Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wszystko w ciemno - relacja z podróży marzeń

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrek.k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek.k » 05.07.2007 16:29

Właśnie wyjeżdzam :D 05.07.2007 r
Jedziemy we troje w oklice Riwiery Makarskiej.
Po 3 miesięcznym analizowaniu forum nie mogłem się zdecydować jaką trasą jechać więc pomyślałem że decyzję za mnie podejmie Justynka moja 2,5 letnia córeczka :? Brałem pod uwagę przejście w Boboszowie i w Cieszynie :roll: podobne kilometry i podobny czas dojazdu.
Zrobiliśmy z Żoną losowanie i Justynka wylosowała trasę przez Cieszyn, tak się zaczyna podróż planowana od lat ...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.07.2007 18:12

W takim razie po powrocie czekamy na relację.
:D
Marzenia zawsze się spełniają więc szerokiej drogi i udanego wypoczynku. :papa:
piotrek.k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek.k » 07.07.2007 16:40

Jestem, dotarłem wczoraj ok 15.
1500 km ok 20 godzin z godzinna drzemka przed sama Austria.
Trasa ogolnie godna polecenia szybka i prosta nie mozna nie trafic.
trasa - konin i pierwsze tankowanie gaz ok 2 zł/l - Piotrkow Trybunalski wjazd na słynna jedynke i szok setki tirow i tak az do połnocy potem sie uspokoiło - przed granica sprawdziłem cene za winiety na ostatniej stacji Orlen w Polsce na czechy miesieczna i na austrie 10 dniowa wychodziło ok 110 zł ok oczywiscie nie kupiłem, tankowanie gaz 2,09/l. Ok pierwszej w nocy przekroczyłem granice w Cieszynie i kupiłem winiety zaraz za budka polskich celnikow po lewej za 80 zł od miłej Czeszki. Nakleiłem wg instrukcji na odwrocie i kupony zachowałem. W czechach trzeba uwazac bo maja malutkie znaki na Olomuck i mozna nie zauwazyc.
Jak juz wspomniałem drzemka przypadła przed granica z austria i wystarczyła godzina zebym ruszył dalej. nastepne tankowanie przypadło na Austrie w stacji Agip koszt gazu to 0,78 euro. Na granicy ze Słowenia byłem ok 9 -10 oczywiscie zapłaciłem characz za 200 m pseudo autostrady 0,75 euro. Maribor troche nas przytrzymał trasa waska i duzo samochodow. Granica z Cro i miła niespodzianka autostrada tak gładka ze nie umniem jej do zadnej innej drogi porownac i tak do Zagrzebia za zagrzebiem gaz za 3,35 kuny. Zjechałem z autostrady w Spilicie koszt ok 150 kun i dalej magistrala do Makarskiej nocleg znalazłem w poł godziny, widok na morze klima tv lodowka taras za 55 euro/ 3 osoby. przepraszam za pismo ale nie ma tu polskich znakow i jest troche inna klawiatura.
CDN
piotrek.k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek.k » 09.07.2007 14:15

MAKARSKA, MAKARSKA, MAKARSKA

Tu zycie toczy sie na 500% normy.
Duza zatłoczona plaza, duzo sklepow, wszystko drogie.
Piwo ok 15 kun-0,5 l, coka cola 1 litr z lodowki ok 10 kun ceny z budek w sklepach taniej piwo ok 7 kun cola 2 litry ok 14 kun.
Lody 1 gałka 5 kun. Trzeba uwazac na sprzedawcow bo wala ceny z głowy i czasami piwo 0.3l kosztuje tyle samo co 0,5 l
Makarska polecam dla rodzin z dziecmi jezeli oczywiscie lubia jak cos sie dzieje bo ciszy tu nie znajdziecie, dzieci nigdy sie nie nudza ale jedna uwaga potrzeba duuuuzoooo kun, za kazda zabawe sie płaci oczywiscie oprocz placu zabaw ktory jest naprawde fajny tylko wieczorem kiedy wszystko ostygnie.
Jezeli chodzi o noclegi to jeszcze wczoraj widziałem ludzi z tabliczkami SOBE APARMANI - WOLNE APARTAMENTY.
Wczoraj bylismy na wycieczce statkiem na wyspe Bol i miasto Jelsa.
Tak szczeze to sie rozczarowałem 2 godziny płynelismy na bol do słynnej plazy trzeba dojsc ok poł godziny godzinke opalania na plazy i odwrot na statek pozniej obiad jezeli mozna tak to nazwac jak ktos sie zdecyduje to nie radze brac ryby tylko mieso zaoszczedzi wam to roboty nad obraniem jej z osci. Potem znowu 45 minut do miasta Jelsa gdzie nic nie ma ciekawego i tam 45 minut a potem do Makarskiej 2,5 godziny.
Wszystko by było ok tylko my bylismy z 2,5 letnia dziewczynka ktora nie dała nam nacieszyc sie rejsem. Wszedzie by chciała isc a nie wszedzie było bezpiecznie dla niej - ogolnie nuda odradzam rejsu.
To na tyle dzisiaj - jak ktos ma jakies pytania to chetnie pomoge.
CDN
ona wrocław
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ona wrocław » 10.07.2007 14:21

Niektórym to dobrze... już się wylegują
A niektórzy mają jeszcze 51 dni do wyjazdu ;(
Zwróciłeś może uwagę na to czy jest tam możliwość nurkowania z kuszą? Może organizują jakieś takie rejsy!?
Jaką pogodę macie drodzy wczasowicze!?
Udanego pobytu!
Pozdrawiam
J.
piotrek.k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek.k » 18.07.2007 12:58

Pszepraszam że tak długo mnie nie było ale jak wróciłem to forum nie działało a potem trzeba było nadrobić zaległości w pracy, no ale już jestem w fazie przygotowywania relacji - może komuś sie przydadzą moje doświadczenia.

Pododa super, co dzień temp powyżej 30 stopni, jeżeli chodzi o nurkowanie z kuszą to nie zauważyłem nic takiego.

Jeszcze jedna informacja dla osób jadących w ciemno - byłem w makarskiej 5 nocy i co dzień widziałem kilka do kilkunastu osób proponujących wolne apartamenty, stoją przed miastem i w mieście.
W poniedziałek 9 lipca zrobiłem sobie wypad do Baska Voda i tam też było sporo naganiaczy.
Kuba81
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba81 » 18.07.2007 23:22

czekamy czekamy!!!

ja w szczególności bo poczatek wrzesnia tez startje do Mkarskiej :D
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 19.07.2007 00:38

piotrek.k napisał(a):MAKARSKA, MAKARSKA, MAKARSKA

Tu zycie toczy sie na 500% normy. (..)

8) mi tez podoba sie makarska :) i jade tam znów w tym roku tyle ze pod koniec sierpnia. Nie mów że makarska jest taka droga, jest normalna jak cała chorwacja tyle że okazji do wydawania kun jest w makarskiej mnóstwo:)
piotrek.k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek.k » 21.07.2007 11:53

To prawda.

Podobało mi się jedzenie fakt że za fileta z kurczaka, frytki i surówke trzeba zapłacić ok 25 - 30 zł to naprawdę było za co, porcja naprawdę duża, pizza jest w dobrej cenie ok 20 zł.

Tak naprawdę zwróciłem uwagę na jedną rzecz w Makarskiej widziałem tylko 1 bar szybkiej obsługi w którym jedzonko odbierało się z okienka.
Wszystkie lokale czy to pod namiotem czy w pomieszczeniu miały kelnerów naprawdę mi się to spodobało siadasz wygodnie i wybierasz a resztę zrobią za Ciebie :) ,
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 21.07.2007 12:32

1. Dla niedowiarków czy jechać " w ciemno" informacja o apartamentach jest bardzo cenna, problem z miejscami może być w połowie sierpnia ( ale nie musi).
2. Jak ja byłem na wycieczce w 2001 r. była możliwość dojechania na plażę w Bol "ciuchcią" czyli traktorkiem z wagonikami nad samą plażę + powrót oczywiście.
3. Szczerze :D dla mnie Makarska jest za duża, z miasta do miasta to nie jest dobry pomysł na wypoczynek.
Dzięki za cenne informacje :D

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone