Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bieszczadzkie wędrowanie

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 24.02.2015 16:24

Ale piękną pogodą Bieszczady Was poczęstowały :D

Czekam na więcej takich widoków i ciąg dalszy Twojej relacji

Pozdrawiam
Piotr
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 25.02.2015 10:38

Piękne! Zazdroszczę :)
My pojechaliśmy w zimowe Bieszczady rok temu w styczniu, ale pogoda była totalnie do bani :?

Ale, ale, aleeee tak po cichutku powstaje wizja kwietniowego wyjazdu do Wetliny... Twoje zdjęcia jeszcze rozbudziły apetyt :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 25.02.2015 12:11

jako że w tym roku m.in. kierunek Bieszczady to sobie przycupnę parę razy do czasu wyjazdu, a zdjęcia zachęcają
fajnie że temat został wydźwignięty
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 25.02.2015 12:20

Fresz napisał(a):mam nadzieję, że to poczatek tej pięknej historii :D :D pozdro i czekam na dalszy ciąg

Mam nadzieję, że dzisiaj uda się co nieco wrzucić :D

piotrf napisał(a):Ale piękną pogodą Bieszczady Was poczęstowały :D

Szkoda, że nie trzymały fasonu do końca :lol: .
Ale weekend był ciepły i słoneczny.

Roxi napisał(a):My pojechaliśmy w zimowe Bieszczady rok temu w styczniu, ale pogoda była totalnie do bani :?

Pogodę do bani mieliśmy w ostatni dzień. W sumie nie narzekam, bo spacer po połoninie, kiedy wieje niemiłosiernie, a szlak widać na dwa paliki do przodu był ciekawym doświadczeniem :mrgreen: .
Ale jeden taki dzień wystarczy.

te kiero napisał(a):jako że w tym roku m.in. kierunek Bieszczady to sobie przycupnę parę razy do czasu wyjazdu, a zdjęcia zachęcają
fajnie że temat został wydźwignięty

Serdecznie zapraszamy :D
Andzia*
Cromaniak

Postnapisał(a) Andzia* » 25.02.2015 12:47

Aż wstyd :oops: !!!! Tak blisko mam Bieszczad, a jeszcze zimą ich nie widziałam...
Super wyprawa - pozdrawiam i podziwiam z Wrocławia kawał drogi
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 25.02.2015 15:46

marze_na napisał(a):
piotrf napisał(a):Ale piękną pogodą Bieszczady Was poczęstowały :D

Szkoda, że nie trzymały fasonu do końca :lol: .
Ale weekend był ciepły i słoneczny.

Bardzo mnie to cieszy :D , bo jak sama stwierdziłaś :

marze_na napisał(a):W sumie nie narzekam, bo spacer po połoninie, kiedy wieje niemiłosiernie, a szlak widać na dwa paliki do przodu był ciekawym doświadczeniem :mrgreen: .
Ale jeden taki dzień wystarczy.

To kapryśne góry i bywają niebezpieczne , nie tylko zimą :oczko_usmiech:

Gęsto było na szlaku :?: :wink:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 25.02.2015 22:08

powędrowałem z wieczora z Wami, szlaki zaplanowane podobne jeśli nie identyczne, co prawda byliśmy już w Bieszczadach, ale wyjazd zapowiada się super; Tarnica krajobrazowo wyszła dla mnie najlepiej, już się nie mogę doczekać
ruzica
Cromaniak

Postnapisał(a) ruzica » 25.02.2015 22:31

Marze_na, ależ mi narobiłaś ochoty na zimowy wyjazd w góry :) Szkoda, że ode mnie tak daleko wszędzie. :x

Przy okazji nadrobiłam relację wiosenno-letnią sprzed paru lat. Milusio mi się oglądało zwłaszcza, że my też byliśmy w Bieszczadach w czerwcu 2011r. i też nam pogoda plany nieco pozmieniała :)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 25.02.2015 22:39

Andzia* napisał(a):Aż wstyd :oops: !!!! Tak blisko mam Bieszczad, a jeszcze zimą ich nie widziałam...

My mamy blisko w Karkonosze, a bywamy tam rzadko. Śnieżkę w zimowej scenerii widzieliśmy 10 - 12 lat temu :roll: .

piotrf napisał(a):To kapryśne góry i bywają niebezpieczne , nie tylko zimą :oczko_usmiech:

Zgadzam się. I mam wrażenie, że często lekceważone.

piotrf napisał(a):Gęsto było na szlaku :?: :wink:

Noooooo takich tłumów :wink: to nie pamiętam. Zupełnie poważnie. W sobotę i niedzielę było gęściej niż podczas naszych ostatnich pobytów w czerwcu i na przełomie sierpnia i lipca.

te kiero napisał(a):Tarnica krajobrazowo wyszła dla mnie najlepiej

U mnie Tarnica minimalnie przed Rawkami. O włos :D .

ruzica napisał(a):Marze_na, ależ mi narobiłaś ochoty na zimowy wyjazd w góry :) Szkoda, że ode mnie tak daleko wszędzie. :x

Przy okazji nadrobiłam relację wiosenno-letnią sprzed paru lat. Milusio mi się oglądało zwłaszcza, że my też byliśmy w Bieszczadach w czerwcu 2011r. i też nam pogoda plany nieco pozmieniała :)

No to zapraszam na ciąg dalszy :D .
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 25.02.2015 23:21

No to w drogę.

Pierwszą część szlaku do Bacówki pod Małą Rawką pokonujemy w kilkanaście minut. Śnieg przedeptany, a różnica poziomów niewielka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zajrzymy tu w drodze powrotnej. Na razie baaaaardzo spieszy nam się na górę.
Nieco powyżej schroniska szlak skręca w lewo i prowadzi w las. Zaczyna się znacznie ostrzejsze podejście. Raczki z decatlona mają swój debiut. O dziwo spisują się wzorowo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdzie się podziałaś moja kondycjo :?: 8O :lol:. Na szczęście widać już granicę lasu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za plecami wyłania się widok na dwie bieszczadzkie damy, Caryńską i Wetlińską

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze tylko parę kroków i stajemy na Małej Rawce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 26.02.2015 08:53

8O teraz nie wiem co lepsze, zimowo czy letnio :roll:
ale zimą tylko z ładnym słoneczkiem, bo tak to tego uroku nie ma, i nie chce się wychodzić
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 26.02.2015 09:34

marze_na napisał(a):Obrazek

Pięknie wydeptana leśna ścieżka :)

A widoki ze szczytu? Miodzio :mrgreen:
Fresz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Fresz » 26.02.2015 20:35

Roxi napisał(a):
marze_na napisał(a):Obrazek

A widoki ze szczytu? Miodzio :mrgreen:

Ścieżka wydeptana przez niedźwiedzia z rana :?: :?:
PS. Widoki jak się spodziewałem piękne i mam nadzieję na kolejne :D :D
ruzica
Cromaniak

Postnapisał(a) ruzica » 27.02.2015 00:11

A widoki ze szczytu? Miodzio :mrgreen:[/quote]
Ścieżka wydeptana przez niedźwiedzia z rana :?: :?:
PS. Widoki jak się spodziewałem piękne i mam nadzieję na kolejne :D :D[/quote]

Przecie niedźwiedzie zimą śpią chyba :roll: :mrgreen:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 27.02.2015 08:32

te kiero napisał(a):8O teraz nie wiem co lepsze, zimowo czy letnio :roll:

Mam podobny dylemat :D .
Ale gdybym miała wskazać tą jedną porę roku to jednak wiosna.

Roxi napisał(a):Pięknie wydeptana leśna ścieżka :)

Całe szczęście. Nie musieliśmy przechodzić szybkiego kursu chodzenia w rakietach 8) .

Fresz napisał(a):Ścieżka wydeptana przez niedźwiedzia z rana :?: :?:

Raczej przez parę setek turystów :D .
Śladów misia tym razem nie widzieliśmy.

ruzica napisał(a):Przecie niedźwiedzie zimą śpią chyba :roll: :mrgreen:

Zimą śpią. Ale w tym roku obtrąbiły już koniec zimy :lol:.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska