Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wulkaniczna wyspa – Gran Canaria

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2025 09:27

Ale czad te góry! Super wycieczka z genialnymi widokami :hearts: :hearts: :hearts:

Na plaży jest całkowity zakaz puszczania muzyki, wyprowadzania psów oraz grania w piłkę, więc mimo dużej ilości osób można tu przyjemnie spędzić czas.

O. To mi się podoba bo muzyki i psów na żadnej plaży nie toleruję!
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.01.2025 15:06

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Mi się z autostradą w Cro skojarzyło ... bo na Fuercie nie byłam :(

A Ty w ogóle żyjesz :idea: :?:
No jakoś ...
Byle do wiosny :bojesie:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 30.01.2025 18:16

piekara114 napisał(a):4 listopada 2024, poniedziałek c.d.
Chmury szybko się poruszają raz zasłaniając widok, raz go odsłaniając….
Obrazek

Sceneria przypomina mi film Avatar. Czy odnoszę dobre wrażenie, że to wyspa dużych kontrastów przyrodniczych i turystycznych?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.01.2025 19:08

Kapitańska Baba napisał(a):Ale czad te góry! Super wycieczka z genialnymi widokami :hearts: :hearts: :hearts:
Cała wycieczka była genialna.

Kapitańska Baba napisał(a):O. To mi się podoba bo muzyki i psów na żadnej plaży nie toleruję!
O ile spokojna dyskretna muzyka w tle mi nie przeszkadza to psów na plażach nie znoszę, zwłaszcza luźno puszczonych.

mysza73 napisał(a):Byle do wiosny :bojesie:
U mnie już wiosennie się zrobiło... To u Ciebie na pewno jest jeszcze bardziej wiosennie... Odliczasz już dni do wylotu?

ziemniak napisał(a):Sceneria przypomina mi film Avatar. Czy odnoszę dobre wrażenie, że to wyspa dużych kontrastów przyrodniczych i turystycznych?
8O Tam tak szybko te chmury przelatywały, że żadnego skojarzenia nie miałam...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.01.2025 19:19

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Byle do wiosny :bojesie:
U mnie już wiosennie się zrobiło... To u Ciebie na pewno jest jeszcze bardziej wiosennie...
Ostatnie trzy dni to prawie jak na Sycylii :smo:

piekara114 napisał(a):Odliczasz już dni do wylotu?
78 DDW :mg:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.01.2025 19:31

ziemniak napisał(a):Czy odnoszę dobre wrażenie, że to wyspa dużych kontrastów przyrodniczych i turystycznych?
Zdecydowanie tak :!: Gran Canaria nazywana jest kontynentem w miniaturze. Występuje tu kilka typów krajobrazu, kilka stref klimatycznych oraz mocno zróżnicowana flora i fauna. Są piaszczyste złociste wydmy oraz kamienne, skalne czarne wybrzeże, wulkaniczne góry i wąskie długie wąwozy. Na wybrzeżu jest 30 stopni, a na Pico de Las Nieves można trafić na śnieg (sporadycznie, i tylko w tym miejscu, ale się trafia). Na wybrzeżu uprawia się banany, a przy drogach rosną dzikie sukulenty (np. ogromne wilczomlecze), a 10 km w głąb wyspy uprawia się zboże i ziemniaki i rosną sosny. Na południu wyspy deszczowych dni jest kilkanaście w roku (choć ostatnio było totalne jednodniowe załamanie nawet tu), a w głębi wyspy są pojedyncze wodospady. Pod względem kontrastów prawie jak Cypr czy Kreta, z tą różnicą, że pogoda jest w miarę stabilna przez cały rok.
A turyści? Jak to turyści... najwięcej jest ich tam, gdzie są kurorty, wygodne zorganizowane plaże i ośrodki wypoczynkowe oraz w najbardziej popularnych top miejscach, a w innych miejscach ze świecą ich szukać... Każdy znajdzie tu miejsce dla siebie, a jak zachce się zmiany nie trzeba za tym jechać godziny czy dwie...
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 30.01.2025 20:25

piekara114 napisał(a):Występuje tu kilka typów krajobrazu, kilka stref klimatycznych (...)

8O
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 30.01.2025 20:58

piekara114 napisał(a):...a naszym celem jest Playa de Amadores... z góry prezentuje się tak...
Obrazek

Prezentuje się wspaniale.
Wygląda jak amfiteatr. Te miejsca z leżakami kojarzą mi się z sektorami na widowni.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.01.2025 09:15

Kuba, taki zwrot znalazłam na jednej ze stron (oficjalnych). Poprosiłam koleżankę hiszpańskojęzyczną o sprawdzenie wersji es i tam jest użyty zwrot "lokalne mikroklimaty" - nie jestem znawcą, ale wg mnie mikroklimat to także w języku polskim nie jest dobry zwrot, tam różnica między regionami jest bardzo duża, bardzo widoczna i gwałtowna.

megidh napisał(a):Wygląda jak amfiteatr. Te miejsca z leżakami kojarzą mi się z sektorami na widowni.
Amfiteatr? na to nie wpadłam, ale coś w tym jest.
Poprzednia strona

Powrót do Hiszpania - España