lekka, łatwo się slipuje itp. Wiem, że i duże jednostki mają problemy podczas złej pogody czy sztormu, ale większość z Was pływa tam i pewnie jakieś zdanie ma na temat podobnych wynalazków...
Co w ogóle myślicie o napędzie strugowodnym? Najbardziej odradzają mi motorówki z silnikami na stałe z tzw. Z-ką - że ponoć najbardziej kosztowne i łatwo uszkodzić przekładnie.
Wiem, że nie ma dla mnie jednoznacznej odpowiedzi, że to jak wszystko w życiu - wiadro kompromisów i sam muszę dokonać wyboru. Z tym, że liczę się z ludźmi, którzy już temat znają i od lat przerabiają nie pierwszą już łódkę.
Wiem, że niektórzy pływają na łodziach za miliony i nie spojrzeliby na takie wynalazki jak ten Scarab, ale są też osoby, które mają duże doświadczenie na wodzie ale i skromniejsze łodzie i być może chętnie zakupiliby takową lub nie... pytanie dlaczego tak lub nie.
Ile osób tyle opinii, może jak na pierwszą motorówkę, to trochę za bogaty sprzęt... też słyszę opinię, że może lepiej po prostu tam wypożyczyć niż wozić za sobą... ale jazda wypożyczonym sprzętem to nie ta sama frajda co swoje.
Im więcej czytam, tym więcej mam pytań... bez odpowiedzi
Jak Wy to widzicie?