Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wszystkim pytającym o trasę do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2011 16:18

Witam! Wszystkim pytającym o trasę do Chorwacji (przynajmniej tym, którzy jadą na Krk, Pag, lub dalej Jadranką), polecam trasę przez Villach, Udine i Triest. Nie chodzi tu nawet o oszczędność na winiecie w Słowenii, bo trasa wychodzi ok. 200 km dłuższa, ale te widoki! Od pięciu razy jeździmy zawsze tamtędy, bo nic nie zastąpi widoku Alp i możliwości sprawdzenia powiedzenia z filmu Vabank: "Alpy! Tu się oddycha!". A do tego magiczne przeżycie zmiany z chłodu (przed Alpami) na upał (za Alpami). Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2011 16:44

Żeby nie kręcić naokoło i rzeczywiście przejechać przez Alpy, to zdecydowanie polecam trasę Klagenfurt - Ferlach - Tunel Loiblpass(Ljubelj) - Podjubelj - Trzić - Ljubljana - Postojna - Rijeka. Po drodze (jak jest czas) można odbić na Kranjską Gorę lub zwiedzić jaskinie w Postojnej.
Ostatnio edytowano 20.05.2011 18:16 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 20.05.2011 17:57

Hmm... tyle lat jeździmy przez Czechy, Austrię i Słowenię... może faktycznie czas zerwać z rutyną :)
Skoro jedziemy w to samo miejsce, to może przynajmniej inną drogą :wink:
Chyba się skuszę...
Dzięki :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2011 18:14

Sorki, chiałem poprawić ą i ę...i się wysłało 2 raz... :oops:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.05.2011 19:14

slapol napisał(a):Sorki, chiałem poprawić ą i ę...i się wysłało 2 raz... :oops:

No jak mogłeś!

:wink:
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 21.05.2011 12:16

A czy ktoś może na trasie Klagenfurt-Ljubljana (przez tunel Karavanken) odbijał na Bled? Czy zamek nad tym jeziorem i ogólnie ta okolica jest warta zobaczenia?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2011 16:46

Szymuś napisał(a):A czy ktoś może na trasie Klagenfurt-Ljubljana (przez tunel Karavanken) odbijał na Bled? Czy zamek nad tym jeziorem i ogólnie ta okolica jest warta zobaczenia?

Tutaj Mariusz - Interseal trochę pokazał:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=314 ... &start=135
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 21.05.2011 17:01

ja wybrałem tunel i później na salzburg - i czeską pragę w drodze powrotnej

po drodze 2 odcinki dodatkowo płatne w austrii - ale dla jazdy takimi drogami mając takie widoki warto!!
thomasss1988
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) thomasss1988 » 25.05.2011 10:00

Witam was wszystkich jadę pierwszy raz Na Cro mamy apartament zarezerwowany na 24 września do 1 Października mam zamiar wyjechać 23 września jest to piątek niestety ale co zrobić wyjeżdżam z Gliwic . Kto mi poda tak w skrócie najlepszą drogę do Cro (jadę na wyspę Pag ) do miejscowości o takiej samej nazwie Pag. i gdzie w jakim państwie jak wyglądają opłaty winiety czy teraz myto czy są normalnie bramki do opłat ?? z góry przepraszam bo wiem że jest masę odpowiedzi na te pytania ale idzie po prostu do głowy dostać jak się tego wszystkiego czyta :P . Jeszcze jest trochę czasu wiec chciałbym się dobrze przygotować
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.05.2011 10:03

thomasss1988 napisał(a):Witam was wszystkich jadę pierwszy raz Na Cro mamy apartament zarezerwowany na 24 września do 1 Października mam zamiar wyjechać 23 września jest to piątek niestety ale co zrobić wyjeżdżam z Gliwic . Kto mi poda tak w skrócie najlepszą drogę do Cro (jadę na wyspę Pag ) do miejscowości o takiej samej nazwie Pag. i gdzie w jakim państwie jak wyglądają opłaty winiety czy teraz myto czy są normalnie bramki do opłat ?? z góry przepraszam bo wiem że jest masę odpowiedzi na te pytania ale idzie po prostu do głowy dostać jak się tego wszystkiego czyta :P . Jeszcze jest trochę czasu wiec chciałbym się dobrze przygotować

cenydr2009.php
+
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18622

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone