Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wulgarne ;>

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jo_Anna
Croentuzjasta
wulgarne ;>

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 03.07.2009 17:01

Chodzi mi o słówka polskie i chorwackie. Ostatnio straszliwie dziwnie w Chorwacji na mnie popatrzono, a potem skręcano się ze śmiechu, gdy gromko wykrzyknęłam po polsku: "Akurat!" (pewnie to "a" nie było zbyt słyszalne, no, a "t" słyszy się jak "c" Już wiem dlaczego wywołałam konsternację :oops:
Natomiast w rozmowie usłyszałam chorwackie słówko "pizdarija" zabrzmiało mi wulgarnie, ale Chorwacci twierdzili, że to dosyć potoczne. Ale, ze jestem dociekliwa poszukałam w słowniku, i jest jednak zaznaczone jako wulgarne. No, ale wiem że język ewoluuje. Hmm, jak to jest i co to dokładnie oznacza?

:)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 03.07.2009 18:04

pizdarija = pirdola, głupota, idiotizm

podobne:
ti si popizdijo = oszalałeś

:lol:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 03.07.2009 18:05

Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 03.07.2009 18:12

mirko napisał(a):pizdarija = pirdola, głupota, idiotizm

Czyli trochę podobnie jak u nas.
ale pieprzysz = gadasz głupoty

:lol:

Pozdrav
Jola
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.07.2009 18:23

Jo_Anna napisał(a):Chodzi mi o słówka polskie i chorwackie. Ostatnio straszliwie dziwnie w Chorwacji na mnie popatrzono, a potem skręcano się ze śmiechu, gdy gromko wykrzyknęłam po polsku: "Akurat!" (pewnie to "a" nie było zbyt słyszalne, no, a "t" słyszy się jak "c" Już wiem dlaczego wywołałam konsternację :oops:
Natomiast w rozmowie usłyszałam chorwackie słówko "pizdarija" zabrzmiało mi wulgarnie, ale Chorwacci twierdzili, że to dosyć potoczne. Ale, ze jestem dociekliwa poszukałam w słowniku, i jest jednak zaznaczone jako wulgarne. No, ale wiem że język ewoluuje. Hmm, jak to jest i co to dokładnie oznacza?

:)

A może tu chodzi o obrazliwą część organizmu kobiecego - pi....da :oops:

Równie może to oznaczać słowo w zdaniu "Ty piz....uszu" lub określa się tak w Chorwacji niedwuznacznie kobietę lekkich obyczajów ????? :roll:

A czemu to tak koleżankę zainteresowało, co ???
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 03.07.2009 18:54

Dokładnie, też się spotkałem, tyle co pierdoły, farmazony itp :)
Przypomina rosyjskie "nie pizdi" = nie pie*dol...
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 03.07.2009 19:10

Dzięki za tłumaczenia. Tak właśnie znalazłam w słowniku. Jednak w rozmowach z tubylcami o różnicach i podobieństwach języka ustaliliśmy, że <wybaczcie :oops:) "pizda" jest w obu językach równie wulgarna i oznacza to samo, natomiast "pizdarija" nie występująca w polskim jest potocznym określeniem czegoś durnego lub śmiesznego.

darek1 napisał(a):A czemu to tak koleżankę zainteresowało, co ???

A bo koleżanka jest ogólnie ciekawa świata, a języka i obyczajów w szczególności. I woli być świadoma niż popełniać kolejne fopasy ;)

pozdrav :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.07.2009 11:22

Na Bałkanach, używamy wulgarnych słów, jak wówczas, gdy mówimy "dzień dobry"
Myślę, że tylko Węgrzy mają bogatsze słownictwo wulgarnich wyrazy.

:?
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 06.07.2009 08:44

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2009 14:09

Na Sląsku:
ale piździ-znaczy ,że zimno
idź w pizdu-idź precz,gdziekolwiek
Może i od pizdy ale wulgarne to nie jest.

Powrót do Kultura chorwacka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone