Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bieszczadzkie wędrowanie

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.03.2015 22:53

Krzychooo napisał(a):Skądś znam ten widoczek :).

To do kompletu spróbuję wyszperać jeszcze późnoletni ze spaloną słońcem trawą :D .

tercja napisał(a):zieleń z błękitem i biel z błękitem .... co wybieracie?

Remis :lol: .

woka napisał(a): zapewne niektórzy nie byli i nie będą. :mrgreen: :wink: ... za daleko. :wink:

Ale nie będziemy się tym przecież martwić 8) .

Iwona75 napisał(a):A relacja świetna, zdjęcia fantastyczne

Dziękujemy :D .

te kiero napisał(a):baaardzo zachęcająco pomimo zapewne chłodu;
słońce, widoki tudzież wietrzne rzeźbienia w śniegu wynagradzają trudy wędrówki, szczególnie te z Tarnicy;
fajne butki macie - dobre wyposażenie to podstawa...

Pewnie Cię zaskoczę, ale było nawet nieco za ciepło 8). Tak koło zera. Rano nawet nie musieliśmy skrobać auta. Na wyeksponowanych na słońce fragmentach szlaków tworzyła się popłudniu śniegowa ciapa. Ciepłe kurtki, w których rozpływaliśmy się na Rawkach następnego dnia zamieniliśmy na cieńsze nieocieplane, bo tak naprawdę potrzebna była tylko membrana chroniąca przed wiatrem.

piotrf napisał(a):
marze_na napisał(a):Jak teraz patrzę na zdjęcia to sobie myślę, ze gdyby wytyczono szlak na Kińczyk to ten dopiero byłby widokowy.

Szlak był wytyczony : żródła Sanu , graniczny , Opołonek , Kińczyk Bukowski , schron nad Negrylowym .

Teraz "dostępny" tylko dla wybranych , za pozwoleniem :wink:

Ja bym chciała z Wołosatego przez Przełęcz Bukowską. Drałowanie od źródeł Sanu jakoś mi się nie uśmiecha :? . Ale w sumie poszłabym każdym, byle wpuścili :wink: .

basiunia1968 napisał(a):Mała sugestia autostrada kończy się już w Rzeszowie(jest to "kilka" kilometrów dalej niż do Tarnowa.
pozdrawiam

Wiemy, wiemy, ale nie mieliśmy przekonania.
I chyba słusznie, bo jak się skusiliśmy na taki wariant w drodze powrotnej to utknęliśmy w rzeszowskich korkach na jakieś trzy kwadranse :twisted: :lol: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.03.2015 22:58

16.02.2015 Połonina Wetlińska

Na poniedziałek zaplanowaliśmy króciutką trasę z Przełęczy Wyżnej do schroniska Chatka Puchatka na Połoninie Wetlińskiej. Godzinka w górę, godzinka na górze na podziwianiu widoków, potem pół godzinki na dół i wracamy do Wrocławia. Taki przynajmniej był plan. I w sumie udało się go zrealizować, poza tym fragmentem o podziwianiu widoków :evil: .

Dzień wita nas szary i pochmurny. Niezrażeni pakujemy manele do auta, opuszczamy pensjonat i jedziemy na przełęcz. Parking jest puściutki. Wygląda na to, że będziemy jedynymi turystami na szlaku.

Spoglądamy w niebo wypatrując szans na poprawę pogody.

Obrazek

O ile nad Działem i Rawkami nieco się przejaśnia to Wetlińska i Caryńska chowają się w chmurach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ruszamy więc na spacer w chmurach :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szlaku żywego ducha. Tylko wiatr kołysze drzewami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze chwila i szlak zniknie w lesie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idzie się fajnie. Drzewa całkowicie chronią przed silnym wiatrem. Można zdjąć kaptur i schować rękawiczki 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.03.2015 10:33

marze_na napisał(a):

To do kompletu spróbuję wyszperać jeszcze późnoletni ze spaloną słońcem trawą :D .

Nie wiem . . . czy o takie barwy chodziło :?: 8)

Tarnica345.jpg

Kilka razy wychodziliśmy w strasznej mgle , by potem rozkoszować się widokami bieszczadzkich szczytów w morzu chmur - prawie jak w relacji Wojtka ( Franz ) , ale też kilka razy oglądaliśmy czóbki butów . . . :?
Trochę szkoda , że widoki odraniczały chmurska , ale na pocieszenie mogę napisać , że to nie jest ostatnia zima w Bieszczadach . . . :wink: najwyraźniej kiepsko uczciliście Szanowne Biesy poprzedniego wieczoru . . . :roll:

Pozdrawiam
Piotr
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 09.03.2015 11:04

W połączeniu z błękitem wszystkie barwy są piękne
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.03.2015 11:07

Mam m.in.takie trawki ...

Bieszczady 2009.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.03.2015 13:32

Piękne , Januszu , pawie jak łan zboża przed żniwami :D

Pozdrawiam
Piotr
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 09.03.2015 15:47

piotrf napisał(a):
marze_na napisał(a):

Nie wiem . . . czy o takie barwy chodziło :?: 8)

Tarnica345.jpg

Kilka razy wychodziliśmy w strasznej mgle , by potem rozkoszować się widokami bieszczadzkich szczytów w morzu chmur - prawie jak w relacji Wojtka ( Franz ) , ale też kilka razy oglądaliśmy czóbki butów . . . :?
Trochę szkoda , że widoki odraniczały chmurska , ale na pocieszenie mogę napisać , że to nie jest ostatnia zima w Bieszczadach . . . :wink: najwyraźniej kiepsko uczciliście Szanowne Biesy poprzedniego wieczoru . . . :roll:

Pozdrawiam

Piotr

Uwielbiam zimę w Bieszczadach! A te kolorki też cudowne :) To wczesnowiosenne, czy już jesienne? Chociaż obstawiłabym na te drugie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.03.2015 22:17

piotrf napisał(a):Nie wiem . . . czy o takie barwy chodziło :?: 8)

Dokładnie o takie :D .

piotrf napisał(a): Kilka razy wychodziliśmy w strasznej mgle , by potem rozkoszować się widokami bieszczadzkich szczytów w morzu chmur

Właśnie z taką nadzieją szliśmy na górę, że uda nam się wyjść ponad chmury. Może następnym razem :wink: .

piotrf napisał(a): najwyraźniej kiepsko uczciliście Szanowne Biesy poprzedniego wieczoru . . . :roll:

Pewnie tak. Po jednym piwku do obiadu w Starym Siole, a potem po jednym w Bazie. Trochę słabo :wink: .

Janusz Bajcer napisał(a):Mam m.in.takie trawki ...

A my m.in. takie :D
Obrazek

tercja napisał(a):To wczesnowiosenne, czy już jesienne? Chociaż obstawiłabym na te drugie.

Ja stawiam na późne lato 8) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.03.2015 22:45

Szlak jest króciutki, raptem półtora km, szybko więc dochodzimy do granicy lasu. Zapinamy się szczelnie, bierzemy solidny łyk gorącej herbaty i ruszamy dalej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sumie to miałam ochotę zawrócić. Odezwała się moja natura panikarza i czarnowidza :twisted: . Wyobrażałam sobie, że jutro będziemy bohaterami doniesień GOPRu, takich albo co gorsza takich :roll: ... Mąż w sumie też się obawiał ..., ale że nie będę chciała iść dalej :lol: .
Nie mogłam mu tego zrobić :hearts: . Zostało kilkaset metrów, prosta droga, bezproblemowa widoczność do kolejnego palika. Byle nas tylko nie zwiało :mrgreen: .

Obrazek

Obrazek

W tym mleku staramy się wypatrzeć Chatkę. Nareszcie jest 8) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szybka fotka słupka i wchodzimy do środka trochę się rozgrzać. W schronisku puściutko, oprócz nas ani jednego turysty 8O . Ktoś miał chatkę Puchatka tylko dla siebie :lol: :?:

Obrazek

Obrazek

Powrót już bez większych emocji. I ekspresowo, bo z wiatrem :wink:.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na przełęczy zatrzymuje nas jeszcze na chwilę widok na Połoninę Caryńską z chmurkową pierzynką.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tymczasem nad Wetlińską bez zmian.

Obrazek

Tak kończy się nasz bieszczadzki weekend :( . .
Smutno mi. Chyba bardziej niż zwykle, bo i pobyt dużo krótszy niż poprzednie. Na poprawę humoru zatrzymujemy się jeszcze na lody w Słodkim Domku w Lesku. Nie bardzo pomaga :? .
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 09.03.2015 22:54

Oj wierzę, że nie pomogło :( pięknych chwil jest zawsze za mało. Jest co wspominać i trzeba znów planować. :)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 10.03.2015 10:03

"natura panikarza i czarnowidza" :twisted: wiem coś o tym i też sobie często wyobrażam siebie w kronikach gopr-u. :mrgreen: Chyba mamy podobnie, bo ja zwykle mimo paniki też wszędzie wlezę :) pozdrav :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2015 15:02

Przekopałem zdjęcia w poszukiwaniu zimowych widoków z Wetlińskiej , ale nie znalazłem nic ciekawego ( ze mnie taki bezfotograficzny człowiek :wink: ) .
Jednak podczas przeglądania zdjęć okazało się , że tylko raz zchodziłem Końską Drogą z tej połoniny , chociaż wchodziłem wielokrotnie . Nie zrobiliśmy wtedy ( prawie ) zdjęć , bo przy sporym oblodzeniu schodzenie było też prawie , takie mniej więcej - czasem nogi w nim ( tym schodzeniu ) uczestniczyły :mrgreen:

Zdecydowanie wolę połoniny latem , w sierpniu np. z masztu nad schroniskiem Caryńska wygląda fajnie 8)

Carynka.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 11.03.2015 09:28

Mieliśmy w tym roku (dokładnie 24 stycznia) podobną pogodę - mglistą i wietrzną - na przełęczy Orłowicza. W planach był Smerek, ale sobie odpuściliśmy.
Tak to wyglądało
Załączniki:
foto_mgła3.JPG
foto_mgła2.JPG
foto_mgła1.JPG
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.03.2015 09:39

Szkoda, że takie wypady zawsze szybko mijają :roll:

Dzięki za takie zimowe Bieszczady! :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2015 09:53

Brr :roll: coś na ocieplenie :wink: z jesieni :lol:

dwa szlaki.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Bieszczadzkie wędrowanie - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone