Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wulkaniczna wyspa – Gran Canaria

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2025 19:39

Warto, warto. Dla mnie miejsca obowiązkowe na GC i od samego początku wiedziałam, że tam się musimy pofatygować.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2025 19:57

Informacyjnie:
Wg mapa.cz przejście szlaku powinno zająć nam ok. 40 min., mi zajęło to 37 min z przerwami na widoki, no niestety kondycja mocno spadła i jeszcze problemy z oddychaniem w czasie wchodzenia w ostatnim czasie się pojawiły… Cała wycieczka zajęła nam dokładnie 1:30. Myślę, że mój mąż i syn całą tą trasę w obie strony zamknęliby w 1 h….
Nie ma co ukrywać, momentami jest stromo, buty sportowe wg mnie obowiązkowe, choć oczywiście widziałam osoby w sandałkach i sukienkach….
Wózkiem nie ma szans przebyć tego szlaku, w pewnym momencie trzeba byłoby albo wózek zostawić albo przenosić go w rękach, no i mieć sporo siły, aby go pchać pod górkę.
Na szlaku nie ma żadnych toalet ani barów (jest tylko przy parkingu). Wodę trzeba mieć ze sobą koniecznie, a także choćby cienką bluzę/kurtę. W słońcu było bardzo ciepło, ale jak wiatr dmuchnął to przeszywało…

Zmiany zasad wejścia:
W styczniu 2025 poinformowano o zmianach w poruszaniu się po szlaku na Roque Nublo. Cel zmian to ochrona środowiska i poprawa komfortu na szlaku.
Wejście dalej będzie bezpłatne, ale będzie limitowana liczba odwiedzających do 60 osób na godzinę między godzinami 9-17 (obowiązuje od 3 lutego :!: ). System rezerwacji wejść on-line już działa :!: (na maila przyjdzie potwierdzenie rezerwacji, trzeba go potwierdzić i otrzyma się bilet wstępu i on jest wiążący – oficjalnie można iść na Roque Nublo).
Osoby zamieszkujące Tejedę i Artenarę nie będą musiały dokonywać rezerwacji, aby wejść na szlak Nublo, podobnie jak osoby przybywające pieszo z sąsiednich szlaków lub te, które przyjdą poza godzinami szczytu.
Parking, na którym się zatrzymaliśmy - Degollada de Goleta, przestał już działać. W tym miejscu aktualnie jest remont i będzie tu przystanek autobusowy (kurs z Faro Masalopmas lub z Tejeda, oba autobusy mają numer 18). Wyznaczono 4 parkingi na trasie autobusu, gdzie będzie można zostawić auto i dojechać do punktu startu (wyjście na Roque Nublo najkrótszym szlakiem). Po drodze do nieistniejącego już parkingu mijaliśmy inne parkingi np. Mirador Presa de Los Hornos, malutki bliziutko wejścia czy dalszy llanos de la Pez, więc autem dalej da się wybrać na tą wycieczkę, ale trzeba będzie dalej zaparkować i podejść. Możliwe, że jak zrobią przystanek autobusowy to zostanie kilka miejsc parkingowych (ale nie ma takiej informacji na oficjalnej stronie).
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2025 20:47

4 listopada 2024, poniedziałek c.d.

Dzień zbliża się ku końcowi.
Mamy dwa warianty powrotu, Pan M. (jako kierowa) wybiera trasę prostszą, bardziej główną, czyli tą co przyjechaliśmy. Wracamy GC-130 i tuż przed miasteczkiem Cazadores powinnyśmy za navi skręcić w GC-120. Ale nie skręciliśmy, droga wąska i kręta, a już zaczyna się robić lekki zmrok, więc kontynuujemy jazdę znaną mam drogą.

Nasza trasa tego dnia wyglądała tak:
Obrazek

W mieszkaniu lekka kolacja i sangria, i można odpocząć….

Przed nami kolejny dzień….

:papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 28.01.2025 21:43

Świetna wyprawa z pięknymi widokami.
Ta skała o nazwie "żaba" faktycznie bardzo przypomina tego płaza.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2025 08:52

Gosiu, wycieczka była świetna. Dla mnie odwiedzenie Roque Nublo to must see wyspy (zresztą był na mojej liście must see, must do, więc kolejny z punktów odwiedzony). Punktów widokowych na GC jest bardzo dużo i to bardzo różnorodnych: od takich przy drodze, gdzie można auto zatrzymać i cyknąć fotkę, po takie gdzie trzeba trochę podejść, aby mieć widoki (czy to z góry czy z dołu). Jest sporo możliwości do wyboru.
Pewnie podobnie jest na Tene, więc czekam na Twoją relację....

A Żaba jest świetna i nazwa idealnie pasuje do skały. Z Mnichem też jest nieźle. Najmniej pasuje mi nazwa El Gallo (Kogut) do skały obok Mnicha (czwarta z prawej, ta skała jest często pomijana w opisach):
Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 29.01.2025 10:57

Bardzo widokowa wycieczka 8) , nie dziwię się, że była dla Ciebie must see, must do
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2025 15:49

Danusiu, na prawdę warto.
Ale kto nie może łazić po górkach to choćby nawet autem pojeździć od miradora do mirador, gorąco polecam zrobić sobie taką wycieczkę.

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2025 15:51

5 listopada 2024, wtorek

Wczoraj dość się na oglądaliśmy górek, pochodziliśmy, pora na leniwy relaks, czyli pora na plażę.
Wybieramy jedną z najpopularniejszych plaż na południu wyspy, w zatoce, aby uchronić się przed ewentualnym wiatrem. Trzeba w końcu porządnie po korzystać ze słońca i oceanu, a że będą w takim miejscu tłumy, mówi trudno...

Jedziemy na południe, dziś dość pusto na drodze....
Obrazek

...nawet na obwodnicy Maspalomas...
Obrazek

...dalej widoki są coraz ładniejsze....
Obrazek

Obrazek

...i coraz bardziej surowe...prawie jak na Fuercie...
Obrazek

Zbliżamy się do naszego celu, tam na dole jest Playa de Tauro..
Obrazek

...już widać nas cel... wjeżdżamy do Puerto Rico...
Obrazek

...a naszym celem jest Playa de Amadores... z góry prezentuje się tak...
Obrazek
Źródło: https://www.travelplanet.pl/blog/top-10 ... n-canaria/
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.01.2025 16:06

piekara114 napisał(a):...i coraz bardziej surowe...prawie jak na Fuercie...
Obrazek
Mi się z autostradą w Cro skojarzyło ... bo na Fuercie nie byłam :(
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.01.2025 16:16

O, Amadores, czyli będzie też Angry Birds Activity Park ? ;) :verryhappy:

Nóż ale że jeszcze do Puerto de Mogan nie dojechaliście :rotfl:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 29.01.2025 18:30

piekara114 napisał(a):A Żaba jest świetna i nazwa idealnie pasuje do skały. Z Mnichem też jest nieźle. Najmniej pasuje mi nazwa El Gallo (Kogut) do skały obok Mnicha (czwarta z prawej, ta skała jest często pomijana w opisach):

Wiele skał coś nam przypomina, podobnie jest z chmurami, zależy pod jakim kątem się patrzy i co chce się zobaczyć :D . Największy problem miałam chyba, żeby ujrzeć w Sklanym Mieście to, co niby jest takie oczywiste :mg: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2025 19:23

mysza73 napisał(a):Mi się z autostradą w Cro skojarzyło ... bo na Fuercie nie byłam :(
:bojesie: Oj nie. W Cro skały są bardziej biało-szare, na Fuercie zdecydowanie brąz, czekoladowy, rdzawy kolor rządzi.... Musisz rozszerzyć kierunki, a nie tylko Sycylia, Sycylia, i Karpathos :oczko:
A Ty w ogóle żyjesz :idea: :?:

tony montana napisał(a):O, Amadores, czyli będzie też Angry Birds Activity Park ? ;) :verryhappy:
Zobaczysz, co będzie :mg:

tony montana napisał(a):Nóż ale że jeszcze do Puerto de Mogan nie dojechaliście :rotfl:
Spokojnie, spokojnie... Nic nas nie goni...

wiola2012 napisał(a):Największy problem miałam chyba, żeby ujrzeć w Sklanym Mieście to, co niby jest takie oczywiste :mg: .
Dawno temu tam byłam, szczegółów już nie pamiętam, a to jeszcze był czas klisz....
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 29.01.2025 20:32

piekara114 napisał(a):
A Żaba jest świetna i nazwa idealnie pasuje do skały. Z Mnichem też jest nieźle. Najmniej pasuje mi nazwa El Gallo (Kogut) do skały obok Mnicha (czwarta z prawej, ta skała jest często pomijana w opisach):
Obrazek

Nie, no Kogut, też jak żywy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2025 21:43

Ja tam bardziej widzę indyka :lol: z rozłożonym ogonem, choć ta mała skała (mój indyczy ogon) jest nazywana ślimakiem :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.01.2025 08:38

5 listopada 2024, wtorek c.d.

Zjeżdżamy z drogi i wjeżdżamy na parking, który teraz z rana jest w cieniu. Niestety nie ma wolnych miejsc to zawracamy i jedziemy na drugi i tam bez problemu parkujemy. Parking jest naprawdę duży, a do plaży mamy przysłowiowy rzut beretem. Z poziomu górnej promenady plaża wygląda tak:
Obrazek

Nie ma co oszukiwać, że Amadores to naturalna, dziewicza plaża. Tak nie jest. Jest to sztuczny twór, osłonięty przez dwie kamienne groble, które sprawiają, że przy plaży nie występują fale, a tym samym woda jest cieplejsza niż na nieosłoniętych plażach. Cała plaża jak i zatoka jest piaszczysta i bardzo czysta, rok rocznie zdobywa blue flag.
Obrazek

Obrazek

Do plażowania wybraliśmy najbliższy nam wolny (bez leżakowy obszar) czyli patrząc z góry po prawej stronie.

Idę się przejść, a kawałek do przejścia jest, długość plaży to 480 metrów. Na drugim końcu plaży wejście do oceanu jest bardziej strome i szybciej robi się głębiej. W tej części są też zbazowane rowerki wodne. Za minus plaży uważam płatne toalety (0,7 eur).
Obrazek

Bezpośrednio nad plażą są dwa kompleksy hotelowe, jeden biały wygląda jak przyczepiony do skał..
Obrazek

...a drugi kamienny jak dom Flintstonów...
Obrazek

Wbrew pozorom oba rozwiązania bardzo dobrze wyglądają w tym miejscu, choć są całkiem inne, osobiście bardziej podoba mi się hotel kamienny, czyli Gloria Palace Royal Hotel & Spa.

Plaża jest w pełni dostosowana do wypoczynku osób niepełnosprawnych: są zjazdy z promenady, maty do wjazdu do oceanu, boje i siatki ułatwiające kąpiel - to wszystko jest na drugim (dla nas) końcu zatoki.

Oczywiście można wynająć leżaki i parasol (komplet 2 leżaków i parasola to koszt 12 eur, podobno wykup miejsca na jednej plaży w gminie pozwala na skorzystanie z leżaków na innej plaży w gminie w tym samym dniu). W listopadzie leżaków było mniej niż widać to na fotce z góry,każdy bez problemu znajduje dla siebie miejsce, choć o zachowaniu większej odległości między odpoczywającymi nie ma mowy. Co jest bardzo fajne, leżaki w żadnym miejscu nie dochodzą do samej wody, przed leżakami jest spory naprawdę spory pas wolnej przestrzeni i można się na nim także rozłożyć ze swoim ręcznikiem.
Obrazek

Na plaży jest całkowity zakaz puszczania muzyki, wyprowadzania psów oraz grania w piłkę, więc mimo dużej ilości osób można tu przyjemnie spędzić czas.
Obrazek

Tuż do plaży przylega ciąg sklepików i knajpek, barów, restauracji, dostosowanych do różnej grubości portfela.

Na plaży spędzamy bardzo przyjemnie 3,5 h, opalamy się, kąpiemy (woda ma ok 23 st), relaksujemy się na całego....
Obrazek

...i pewnie siedzielibyśmy jeszcze dłużej, od pewnego czasu jest przypływ i ocean zbliża się do naszych ręczników, a wcale nie leżeliśmy blisko krawędzi wody, choć w pierwszym rzędzie....

Przeglądamy moją mapkę z pineskami, gdzie możemy pojechać coś zobaczyć. Wybieramy pierwszy punkt, a potem na bieżąco będziemy decydować co dalej.... Bardzo nam pasuje takie spędzanie czasu, bez konkretnego planu....

O 13:30 wracamy do samochodu, szybkie opłukanie się z soli i piasku, zmiana ciuchów i można jechać....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Wulkaniczna wyspa – Gran Canaria - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone