Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wulkaniczna wyspa – Gran Canaria

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2025 09:19

Zarówno wulkany na Gran Canarii jak i na Fuercie są wygasłymi wulkanami i nie wykazują żadnej aktywności. Prawdopodobieństwo, że mogły by wybuchnąć jest znikome.

Na Kanarach aktywny jest (te znam, pewnie jest ich więcej):
- wulkan Teide na Teneryfie,
- Cumbre Vieja na La Palma - ostatnia aktywność i to dość duża była we wrześniu 2021 - mam ogromną ochotę zobaczyć prawie jeszcze świeże miejsca po jego aktywności- wg badaczy wulkan ten wybuchnie i pytanie nie jest czy tylko kiedy - tak zresztą zaczyna się serial na Netflixie "La Palma" - trochę przesadzony, ale pokazuje jak mogłoby to wyglądać i ewentualne skutki.... (nie jest to film dokumentalny, bo niektórzy zarzucają twórcom, że są tam sceny nierealne)
- Volcan de Lomo Negro na El Hierro
- Timanfaya - jest to największy i najbardziej aktywny wulkan na Lanzarote, zresztą na wyspie jest sporo wulkanów lub pozostałości po nich, które są bardziej lub mniej aktywne: Volcán de la Corona, Volcán del Cuervo, El Cuervo - to kilka z nich
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.01.2025 09:21

Wygasłe ale wiadomo co naszej ziemi za jakiś czas do głowy przyjdzie? :mg:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2025 09:24

Jak to mówią, jest ryzyko, jest zabawa :mg:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2025 09:30

3 listopada 2024, niedziela c.d.

To jedziemy dalej… Do wyboru mamy dwie trasy: dłuższą, ale szybszą i krótszą i wolniejszą – wybieramy tą pierwszą i po około 30 min. parkujemy na tym darmowym parkingu. Nie wierzyłam, że w tym miasteczku uda się darmowo zaparkować, bo wszędzie pisali, że nie ma takiej opcji, ale jednak jest :mg: Do przejścia mamy kilkadziesiąt metrów i wchodzimy na deptak w miejscowości o swojsko brzmiącej nazwie:
Obrazek

Już pierwszy budynek przed wejściem na deptak zwraca moją uwagę….
Obrazek

…trzeba przyglądać się balonom….
Obrazek

Na samym wejściu trafiamy na dwie lokalne knajpki, gdzie można byłoby coś zjeść…
Obrazek

Ale to później, najpierw zobaczymy miasteczko… Deptakiem Real de la Plaza schodzimy w dół obserwując tradycyjne budynki i balkony….
Obrazek

Obrazek

…i po chwili jesteśmy na placu Plaza del Pino przed Basílica de Nuestra Señora del Pino (Bazylika Matki Boskiej Sosnowej).
Obrazek

Obrazek

Bazylika powstała w XVIII w. w miejscu, gdzie podobno 8 września 1481 Matka Boska objawiła się mieszkańcom na szczycie gigantycznej sośnie, na jednej z gałęzi nawet odbiły się ślady stóp MB, niestety sosnę zniszczył piorun uderzając w drzewo… Na pamiątkę tego wydarzenia wybudowano bazylikę, która jest najważniejszym miejscem kultu na GC, a MB Sosnowa to patronka wyspy. Wg mojego przewodnika dokładne miejsce objawienie to zielony krzyż przed wejściem – osobiście go nie znalazłam…. Wchodzę do środka świątyni – to jeden z najważniejszych przykładów architektury sakralnej na Wyspach Kanaryjskich,
Obrazek

W tylnej części Ołtarza Głównego znajduje się Kapliczka Matki Boskiej Sosnowej. Jak to często była mi najbardziej podoba się ambona…
Obrazek

Ja fanem odwiedzania kościołów nie jestem, więc długo w środku nie zabawiłam…

Z boku bazyliki jest niewielki plac Plaza Teresa de Bolívar, dziś zastawiony resztkami straganów…. Na placu przed bazyliką, z boku bazyliki i za bazyliką są pozostałości co tygodniowego targu (niedziela) – o tej porze trwa już tylko sprzątanie albo pakowanie ostatnich rzeczy…. A na tyłach bazyliki jest Pałac Biskupi pełniący też funkcję centrum kulturalnego…
Obrazek

Obrazek

W Teror odwiedzić jeszcze można Fuente Agria - źródło, które rozgałęzia się na trzy części: Źródło Główne, Agua Agria oraz Źródło Młyńskie – można napić się tu naturalnej wody (podobno przypomina wodę sodową). Inne miejsce do odwiedzenia to Klasztor Cystersów – ale te dwa miejsca sobie odpuściliśmy….

Chcemy coś zjeść. Typujemy kilka knajpek, które są zamknięte albo właśnie się zamykają… Wchodzę w jedną z uliczek i na jej końcu trafiam na schodową fontannę usytuowaną przy Schodach Krzyża… Nie udało mi się ustalić skąd się wzięła ta fontanna, ale musi być ważna skoro miasto Teror wpisało ją na listę 10 fontann, które były lub jeszcze będę odnowione i udostępnione mieszkańcom. Ta została odnowiona w 2021 roku….
Obrazek

Obrazek

Za plecami mam fajną knajpę, siądziemy tu zwłaszcza, że mamy fajny widok na kopuły katedry…
Obrazek

…menu jest fajne, opinie też… Ale nic z tego… Knajpa już nie przyjmuje zamówień, zaraz kończą :roll: No kurczę, jest ledwie po 16tej :? I przypominam sobie, co mówił mój były szef mieszkający w Madrycie – mniej turystyczne restauracje/bary/knajpy w niedzielę działają do 17/18 godziny, potem jest czas dla rodziny…. To dlatego wszystko zamykają :idea: Jest przecież niedziela :idea: Teror to ważne miejsce z punktu widzenia wyspy, także jako miejsce turystyczne, ale jak widać work-life-balnce jest ważniejsze….
To jeszcze popatrzymy na bazylikę…..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy w kierunku parkingu…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

…na początku deptaku były przecież czynne knajpki… I na szczęście są…Jedna z nich oferuje dziś tylko napoje i przekąski przy barze, a druga jest bardziej w stylu baru, ale ma i jedzenie… Bar restaurante Diego ma opinie 4,1 czy 4,2 (dziś 4,0), wiec źle nie powinno być, a poza tym nie mamy wielkiego wyboru. Zamówienie na tapasy i napoje składamy dość szybko i koźlina jest pyszna :hearts: ciekawie doprawiona goździkami. Papas arrugadas niestety są letnie :?
Obrazek

Na napoje się nie doczekaliśmy :evil: Zaoferowano nam je ponownie jak prosiliśmy o rachunek :roll: na który długo musieliśmy potem czekać, a potem znowu długo musieliśmy czekać, aby móc zapłacić. Miejsca nie mogę polecić….
Nie do końca zadowoleni z jedzenia, ale w dobrych humorach ustalamy kolejny punkt dnia…chyba już ostatni….

:papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 16.01.2025 10:32

Wiem, że listopad ma swoje zalety w takich miejscach, ale brak słońca jest dla mnie dobijający :( A słońce ma ogromny wpływ na odbiór miejsca.
Widzę, że też koźlina smakowała :chytry: Nas też zaskoczyła bardzo pozytywnie ostatnim razem w Grecji :proszedzieki:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.01.2025 14:00

Widzę, że od czasu mojego Teroru niewiele się w mieścinie zmieniło, katedra stoi, balkony wiszą ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2025 14:05

No niestety na pogodę nie mamy wpływu. Zresztą na GC często tak jest, że na północy i w interiorze (a teraz tu właśnie jesteśmy) są chmury, które znikają po przejściu przez środek wyspy i najwyższy szczyt (1949 m n.p.m.n) - identycznie jest na Tene (stąd też na północy tych wysp są sporo tańsze kwaterki). Sam byłeś na Kanarkach, to wiesz z doświadczenia, że full słońce nie jest tak pewne jakby się wydawało, nawet w okresie typowych wakacji, "taki tu klimat".
Zresztą to był najsłabszy pogodowo dzień w czasie naszego pobytu.

Tony, no nic się nie zmieniło :mg:

:papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 16.01.2025 14:10

piekara114 napisał(a):Sam byłeś na Kanarkach, to wiesz z doświadczenia, że full słońce nie jest tak pewne jakby się wydawało, nawet w okresie typowych wakacji, "taki tu klimat".

Wiem, wiem ... Ale jednak w lato mamy więcej "szansy" na słońce ;)

Jeszcze nie planuję wakacji, ale zastanawiamy się na Lanzarote i Fuertą w sierpniu. Zobaczymy jak wyjdzie ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2025 14:25

Latem nie ma problemu znaleźć słońce...i to w zasięgu jazdy samochodem.... Stąd dla mnie Kanary zdecydowanie w okresie jesienno-zimowym, kiedy w Polsce i dużej części Europy jest jego deficyt....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.01.2025 19:43

piekara114 napisał(a):Jak to mówią, jest ryzyko, jest zabawa :mg:

Dokładnie to powtarzam moim :lol:
Moja siostra wiedzie prym w wymyślaniu problemów : Kanary nie, bo „La Palmę” oglądała, Egipt nie bo rekiny, Meksyk nie bo porywają (chyba, że All), pustynia nie bo skorpiony, … i weź tu dogódź ludziom ;) .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.01.2025 20:05

piekara114 napisał(a):No niestety na pogodę nie mamy wpływu. Zresztą na GC często tak jest, że na północy i w interiorze (a teraz tu właśnie jesteśmy) są chmury, które znikają po przejściu przez środek wyspy i najwyższy szczyt (1949 m n.p.m.n) - identycznie jest na Tene (stąd też na północy tych wysp są sporo tańsze kwaterki). Sam byłeś na Kanarkach, to wiesz z doświadczenia, że full słońce nie jest tak pewne jakby się wydawało, nawet w okresie typowych wakacji, "taki tu klimat".
Zresztą to był najsłabszy pogodowo dzień w czasie naszego pobytu.

6 listopada 2024 roku nad Wyspy Kanaryjskie nadciągnęła kalima, która wisiała nad nimi kilka dni, więc może to zachmurzone niebo było jej skutkiem.
Poprzednia strona

Powrót do Hiszpania - España