Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bieszczadzkie wędrowanie

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.12.2019 07:24

W Werchowynie będziemy stacjonować w przyszłym roku :) Taki plan, bo Bieszczady ostatnio u nas zaniedbane w wyjazdach, a jest piknie jak widać. Tylko jednak trochu trzeba się nachodzić.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 10.12.2019 07:28

marze_na napisał(a):Pozostaje nam tylko złapać stopa, żeby wrócić do auta czekającego w Ustrzykach.
Staliśmy przy drodze może minutę. Zabrał nas pierwszy przejeżdżający samochód 8) .

I to jest tam cudowne.
Pamiętam jak rok temu, podczas sierpniowego pobytu i zaznajamiania moich bratanic z Bieszczadami poszłyśmy w trzy baby na stopa. One w ogóle nie wiedziały co się dzieje (18 lat i 9 lat ;) ). :mrgreen:
Ale jak to na stopa?, Przecież nikt nas nie weźmie.
Trzeci samochód i już jechałyśmy w kierunku parkingu. :oczko_usmiech:

A tak ogólnie, to tez bardzo lubię ten szlak. Ludzi tam zawsze malutko.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.12.2019 09:06

Pięknie!

Choć ja też jestem mocno górski :) to Bieszczady są ciągle dla mnie nie zapisaną jeszcze kartą :roll:
Najbliżej było dwa lata temu, gdy przez tydzień stacjonowaliśmy w Bóbrce. Niestety przez cały nasz pobyt temperatura w ciągu dnia nie spadała poniżej 35 stopni - poprzestaliśmy na zwiedzaniu bardziej dostępnych atrakcji i zabytków - a nawet to było męczące. Ale Bieszczadom nie odpuszczę :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 10.12.2019 09:36

marze_na napisał(a):Charakterystycznym elementem bieszczadzkich szlaków są skalne wychodnie z piaskowca.
Obrazek

Roxi napisał(a): ... Ale dossskonale ogląda się zdjęcia ze szlaku i rozpoznaje miejsca po układzie kamieni. :oczko_usmiech: ...

Oooo ten układ powyżej bardzo znajomo mi wygląda ;)
IMG_20190816_144306.jpg
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.12.2019 13:03

Cudne jesienne Bieszczady. :)
A Werchowyna też mi dobrze znana :wink: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.12.2019 22:48

te kiero napisał(a):W Werchowynie będziemy stacjonować w przyszłym roku :)

Dobry wybór :D .

Nefer napisał(a):A Werchowyna też mi dobrze znana .

Myślę, że my też zawitamy tam jeszcze nie raz :hut: .

Roxi napisał(a):Pamiętam jak rok temu, podczas sierpniowego pobytu i zaznajamiania moich bratanic z Bieszczadami poszłyśmy w trzy baby na stopa. One w ogóle nie wiedziały co się dzieje (18 lat i 9 lat ;) ). :mrgreen:
Ale jak to na stopa?, Przecież nikt nas nie weźmie.
Trzeci samochód i już jechałyśmy w kierunku parkingu. :oczko_usmiech:

My wracając potem z Ustrzyk do Wetliny też zabraliśmy autostopowiczów :D .

greenrs napisał(a):Ale Bieszczadom nie odpuszczę

Mówią, że w Bieszczady jedzie się tylko raz. Później już tylko się wraca :wink: .

gusia-s napisał(a):Oooo ten układ powyżej bardzo znajomo mi wygląda

:mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.12.2019 22:58

14.10 - Halicz, Rozsypaniec, Przełęcz Bukowska

Kolejny dzień i kolejny klasyk :hut: .
Niedzielna trasa przez Caryńską tak na rozgrzewkę liczyła ok. 13 km. Dzisiaj poprzeczka idzie mocno w górę, bo przed nami pętelka długości ok. 19 km. Powędrujemy na Halicz, start i meta w Wołosatem.
Do tej pory trasę tą robiliśmy zawsze idąc czerwonym szlakiem do Przełęczy Bukowskiej, dalej przez Rozsypaniec i Halicz do Przełęczy pod Tarnicą skąd niebieskim szlakiem schodziliśmy do Wołosatego. Tym razem pójdziemy w przeciwną stronę :D .

Cel nr 1 - Przełęcz po Tarnicą.

Obrazek

Obrazek

W masywie Szerokiego Wierchu rozgościła się jesień 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynamy wspinaczkę przez bukowy las.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taką jesień to ja lubię :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.12.2019 22:59

Krótka przerwa konsumpcyjna w wiacie :D .

Obrazek

Potem ostatni krótki odcinek lasem

Obrazek

i wychodzimy na połoninę 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mieliśmy jeszcze okazji wchodzić po kontrowersyjnych :roll: schodach prowadzących na Tarnicę. BdPN rozpoczął montaż niedługo po naszej ostatniej wizycie w tym miejscu.
O ile oglądane w 2015 roku zdjęcia mocno szokowały teraz dochodzimy do wniosku, że przybrudzone i zarośnięte schody zdołały jednak nieco wtopić się w krajobraz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co tam schody, skoro mamy widok na masyw Szerokiego Wierchu :hearts: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

(...)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.12.2019 23:01

Na Przełęczy pod Tarnicą stajemy przez dylematem czy wchodzić na Tarnicę czy sobie ją odpuścić :? :roll: .

Obrazek

Kontrola czasów przejścia na mapach prowadzi nas do jedynego słusznego wniosku - jeśli mamy zdążyć zejść ze szlaku zanim się ściemni musimy sobie tym razem darować wejście na najwyższy szczyt Bieszczadów .
Niby blisko, ale z fotografowaniem lekko licząc godzina by zeszła.

Machamy więc tylko Tarnicy i maszerujemy dalej na Przełęcz Goprowską.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed nami Krzemień.

Obrazek

Obrazek

O ile w drodze na górę schody niespecjalnie mi przeszkadzały to teraz głośno przeklinam schodzenie po nich :roll: :lol: .

Obrazek

Na Przełęczy Goprowskiej zrobimy sobie dłuższą przerwę.

Obrazek

Obrazek

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.12.2019 23:17

Pogodę mieliście z tych "rozpieszczających" , nam ostatnim razem chmury przeganiane przez wiatr dały niezły spektakl , za to towarzystwo miałem najlepsze i szlak niemal bezludny 8)

droga9.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.12.2019 07:26

marze_na napisał(a):Na Przełęczy pod Tarnicą stajemy przez dylematem czy wchodzić na Tarnicę czy sobie ją odpuścić :? :roll: .

Zaaawsze! mam ten sam dylemat. :)
Z kilkunastu razy na Przełęczy, na Tarnicę weszliśmy tylko raz... w październiku właśnie. :mrgreen:

Mnie tam te schody aż tak bardzo nie rażą, gorzej z Chatką Puchatka. Powoli zaczyna się przebudowa. :roll:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.12.2019 08:39

marze_na napisał(a):14.10 - Halicz, Rozsypaniec, Przełęcz Bukowska ...
Widać znaczącą różnicę w ilości turystów na szlaku ;)
Widoczki piękne. Bieszczadzkie połoniny jakoś tak kojarzą mi się z garbami wielbłądów :mrgreen:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 11.12.2019 10:14

Jakie piękne jesienne Bieszczady :hearts: :hearts: :hearts: I jakie puste 8O Ostatnio też zrezygnowaliśmy z wejścia na Tarnicę, ale raczej z powodu dzikich tłumów. Ostatnimi laty w sezonie, to w Bieszczadach jest jak na dworcu centralnym w godzinach szczytu :roll:

Schody rzeczywiście wkomponowały się w krajobraz i nie rażą już tak jak na początku. Chociaż schodzenia nimi to raczej nigdy nie polubię :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.12.2019 18:58

piotrf napisał(a):Pogodę mieliście z tych "rozpieszczających" , nam ostatnim razem chmury przeganiane przez wiatr dały niezły spektakl , za to towarzystwo miałem najlepsze i szlak niemal bezludny 8)

Czyli każda pogoda ma swoje plusy :wink: .
A towarzystwo to podstawa. Co nam po tych wszystkich wspaniałościach skoro nie byłoby z kim ich dzielić :D .

Roxi napisał(a):
marze_na napisał(a):Na Przełęczy pod Tarnicą stajemy przez dylematem czy wchodzić na Tarnicę czy sobie ją odpuścić :? :roll: .

Zaaawsze! mam ten sam dylemat. :)
Z kilkunastu razy na Przełęczy, na Tarnicę weszliśmy tylko raz... w październiku właśnie. :mrgreen:

Parę dni później znowu stanęliśmy na przełęczy przed tym samym dylematem i znowu sobie Tarnicę odpuściliśmy :oczko_usmiech: .

gusia-s napisał(a):Widać znaczącą różnicę w ilości turystów na szlaku
.
Oj tak. Większość turystów zniknęła wraz z weekendem. Przeludniły się szlaki i opustoszały knajpy :D .

ruzica napisał(a):Schody rzeczywiście wkomponowały się w krajobraz i nie rażą już tak jak na początku. Chociaż schodzenia nimi to raczej nigdy nie polubię

Oglądając zdjęcia z pierwszych dni po ułożeniu schodów łapałam się za głowę. Mówiłam nawet, że na szczęście są jeszcze inne szlaki w Bieszczadach, bo tym to już chodzić nie będę :roll: . A teraz jak na to patrzę to rozumiem, a nawet popieram argument BdPN o konieczności ochrony terenów wzdłuż szlaku. Tam naprawdę ludzie chodzili jak chcieli :? .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.12.2019 19:43

Schodów w górach nie cierpię, zwłaszcza przy zejściu :evil:
Z drugiej strony rozumiem argumenty Parku. Widoki przepiękne :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Bieszczadzkie wędrowanie - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone