Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wwa-Zivogosce -> 2 trasy możecie skomentować?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 02.04.2010 16:10

Jeszcze 55 DDW!
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 02.04.2010 18:59

Stary Chorwat napisał(a):Już gdzieś o tym pisałem ale mogę jeszcze raz. Jeżdżę do Chorwacji dość często i uważam, że najlepsza droga to droga w pierwszej wersji czyli Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb. Drogi w Czechach są lepsze niż w Słowacji. Faktem jest, że nie jest to najtańsza wersja podróżowania, ale za to komfort i wygoda jazdy. W Słowenii tylko ostatnie 10 km nie jedzie się autostradą. Pozdrawiam

Tak szczerze mówiąc, to każdy pisze na podstawie tego, jak sam jechał do CRO. A jak wiadomo, za każdym razem jest inaczej. Obydwie trasy znam na pamięć, bo wielokrotnie jeździłem nimi do Austrii czy do Bratysławy, Brna czy Słowenii. Bywało róznie. Dzisiaj narzekamy na budowę autostrady do Wiednia, ale za ok. rok będziemy zdania, że to najlepsza opcja...jak autobahn będzie redy. :lol: :wink:

Jest jednak coś jeszcze.
Trasa przez Zilinę do Bratysławy ma ten ujemny element, że jest ważniejszą trasą tranzytową z terenu Polski ku Austrii i południowi niż Brno-Mikulov, zaś dwupasmową jezdnię Słowacy mają znacznie dłużej niż Czesi na swojej trasie, więc ogół kierowców jeździ często z nawyku drogą słowacką.
Poza tym, pod Bratysławą jest lotnisko nr. 1 w tym kraju a pod Brnem nie. Obydwa miasta mają wreszcie obwodnicę, ale nie taką typowo autostradową, lecz częściowo w terenie miejskim (a to oznacza wiele węzłów i duży ruch), natomiast znacznie ważniejsze b ędzie takie rozplanowanie trasy i godzin, aby najgorsze strefy mijać w godzinach spokoju a nie szczytu.
Właśnie dlatego najczęściej jadę przez Wiedeń albo wieczorem, albo nocą albo wczesnym rankiem. Trzy razy zmuszony byłem jechać rano i... nigdy więcej. No ale autostrada może duzo zmienić.

Natomiast Węgry zaliczyłem 3 razy i szczerze mówiąc, to teraz tam najchętniej jadę (postępy w budowie autostrad), ale Budapeszt też bardziej nocą niż za dnia, bo to może być koszmarek- choć jeszcze większy jest jak się władujecie w miasto, bo trasa przelotowa jest tragicznie i głupio oznakowana- fatalnie umiejscowione te znaki są.

Wyglądało to zawsze tak: wyjazd ze Śląska popołudniu lub wczesnym wieczorem, Budapeszt omijany nocą-lub po postoju o świcie, a od ranka na świeżo i rześko mamy calutki dzień na swobodny dojazd do CRO i zameldowanie się nad Jadranem. Wieczorem można się już kąpać. :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.04.2010 19:55

Obwodnica Wiednia i autostrada od strony Mikilov-a już jest oddana (zaczyna się jakieś 35km od granicy), więc przejazd przez Wiedeń odpada. Dla mnie najlepszą trasą jest trasa przez Czechy. Czeska autostrada zaczyna się ok. 2 km. od przejścia w Chałupkach (więc mam do niej ok.30km) i jadę nią do Brna, później do wyboru Bratysława albo Mikulov. Ja jakoś z przyzwyczajenia zawsze wybierałem Mikulov, a po otwarciu autostrady myślę że nadal będę wybierał tę opcję.
Pozdrav
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 02.04.2010 22:35

Kurde, ja już się nie mogę doczekać urlopu :D W tym roku jakoś wyjątkowo tęsknię za Chorwacją i wolnym czasem. Jakoś wyjątkowo mocno :wink:
wajzy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajzy » 03.04.2010 15:24

Witam
Dwa razy do Chorwacji jeździłem przez Cieszyn -Żylinę -Bratysławę-Wieden-Graz -Maribor-Zagrzeb (oczywiście omijałem Maribor i ich te autostrady-droga kręta).Przez Czechy nie jeździłem,jeżeli chodzi o autostrady.W tym roku mam dylemat ile tych autostrad jest w czechach ? I jak tam sie jedzie. W tamtym roku z CRo wracałem przez Węgry z noclegiem nad Balatonem. Co prawda 20 min szukałem noclegu ale mało przyjemni są jak na jedną noc .
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 03.04.2010 16:29

Też mam dylemat: dwa pierwsze wyjazdy do Cro przez Czechy, cztery kolejne przez Słowację. Kusi trochę obwodnica Wiednia, ale przyzwyczajenie i łatwość drogi przemawia za trasą słowacką. Żeby jeszcze coś zmieniło się Żilinie, to już w ogóle bym się nie zastanawiał. Może tuż przed latem coś się zmieni?
wajzy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajzy » 03.04.2010 17:07

no własnie od cieszyna do Żyliny jedzie sie wolno, srednio 60/h Trzeba uważac na suszarki i fotoradary .Od Żyliny autostrada.
rufus71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus71 » 07.04.2010 04:30

Cieszyn-Żylina-Bratysława-Gyor-zjazd na droge nr81-Szekesfehervar-Split
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 07.04.2010 05:17

wajzy napisał(a):no własnie od cieszyna do Żyliny jedzie sie wolno, srednio 60/h Trzeba uważac na suszarki i fotoradary .Od Żyliny autostrada.

Ale to tylko ok. 70 kilometrów ;)
Ktoś może napisać ile takich odcinków bezautostradowych jest na trasie przez Czechy?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 07.04.2010 07:30

Leszek W napisał(a):Żeby jeszcze coś zmieniło się Żilinie, to już w ogóle bym się nie zastanawiał. Może tuż przed latem coś się zmieni?

Zilina to pikuś - kiedy w końcu ominiemy P.Bystrzycę :cry: bokiem
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.04.2010 07:35

Wszystko zależy gdzie przekraczasz granicę PL/CZ. Nie wiem jak wygląda droga od Cieszyna, ale ja przekraczając granicę w Chałupkach mam autostradę (a w okolicach Olomouca i za Brnem drogę ekspresową) zaraz za granicą , więc "odcinków bez autostradowych w czechach mam jakieś 30km :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.04.2010 07:41

el_guapo napisał(a):
Leszek W napisał(a):Żeby jeszcze coś zmieniło się Żilinie, to już w ogóle bym się nie zastanawiał. Może tuż przed latem coś się zmieni?

Zilina to pikuś - kiedy w końcu ominiemy P.Bystrzycę :cry: bokiem

Raczej górą... :)
wojtap
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 07.04.2010 08:31

UWAGA obecnie w Brnie jest remont drogi przy zjezdzie na Wiedeń.
Przed Świętami był zamknięty zjazd do centrum, na Wiedeń mozna było zjechać ale pełno znaków i duże zamieszanie. Nie wiem jak dalej w tym kierunku ale chyba bez problemów bo drogę w stronę Wiednia robili w zeszłym roku.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 07.04.2010 12:11

dids76 napisał(a):Wszystko zależy gdzie przekraczasz granicę PL/CZ. Nie wiem jak wygląda droga od Cieszyna, ale ja przekraczając granicę w Chałupkach mam autostradę (a w okolicach Olomouca i za Brnem drogę ekspresową) zaraz za granicą , więc "odcinków bez autostradowych w czechach mam jakieś 30km :D

No właśnie tak mi próbuje najnowsza AutoMapa pokierować - z Dąbrowy Górniczej na Chałupki przez Żory i potem w dół - tak więc u mnie dojazd do Chałupek już będzie bezautostradowy, natomiast do Cieszyna mam w sumie miłą drogę 2 pasy ;) tylko te 70 km pomiędzy Cieszynem i Żiliną :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.04.2010 18:39

Z Dąbrowy Górniczej do Żor też masz dwa pasy, ale zostaje Ci potem jakieś 40km do autostrady w Bohuminie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wwa-Zivogosce -> 2 trasy możecie skomentować? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone