Widzę, że kawka się spodobała.
Przepis wykonania jest taki (nie ma proporcji, w każdym miejscu w jakim ją piłam proporcje były rożne):
- na dno szklanki mleko skondensowane,
- potem po trzonku noża lub łyżeczki wlać licor43, aby powstały warstwy
(jak wleje się z góry to się częściowo likier wymiesza z mlekiem),
- zaparzyć espresso i wlać powoli po trzonku łyżeczki,
- ubić na pianę ciepłe mleko (powinno być dość gęste) i nałożyć je na kawę łyżeczką,
-posypać cynamonem i startą skórką limonki
(zawsze miałam ze skórką limonki, nie cytryny).
Ozdobione było skórką pomarańczy.
Co do pytania Gosi o słodycz - dziś specjalnie spróbowałam bez cukru, dla mnie mimo wszystko mało słodkie, ale sam likier jest słodki z lekkim kwaskiem (jak to cytrusy) i czuć lekko zioła, no i czuć alkohol, w końcu ma 31%.
Wiola - Twoje pytanie czym zastąpić - myślę, że likier smakowy pomarańczowy do kawy np.monin mógłby być tylko nie ma wtedy smaku alkoholu. Ja bym spróbowała limoncello, ale nie tym takim płynnym tylko tym gęstym jak likiery - nie będzie to samo, ale można spróbować (akurat mam tylko to płynne, a one jest dla mnie bardzo mocne).
Ja w domu idę na łatwiznę. Mleka skondensowanego nie mam bo bym całej puszki nie zużyła, więc zastępuje go mlekiem 7,5%
(takim jakie używam do frappe). Nie parzę espresso, bo dla mnie jest za mocne (tym bardziej kawa z kawiarki), więc robię kawę macchiato. Jak tak robię to jakbym się nie starała warstwy mi się lekko mieszają, nie są tak mocno wydzielone jak na Fuercie. Nie mówiąc o tym, że likier wpływa mi pod mleko 7,5%
(pewnie pod skondensowane by nie wpłynęło - gęstość duża) i efekt wtedy mam taki - tu z espresso, efekt niezadowalający
Jak mam wszystko (włącznie z mlekiem 7,5%) to efekt mam taki - jak widać z butelki likieru 1 l wiele już nie zostało
a nie tak łatwo w PL go kupić...
A najczęściej nie chce mi się kombinować (i w sumie taka domowa smakuje mi najbardziej) daję likier i robię kawę + cynamon. I tyle
Ale oczywiście namawiam spróbować oryginał...na miejscu... Jednak co klimat i miejsce to inne odczucia.