Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bieszczadzkie wędrowanie

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.10.2011 22:58

Zmienił się Szeroki Wierch od mojej wizyty:) W jesieni też mu ładnie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.10.2011 23:27

marze_na napisał(a):Zmienił się Szeroki Wierch od mojej wizyty:) W jesieni też mu ładnie.

To prawda :D

W następną niedzielę ( 16-go , jak pogoda pozwoli ) Caryńska - w tym roku jeszcze na niej nie byłem :?

Obrazek

i na koniec widoczek na Lutowiska z głównymi szczytami w tle

Obrazek

Pozdrawiam
Piotr
Dorota_NS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorota_NS » 05.10.2011 07:57

Obejrzałam dokładnie zdjęcie z Tarnicą, czy mnie gdzieś tam Piotrze uchwyciłeś w kadrze. Ale nie.

Ty, zdaje się byłeś tam w niedzielę, podczas gdy ja w sobotę.

Pozdrawiam
ozyrys760
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 13.10.2011 12:37

fajne zdjęcia, szczególnie to zimowe :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 19.10.2011 23:36

a to ja napisał(a):tak bardzo chciałabym wstać z fotela :wink: i ... pojechać TAM w październiku :D

Miałam jechać dziś wieczorem, ale ...
... zabrakło jednego puzzla w wyjazdowej układance.

I wszystko się rozsypało.

Nie wcześniej jak do wiosny, kiedy ... w niebieszczadzkich dolinkach krokusy zakwitną :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.10.2011 07:29

Co się odwlecze...
Wiosna to jak pokazują statystyki najmniej zadeptane szlaki.

Ilu turystów odwiedza Bieszczady?

Frekwencja w BPN w 2011 roku 232 559 w tym:
maj - 30 950
czerwiec - 39 302
lipiec - 59 769
sierpień - 102 538

Szkoda, że nie podają danych za wrzesień, ale wg moich obserwacji :wink: będzie blisko stanów czerwcowych.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 20.10.2011 09:59

Pięknie dziękuję za cudną relację ze wspaniałych Bieszczad i za te fajne zdjęcia :) . Miło było spojrzeć, na znane, jak i na nieznane miejsca.
W ostatnich latach zdarzyło mi się być w Bieszczadach (a dokładniej w Wetlinie) przynajmniej raz w roku (mój brat z bratową mieszkają właśnie w Wetlinie).
A co do obecnej pogody w Bieszczadach, to w ostatni weekend spadł w Wetlinie pierwsz śnieg. Na Połoninie Wetlińskiej pierwszy śnieg pojawił się kilka dni wcześniej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.10.2011 10:33

Nefer napisał(a):A co do obecnej pogody w Bieszczadach, to w ostatni weekend spadł w Wetlinie pierwsz śnieg.....

Śnieg to mało powiedziane, z tym że w Wetlinie było go tyle co kot napłakał ;-)
Byłem w ten weekend na trasie Wołosate - Halicz - Tarnica -Wołosate.
Niezła zadyma snieżna była, wiało tak że głowe urywało. Fajnie wyglądał krzyż na Tarnicy z soplami lodu. Fotek nie mam bo widoczność prawie zerowa była ;-)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 27.06.2012 18:25

Bieszczady... :) Cudowna kraina...
Ostatnio edytowano 05.09.2012 21:23 przez Plumek, łącznie edytowano 1 raz
Roxi
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.08.2012 11:07

marze_na napisał(a):Szerokim Wierchem schodzimy na parking w Ustrzykach Górnych. To był baaaaaaardzo udany dzień.

Jeśli mogę to mam kilka pytań :)
Jak to wyglądało czasowo? Pewnie w granicach 5h? I jeszcze jedno... czy z Ustrzyk do się dojechać do Mucznego jakimś busikiem albo coś? Czy tylko stop?

A tak w ogóle... to jakie pustki na szlakach :!: Niesamowite :)
Lidia K
Cromaniak
Re: Wśród zielonych traw połonin czyli bieszczadzkie wędrowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 31.08.2012 11:37

Gdyby nie Roxi nie wiedziałabym, że taka fajna i ciekawa relacja w zeszłym roku była. Nas nie było latem a potem się szykowaliśmy do wrześniowego wyjazdu i znów nas nie było we wrześniu potem się trzeba było pozbierać po powrocie z urlopu. Dużo pracy w pracy i w domu miałam w zeszłym roku. :( :( :(

Zielone szlaki całkiem ładnie się prezentują.
Może marze_na dołoży kolejne super zdjęcia z tegorocznego wypadu w Bieszczady. :)
marze_na
Koneser
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.08.2012 11:41

Roxi napisał(a):Jak to wyglądało czasowo? Pewnie w granicach 5h?

Wygrzebałam zapis GPS z tej trasy, ale jak na złość wyczerpała nam się bateria i zapis kończy się gdieś na Szerokim Wierchu.

Obrazek

Brakuje może 3 - 4 km. Czas zapisanych 13stu to 7 godzin, ale to kompletnie niemiarodaje, bo my bardzo dużo czasu spędzamy na fotografowaniu. Paweł nawet statyw na połoniny zabiera :lol: . Według tej mapy czas przejścia to ok 6 h. Myślę, że realne. Startując z Widełek trzeba dołożyć godzinę.

Roxi napisał(a):I jeszcze jedno... czy z Ustrzyk do się dojechać do Mucznego jakimś busikiem albo coś? Czy tylko stop?

Kursują między Wetliną a Ustrzykami Górnymi prywatne busy. Myślę, że bez problemu można się z nimi dogadać na kurs do Mucznego. Ale ile zaśpiewają za taki kurs nie mam pojęcia, to dość daleko, bo na Muczne skręca się dopiero w Stuposianach.
Natomiast do Widełek można dojechać z Ustrzyk PKSem.

Roxi napisał(a):A tak w ogóle... to jakie pustki na szlakach :!: Niesamowite :)

W maju i w czerwcu takie pustki to nic nadzwyczajnego. We wrześniu i październiku też nie ma tłoku. Natomiast sierpień - sama widziałaś.
Roxi
Koneser
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.08.2012 11:47

marze_na napisał(a):Kursują między Wetliną a Ustrzykami Górnymi prywatne busy. Myślę, że bez problemu można się z nimi dogadać na kurs do Mucznego. Ale ile zaśpiewają za taki kurs nie mam pojęcia, to dość daleko, bo na Muczne skręca się dopiero w Stuposianach.

Wracaliśmy busikiem z Ustrzyk do Brzegów i skasowali nas po 5zł. Dużo i niedużo. Dla takich widoków jak na Twoich zdjęciach to nawet 20zł za łeb dam :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 31.08.2012 11:51

Lidia K napisał(a):Może marze_na dołoży kolejne super zdjęcia z tegorocznego wypadu w Bieszczady. :)

Tegorocznego nie było. Jeszcze, bo kto wie, kto wie, ta zima kusi... :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.09.2012 21:14

marze_na napisał(a): . . . kto wie, kto wie, ta zima kusi... :lol:

Zimowe Bieszczady to "inna bajka" , dla kochających te góry - obowiązek :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska