Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wulkaniczna tarantella

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 03.01.2009 11:31

Kevlar napisał(a):Kolejna część relacji mnie normalnie powaliła. Pięknie opisana, cudowne fotki, a wszystko to "okraszone" historią, poezją i dramaturgią.
Poprostu "sam miód".
Pzdr
stały czytelnik :D

:oops:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 03.01.2009 11:46

Kevlar napisał(a):Kolejna część relacji mnie normalnie powaliła. Pięknie opisana, cudowne fotki, a wszystko to "okraszone" historią, poezją i dramaturgią.
Poprostu "sam miód".
Pzdr
stały czytelnik :D

Nic dodać, nic ująć :D :D
Jeszcze jeden stały czytelnik ...
:D :D :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.01.2009 12:17

Świetnie napisane, Jo_Anno :!: A przeżycia jedyne w swoim rodzaju. Doświadczenia wspinaczkowe mam tylko z polskich Tatr, a to nieporównywalne z tym, czego dokonaliście, ale myślę, że jestem sobie w stanie wyobrazić te kominy, przestrzenie, ekspozycje... Z jednej strony dobrze, że była mgła, z drugiej - wiadomo: zawsze marzy się o idealnej widoczności.
Piękne zdjęcia, a te we mgle wręcz urzekające :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.01.2009 12:59

Jo-Anno ...... na forum nie jest tak "różowo". ( zawsze sie znajdzie "czarna owca") :wink:
Ja "zawodowo-dyżurny" krytykant powiem, ... masz swoiście dziwne zamiłowania.
Mnie to nie pociaga w żadnym stopniu, powiem że wręcz mam awersję do takich upodobań.
Jaka logika jest w tym, że "łazisz" po górach. :?: Może się podobać - to jedno, drugie to sens tego "podobania". Pchać się dobrowolnie tam gdzie jest mało do zobaczenia i na dodatek o skręcenie nogi nietrudno. :?: :!:

ps. abym nie był posądzony o stronniczość - syn z synową jest tak samo jak Ty ... "dziwny".
Nad morzem byli raz i to przez przypadek. Latem wszyscy ciągną nad wodę - ONI w góry ( i "łażą" bez opamietania). Zimą ludziska jeżdzą na narty - ONI wybierają Indie. ........ zaprawdę "dziwni to ludzie". :wink:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 03.01.2009 13:13

woka napisał(a):Jaka logika jest w tym, że "łazisz" po górach. :?: Może się podobać - to jedno, drugie to sens tego "podobania". Pchać się dobrowolnie tam gdzie jest mało do zobaczenia i na dodatek o skręcenie nogi nietrudno. :?: :!:

Och... Ręce mi opadły z bezradności. Zwłaszcza na to, co wytłuściłam. Trochę mi ciśnienie podskoczyło, ale nie będę komentować, bo już się przyzwyczaiłam do takich komentarzy kolegi :twisted:

Ja wracam do głównego nurtu :) Jo_Anno!!! Widzę pokrewną górską duszęI I to podobieństwo widzę na kilku frontach! Bardzo miło Cię tu widzieć!!! Widzę, że będzie co czytać i oglądać! I nawet foty podobne robimy :lol: Od razu mi się moje Prokletije i żółte (i nie tylko) kwiatki przypomniały :D :D Fota z makami też piękna.

Jest ryzyko, jest zabawa - czekam na ciąg dalszy! :D

Gran Sasso, Campo Imperatore itp. zobaczyłam 9 lat temu - włoscy znajomi mnie tam wyciągnęli, ale... hm... :oops: :oops: :oops: tylko autem. Taką trochę okrężną drogą do Rzymu jechaliśmy :lol: :lol: :lol:

PS A tarantella też gdzieś tam mi w duszy pobrzmiewa :D
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 03.01.2009 16:55

Witam serdecznie Jo_Anno

Lubię zaglądać tam, gdzie ludzie ciekawie słowa składają.
A żem sama ostatnio baaardzo w nie oszczędna - to nie zostawiam po sobie śladów.
Ale tu ... nie wytrzymałam :D .

P.s. pierwsze zdjęcie w relacji (poza mapą - oczywiście) wywołało we mnie "lekkie wspomnienie klimatów ... przedmówczyni" :wink: .
A tak poza skojarzeniem w P.s. ... fajne zdjęcia !
I ciekawa rekacja.

Pozdraviam autorkę i grono czytaczy 8)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 03.01.2009 17:12

Cudownie :))) Jo_Anna jestem fanem ;) twojego pisania ;d
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 03.01.2009 17:38

Jo_Anno jestem pod ogromnym wrażeniem. :!:
Podziwiam Cię za "taaaką" pasję. To cudowne móc realizować swoje marzenia i fajnie, że wklejasz fotki .
Przyznam się, że początkowo myślałam, że będzie to kolejna nadmorska wyprawa okraszona zwiedzaniem zabytków. A tu niespodzanka.
8O
Z zapartym tchem będę śledzić Twoje kolejne przygody. :D
Serdecznie pozdrawiam. :papa:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 03.01.2009 18:01

a to ja napisał(a):P.s. pierwsze zdjęcie w relacji (poza mapą - oczywiście) wywołało we mnie "lekkie wspomnienie klimatów ... przedmówczyni" :wink: .

Czyżbyś Dorotko mówiła o tym? :D :D :D

ObrazekObrazekObrazek

Jo_Anno a wspomnienia wzięly sie nam stąd Już koniec wspomnień! Czekam na Twoje! :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.01.2009 18:16

shtriga napisał(a):Och... Ręce mi opadły z bezradności. Zwłaszcza na to, co wytłuściłam. Trochę mi ciśnienie podskoczyło, ale nie będę komentować, bo już się przyzwyczaiłam do takich komentarzy kolegi :twisted:

... ja nie chciałem ale musiałem. :wink:
Co to byłoby za forum jakby wszyscy tylko mlaskali, podziwiali. Świat nie jest znowu taki "jednolito-głazowo-skalny".
Co do swojej awersji do gór .. to faktycznie ją mam. To akurat jest prawdą.
Reszta trochę naciągana. :D
Ponadto uważam, że obecni tutaj "chwalący" ... w większości, jakby faktycznie przyszło do wyprawy górskiej ..... nigdy by się nie zdecydowali. Powód - mało atrakcyjna a wręcz monotonna. Tak, tak,... jest monotonna, mimo że każdy uważa że jest akurat inaczej.

Pozdrawiam "shtriga" i trochę więcej luzu. Uśmiechnij się. :D
( ja już tak mam od urodzenia, zawsze własne ścieżki i swoje zdanie).
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 03.01.2009 19:06

woka napisał(a):Ponadto uważam, że obecni tutaj "chwalący" ... w większości, jakby faktycznie przyszło do wyprawy górskiej ..... nigdy by się nie zdecydowali. Powód - mało atrakcyjna a wręcz monotonna. Tak, tak,... jest monotonna, mimo że każdy uważa że jest akurat inaczej.

Woka - pozwolę sobie znowu się z Tobą nie zgodzić.Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz to co twierdzisz... :D (tłusty druk w cytacie)
A ponieważ należę do tych co " mlaskają i podziwiają" wiedz,że góry to jedna z moich dawnych (niestety) pasji.Tatry, kiedy byłem w wieku Jo_asi :D zszedłem wzdłuż i w szerz :D Teraz mimo chęci i nie najgorszej jeszcze kondycji nie mam na górskie dalsze wędrówki za bardzo czasu.Dobrze,że są w poblizu Bieszczady to czasami tam pędzę rodzinkę coby sobie trochę rozprostowała kości .. :D
A ponadto myślę,że większość :D z nas dlatego pokochała Chorwację , bo tam mamy w kupie i góry i morze :D

Jo_Asiu sorry za OT ale Woka zawsze prowokuje do dyskusji ... :D
Pozdrav.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.01.2009 19:39

Wojan ... Ty też prowokujesz.
Jak napisałem, że "monotonna" to nie tak sobie. W górach kilka razy "łaziłem" bo musiałem, nazwijmy to że "służbowo". Za każdym razem robiłem to z wielką niechęcią. Ja nic w tej formie nie widzę ciekawego. Opócz adrenaliny ....nic.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 03.01.2009 20:14

Joanno - wlaśnie tu trafiłam i zostaję na dłużej. Tworzysz poetyckie światy... i odwiedzasz rejony, do których ja nie trafię, bo za duży leń jestem :wink: :D Ale moje wrodzone lenistwo sprawia, że ja bardzo chętnie wędruję z każdym, który pokazuje odmienne od moich światy i dzięki nim mój świat się poszerza i nie zamykam się w skorupie tylko tego, co moje (ojej, ale namieszałam :? :wink: )
Chodzi mi o to - że fajna relacja :D
pozdrawiam :papa:
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 03.01.2009 20:20

Ojej, człowiek sobie idzie na przyrodę, a tu taki ruch na Forum, że nie wiadomo jak cytować, żeby zachować jakąś logikę. Cytować więc nie będę, aczkolwiek o logikę się postaram. Dziękuję za wszystkie wpisy - i tych rozumiejących moje pasje i tych z innymi pasjami.

Hmmm, może jeszcze z relacji tego nie widać, ale oprócz tego, że kocham góry, kocham i morze, uliczki, miasteczka i wioseczki. Bo zewsząd można zobaczyć wiele, jak tylko się umie patrzeć. Chociaż, mówiąc szczerze, gdybym miała zalec na 2 tygodnie na plaży to i patrzeć by mi się chyba odechciało ;)

Po górach na pewno nie chodzę dla ryzyka, adrenaliny bowiem nie lubię i nie znoszę poczucia zagrożenia (co się okaże w ostatnim odcinku relacji). Góry jednak konfrontują z samym sobą, dają perspektywę, jakiej się gdzie indziej nie doświadcza, i jednak te widoki są niepowtarzalne. Daję też dystans do (za przeproszeniem) dupereli. Tego góry uczą, No i jeszcze jedno jest fajne - łażenie po górach utrzymuje w niezłej kondycji ;)

A Twoje sformułowanie woka, że mam "swoiście dziwne zainteresowania" jakoś mi dziwnie pochlebiło ;) W każdym razie wywołało uśmiech :)

Shriga te żółte kwiatki rzeczywiście bliźniacze. A my to się chyba znamy z pokrewnego forum, CG :)

wojan To się kiedyś może spotkamy w Bieszczadach? :)

anjasMorze okraszone zabytkami ma swoje uroki, ale czasem to za mało, a gdy się szuka przygody, to zawsze coś się wydarzy wartego zapamiętania...

maslinka To było podobne do Tatr, tylko dłuższe i bardziej strome, a najgorsze było to, że nikt nie wiedział co za wierzchołkiem nas czeka... I jeszcze obciążenie - plecaki, które nie sprzyjają takiej wspinaczce...

a to ja Cieszę się, że tu zajrzałaś - mimo oszczędności słownych

adam11Ojej, mam fana! Dzięki! Postaram się nie zawieść ;)

Tymona Zaraz się okaże, że inne rejony są łatwiejsze do zdobycia, więc może też trafisz tu i tam... A na pewno trafisz w sobie wiadome magiczne miejsca :)

pozdrawiam :)
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 03.01.2009 21:16

shtriga napisał(a):
Jo_Anno a wspomnienia wzięly sie nam stąd Już koniec wspomnień! Czekam na Twoje! :D

Nooo, wczytuję się w Twoją relację - miód! I te klimaty, jakie tygrysy lubią najbardziej! :) Relacja - skarbnica, bo w tym roku mamy marzy nam się wyprawa górska CG-Albania. Majka musi być! :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia