Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wulkaniczna wyspa - Fuerteventura

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2024 19:50

Na szczęście takich przybytków nie odwiedziliśmy...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2024 21:05

Informacje o Fuerteventura

- przynależy do Hiszpanii,
- jedna z 7 głównych wysp tworzących archipelag Wysp Kanaryjskich, druga co do wielkości po Teneryfie,
- najstarsza z Wysp Kanaryjskich - powstała około 21/20 milionów lat temu jako wypiętrzenie podmorskich erupcji,
- leży najbliżej Afryki (ok. 100 km od wybrzeża Maroko),
- od kontynentalnej Hiszpanii dzieli ją ok 1100 km,
- geograficznie należy do regionu Makaronezji,
- wyspa pochodzenia wulkanicznego, na wyspie nie ma czynnych wulkanów (ostatnie erozje były około 5 mln lat temu) ,
- wyspa dość płaska,
- wyspa plaż (dużo piaszczystych biało-złotych plaż) i wyspa wiatru (przy domach są małe wiatraki),
- wyspa dość sucha (mało opadów) stąd rolnictwo jest bardzo ubogie, rzeki występują tylko okresowo,
- latem może pojawiać się calima – upalne powietrze znad Sahary niosące ze sobą pył (nic nie widać),
- nazwa wyspy pochodzi prawdopodobnie z języka francuskiego i oznacza "wielką przygodę" (fr. forte aventure) lub od języka hiszpańskiego nawiązując do do silnych wiatrów wiejących na wyspie (hiszp. fuerte - mocny, viento - wiatr), starożytni żeglarze nazywali wyspę Capraria – od łacińskiej koza ze wzgl. na liczne osobniki zamieszkujące wyspę (obecnie na wyspie żyje 75 tys. kóz, dla porównania ludzi na wyspie żyje 113 tys.), inna nazwa wyspy to Planaria - płaska,
- pierwsi mieszkańcy wyspy to Majos (Majoreros) i żyli oni z rolnictwa, hodowli i rybołówstwa i mieszkali w jaskiniach.

Mapa ogółem
Obrazek

Kanary
Obrazek

Jak już wiemy co nie co o wyspie, to jeszcze co można na niej zobaczyć...
Obrazek

Stworzyłam oczywiście swoją mapkę, która ma nam ułatwić bieżące poruszenie się po wyspie, bo z góry nie planowaliśmy konkretnie co będziemy danego dnia robić, ani gdzie będziemy....
Obrazek

Tyle tytułem wstępu… Jak widać moja mapka jest usiana dużą ilością pinezek – co się uda zobaczyć to się uda, a co nie, to trudno… może kiedyś wrócimy…. Z takiego wyszliśmy założenia :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2024 21:41

02.11.2023, czwartek, dzień 2 c.d.

W czasie śniadania na naszym małym patio ustalamy nasz pierwszy dzisiejszy cel, a potem się zobaczy….

Jedziemy…
Najpierw opuszczamy nasz Eden przez bramę, której w nocy nie mogliśmy znaleźć :lol:
Obrazek

A potem już jedziemy…
Obrazek

Drogi jak już pisałam są dość szerokie, mają lekkie zakręty, trochę z górki, trochę pod górkę (nasze 500-tka daje radę :D i są świetnie wyprofilowane, także ronda, na które wjeżdża się tylko lekko przyhamowując (co też jest zasługą niezbyt wielkiego ruchu). Widoki za oknem bardzo nam się podobają :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naszym celem jest Playa de Sotavento. Jest to ogromna ok. 8-9 km piaszczysta plaża (różnie tą długość podają), taka najprawdziwsza piaszczysta ze złoty piaskiem. Ciągnie się od miejscowości Costa Calma do prawie Moro Jable (pomarańczowa kreska). Plaża w znacznej części jest dzika i niezabudowana, a aby łatwiej zlokalizować jej części, mają one swoje nazwy. Najbardziej znana część to odcinek zaznaczony na żółto, poniżej hotelu Meliá….

Obrazek

Playa de Sotavento uznana jest za jedną z najpiękniejszych plaż na Wyspach Kanaryjskich: piękny piasek, ocean i szeroka plaża, no i nie jest zatłoczona :D Czego chcieć więcej?

Podjeżdżamy na parking w okolicy hotelu Melia i ledwie parkujemy, parking jest pełny. Plażę tą upodobali sobie kitesurferzy i windsurferzy i nie ma się czemu dziwić, stosunkowo płytko i ładnie wieje. Nazwa plaży sotavento oznacza zawietrzna. Z parkingu ta plaża prezentuje się tak…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejscówka do plażowania nie do końca mi psuje i postanawiamy podjechać dalej….
Ostatnio edytowano 17.01.2024 20:08 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.01.2024 14:26

Plaża niczego sobie... 8)
Dlaczego miejscówka nie pasuje?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.01.2024 15:30

Nie odpowiadała mi liczba osób na plaży (może na fotkach tego nie widać, ale w tym miejscu było trochę ludzi) – z lewej strony (widać na pierwszej plażowej fotce) jest duże centrum windsurfingu, no i w tym miejscu plaża była dość mokra - było po przypływie….
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.01.2024 20:07

02.11.2023, czwartek, dzień 2 c.d.

Pan M. wypatrzył miejsce, które powinno nam odpowiadać, ale żeby też nie trzeba było daleko jechać. Możemy jechać okrężną drogą asfaltową, równoległą do głównej drogi FV-2, która przechodzi przez prawie całą wyspę i którą tu przyjechaliśmy lub krótszą bliżej morza – GPS w żaden sposób nie chce nas nią prowadzić, więc pewnie szutrówka – co tym bardziej nas zachęca :mg: Trzeba w końcu nasze cudo przetestować….
To objeżdżamy hotel, przejeżdżamy przez parking pod hotelem i wjeżdżamy w szutrówkę oznaczoną na google maps C.los Verodes. Ciężko powiedzieć ile przejeżdżamy, w każdym bądź razie na pewno kilka minut jedziemy, znajdujemy fajne miejsce, ale jedziemy dalej i parkujemy na sporym dzikim placu -parkingu…
Obrazek

Tylko nie bardzo nam tu pasuje (już nie pamiętam co było nie tak) i cofamy się trochę na wcześniej upatrzone miejsce. Parkuje tu kilkanaście aut, większość z nich należy/użytkują kitesurferzy (pełno sprzętu dookoła). Plaża w tym miejscu jest bardzo, bardzo szeroka.

Obrazek

Przy wydmie piasek jest ciemniejszy, potem mokry, jest nawet „stawik” z wodą, a czym bliżej morza tym jest lepiej i piękniej, a przede wszystkim bardzo, bardzo mało osób. Bardzo mi się tu podoba :D
Obrazek

Rozkładamy się, opalamy się i pluskamy w morzu… Zupa to nie jest, w końcu to nie zatoczka tylko jesteśmy nad oceanem... Temperatura morza ok 22-23 st., problem jest z zamoczeniem, ale potem już można się pluskać :D
Obrazek

Kitesurferzy lubią to miejsce…
Obrazek

…tłoczniej jest na morzu niż na plaży….
Obrazek

Cały czas wieje wiatr z czego kitesurferzy korzystają…. Momentami jest ciasno….
Obrazek

Wiatr silny nie jest, ale niesie ze sobą drobinki piasku, który wszędzie się wbija (jak potem odkryję mam go także między telefonem a silikonową obudową 8O że też nawet tam wlazł :roll: ). Przydałby się nam parawan… Nawet sami byśmy go zrobili, ale tu nie ma żadnych kijków….
Ci byli przygotowani….. zazdrościłam im…
Obrazek

Poszliśmy na krótki spacer, i w lewo i w prawo…. Cudownie :hearts: Uwielbiam spacery na boska brzegiem morza :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ci już chyba długo z latawcem latają….
Obrazek

Playa de Sotavento znana jest przede wszystkim z tego, że w określone dni tworzy się tu laguna. Jak jest przypływ (najsilniejsze w czasie nowiu i pełni księżyca) to morze "wchodzi" na plażę ku wydmom, a jako że plaża nie jest płaska powstaje laguna… Trzeba tylko się tu pojawić w odpowiednim momencie (jak jest przypływ)… My byliśmy tuż po zakończeniu przypływu, a kolejny miał się zacząć za ok. 10 dni, jak nas już na wyspie nie będzie…. No cóż...może kiedyś?

Tu można obejrzeć jak w przyspieszonym tempie powstaje laguna
https://youtu.be/ThqrZziR9kU

I plaża w czasie odpływu i przypływu….
https://youtu.be/zaW5ZFWadf8?si=BQtyafsWSvcxbS9e

…i dla porównania, gdzie my siedzieliśmy na plaży po przypływie….
Obrazek

Jest nam błogo, mam wrażenie, że jestem na urlopie już kilka dni, a nie kilka godzin :mg:

Po 2 h stwierdzamy, że wiatr jest coraz mocniejszy, a opalając się lecący piasek za mocno w nas bije i trzeba się zbierać…

Wracamy na główną drogę…
Obrazek

...pojedziemy dalej na południe...

:papa:
Ostatnio edytowano 22.08.2024 15:58 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 17.01.2024 20:31

piekara114 napisał(a):Kitesurferzy lubią to miejsce…

Sztruksik jak na stoku :D
Obrazek
piekara114 napisał(a):Wiatr silny nie jest, ale niesie ze sobą drobinki piasku, który wszędzie się wbija (jak potem odkryję mam go także między telefonem a silikonową obudową 8O że też nawet tam wlazł :roll: ).

Dlatego wolę plaże z kamykami. Piaseczek kocham tylko wtedy gdy chcę pospacerować :)
piekara114 napisał(a):Jest nam błogo, mam wrażenie, że jest ma urlopie już kilka dni, a nie kilka godzin :mg:

Ja przeważnie mam odwrotnie ;) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.01.2024 10:13

wiola2012 napisał(a):Sztruksik jak na stoku :D
:lol: Łatwo sobie wyobrazić jak woda musiała tu stać kilkanaście godzin wcześniej....

wiola2012 napisał(a):Dlatego wolę plaże z kamykami. Piaseczek kocham tylko wtedy gdy chcę pospacerować :)
Przez długi okres czasu byłam fanką kamienistych plaż...dopóki ponownie nie trafiłam na piaszczyste plaże - co za relaks :hearts: i jednak moje ulubione plaże to piaszczyste, kamieniste mają plusy, ale jednak piaszczyste wygrywają :hearts: ....

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Jest nam błogo, mam wrażenie, że jestem ma urlopie już kilka dni, a nie kilka godzin :mg:
Ja przeważnie mam odwrotnie ;) .
Od kiedy tak mocno poczułam czym jest greckie siga siga to całkiem inaczej odpoczywam i w czasie urlopu, i na co dzień... I czas zaczął też inaczej płynąć...trochę bardziej leniwie... Bardzo mi się to podoba :mg:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.01.2024 10:49

Sotavento to podobno jedno z must see na Fuercie - a jak jesteś "człowiekiem wody" to już w ogóle. AL u nas na Rewie też czasami mocno wieje i ludzie "szalejo"
:)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.01.2024 13:22

Tak to must see :D Plaża ta znajduje się w rankingu 10 najlepszych plaż w Europie. Warta choćby zobaczenia. Można nią iść, iść i iść. Pieszo można dojść z kurortu Costa Calma.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.01.2024 20:41

01.11.2023, czwartek, dzień 2 c.d.

Jedziemy dalej na południe. Naszym celem jest Mirrador w Morro Jable, ale najpierw trafiamy do centrum miasteczka, a wita nas rzeźba Fobos Césara Manrique, który miał ogromny wpływ na to jak wygląda obecnie pobliska wyspa Lanzarote. Rzeźba „symbolizuje wspaniałość natury poprzez zestaw kół zębatych i obracających się elementów inspirowanych Eolo, bogiem wiatru”. Wygląd rzeźby zmienia się wraz z wiejącym wiatrem…. no ciekawe rozwiązanie…
Obrazek
(Tony na Lanzarote też jest, więc porównamy fotki)

Do miasteczka prowadzi piękna palmowa aleja…
Obrazek

….dalej widać smukłą latarnię morską. Po obu stronach drogi są darmowe miejsca parkingowe, z których postanawiamy skorzystać i zasiąść gdzieś z widokiem na latarnię, wypić kawę i zjeść jakieś ciastko (o dziwo to Pan M. ma na nie ochotę, a to raczej ja jestem słodyczowa). Przejeżdżamy całą główną drogę i miejsca wolnego nie ma, więc zawracamy i trafiamy na wolne miejsce tuż pod samą latarnią. To pierwszy cel już mam Faro de Morro Jable .
Do latarni idzie się po drewnianym podeście o długości ok. 200 m. Pomosty chronią Sitio de Interés Científico - Saladar de Jandia czyli pas wybrzeża o powierzchni 143 hektarów (system wydm i plażę z białym piaskiem) w celu ochrony lokalnej endemicznej flory i fauny.
Tereny te są okresowo zalewane przez morze i powstaje środowisko podmokłe – słone mokradła. Wydmy upodobały sobie m.in. żółwie (składają tu jaja), czaple. Na wydmach rosną też roślinki charakterystyczne dla Wysp Kanaryjskich…
Obrazek

Latarnia jest młoda, bo pochodzi z 1996 r. i ma 59 metrów wysokości…
Obrazek

W budynku obok latarni są bezpłatne toalety. Idziemy jeszcze ku plaży, ale stwierdzamy, że jednak zawracamy (do samego morza było jeszcze z 100-200 m - zależy od stanu odpływu, plaża jest tu bardzo szeroka), a plażę odwiedzimy w innym miejscu z całym plażowym ekwipunkiem…

Poniżej latarni część pasa wydm jest ogrodzona i właśnie tam wypatruję pręgowce berberyjskie 8O czyli małe lokalne wiewiórki :mg: które przez mieszkańców uznawane są za gatunek inwazyjny 8O takie słodziaki inwazyjne :?:
Obrazek

Są strasznie szybkie skubańce, ciężko je wypatrzeć, a co dopiero zrobić zdjęcie…. Nie mam przy sobie nic, czym mogłabym je przekupić, aby bliżej podeszły, a nie są naiwne i do kamyczków czy patyczka nie podejdą…..
Obrazek

Tym razem im odpuszczam…jeszcze się spotkamy :zeby:

Wzdłuż plaży (choć sporo od morza odsunięta) przez całą miejscowość biegnie ładnie zagospodarowana promenada. Przechodzimy na drugą stronę ulicy, bo tam jest życie (od strony morza nie można nic budować – teren chroniony).
Obrazek

Obrazek

Jest kilka kawiarni, ale są one usytuowane między sklepikami z chińszczyzną i jeszcze poniżej chodnika, więc atmosfera średnia, a widoki kiepskie. Takie warunki mi nie odpowiadają, rezygnujemy. Idziemy dalej, przechodzimy przez mały skwerek z potężnymi palmami…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

….latają tu kolorowe papugi (choć najwięcej zielonych), ale trudno je aparatem uchwycić, bo ani sekundy spokojnie nie chcą usiedzieć….
Obrazek

Idziemy przejść się promenadą… Możemy tu spotkać 14,5-metrowy szkielet kaszalota (prawdziwy szkielet spreparowany przez naukowców)….
Obrazek

Takie szkielety można spotkać w kilku miejscowościach na wyspie, stanową one swoisty szlak, który ma przypominać i edukować. Są to szkielety martwych kaszalotów, waleni, które zostały wyrzucone na brzeg wyspy. Ten szkielet w Morro Jable został tu ustawiony jako pamięć o dniu 24 września 2002, kiedy to na brzegi wyspy morze masowo wyrzuciło wieloryby dziobowate, co było efektem używania sonarów wojskowych przez okręty podwodne w czasie szkoleń prowadzonych przez NATO (po tym zdarzeniu użycie sonarów zostało zakazane). Jest to przestroga dla człowieka, że musi dbać o środowisko naturalne.
Dalej widać jeszcze ruiny wieży po dawnych salinach…
Obrazek

…ale nie chce nam się do niej iść (musielibyśmy zrobić duże koło, bo można przejść wyłącznie po drewnianych podestach i wytyczonych ścieżkach). Wracamy do samochodziku...
Przy promenadzie ustawione są liczne rzeźby, dość specyficzne. Mi najbardziej do gustu przypadła ta :hearts:
Obrazek

Obrazek

Promenada jest bardzo fajna, idealna na wieczorny spacer, ale teraz jest tuż po 14tej, jest ciepło, pięknie świeci słońce, więc trzeba ten czas inaczej wykorzystać…

:papa:
Ostatnio edytowano 21.01.2024 22:42 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.01.2024 22:32

Jak to "jestem na Lanzarote"? Jest w planach, może kiedyś będę :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.01.2024 08:25

piekara114 napisał(a):….dalej widać smukłą latarnię morską.
Czy latarnia Ci się spodobała ?.

PS. Czy dobrze kojarzę, że jesteś wielbicielką latarni morskich :?:.

piekara114 napisał(a):Jest kilka kawiarni, ale są one usytuowane między sklepikami z chińszczyzną i jeszcze poniżej chodnika, więc atmosfera średnia, a widoki kiepskie. Takie warunki mi nie odpowiadają, rezygnujemy.
Czyli z kawy i ciastka na razie nic nie wyszło.

piekara114 napisał(a):Przy promenadzie ustawione są liczne rzeźby, dość specyficzne. Mi najbardziej do gustu przypadła ta :hearts:
Obrazek
To jest chyba żółw i małe żółwiątka. Tylko dlaczego ten żółw wzbija się do lotu :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: . No takie mam wrażenie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.01.2024 19:54

tony montana napisał(a):Jak to "jestem na Lanzarote"? Jest w planach, może kiedyś będę :)
To jak KIEDYŚ będziesz to porównamy :mg:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.01.2024 20:00

megidh napisał(a):
piekara114 napisał(a):….dalej widać smukłą latarnię morską.
Czy latarnia Ci się spodobała ?.
PS. Czy dobrze kojarzę, że jesteś wielbicielką latarni morskich :?:.

Tak, jestem :D podobnie jak teatrów antycznych czy akweduktów :D Ta Faro może nie zachwyciła, ale była ładna. Szkoda, że wejść do niej nie było można.... Odwiedzimy jeszcze 2 inne...

megidh napisał(a):Czyli z kawy i ciastka na razie nic nie wyszło.
Niestety nici...

megidh napisał(a):To jest chyba żółw i małe żółwiątka. Tylko dlaczego ten żółw wzbija się do lotu :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: . No takie mam wrażenie.
Taaak, żółw i żółwiki :hearts: ale nie wpadłam na to, że latający żółw... Dla mnie wygląda jak pływający albo idący po piasku...
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España