Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wspomnienie

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 21.10.2009 16:33

Dziękuję za ciepłe słowa dla mojej teściowej :D

Wstaliśmy nawet wcześniej niż zakładaliśmy. Poranek za oknem cudowny przed nami w lekkiej mgle widać okalające góry. Po śniadaniu około 10.00 wsiadamy do autka i wyruszamy w dalszą drogę. Nastawiłem nawigację na ominięcie dróg płatnych i kierunek Zagrzeb z opcją wyszukiwania banków i bankomatów. Droga do Zagrzebia jest równoległą do autostrady i po około 40 minutach już byliśmy pod dużym marketem, który wskazała nam nasza nawi. Pobranie jak zwykle gotówki w kunach / tak na marginesie bierzemy euro w takiej ilości aby zaspokoiło opłatę za noclegi oraz winiety/, gotówka na potrzeby zakupów na targu świerzych owoców jarzyn ewentulanie owoców morza. Tam gdzie możliwe posługuję sie zawsze kartą do bankomatu tj. w konobach, pizzeriach itp. Metoda sprawdzona i zawsze po średnim kursie w NBP. Sprawnie przejeżdżamy przez Zagrzeb i wjeżdżmy na drogę prowadzącą do Karlovaca. Jest mały ruch i bez problemu mijamy Karlovac.
Następny kierunek to Plitvickie Jeziora. Tam robimy krótki postój a ze względu na padającą mżawkę postanawiamy jechać dalej. Zatrzymujemy się daleko za Plitvicami w przydrożnej restauracji na obiad. Tradycyjna chorwacka kuchnia zawsze nam smakowała. Obiad smaczny ale cena za dwie osoby już niezbyt atrakcyjna ponad 220 kun.

Zanim kelner przyniosł nam obiadek ustawiam nawigację na kierunek Sibenika i najkrórszą trasą z ominięciem dróg płatnych.
Przed wyjazdem do Cro sporo czytałem opinii o o jakości pokrycia dróg przez firmy robiące mapy do nawigacji samochodowej. Nie jest to teren zbyt dokladnie opisany ale gdy ktoś lubi grzebać w necie to napewno znajdzie mapy dlakierowców TIR-ów które są wbrew pozorom lepsze pod względem jakości od tych, które kupujemy do naszych autek.

Przejeżdżaliśmy przez tereny gdzie tubylcy zdziwieni byli widokiem nr rejestracyjnych innych nich ichnie. Byłem mile zaskoczony jakością nawierzchni oraz niemile dorgowskazami. Gdyby nie nawi miałbym spore trudności z trafieniem na właściwy kierunek docelowy. Za to jakie widoki wokoło. Jadąc autostradą przez tunel SV Roka nie odczuwamy tego co można jadąc praktycznie przez to pasmo szczytem. Zapierało dech w piersiach gdy zjeżdzaliśmy drogą w dół wzdłuż stoku. Asfalt został specjalnie pokarbowany dla lepszej przyczepności opon, w oddali widać było pomykające autostradą samochody. Pogoda nie rozpieszczała wogóle. Co chwilę padało a niebo robiło się szare, szare , szare.Cdn.
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 21.10.2009 17:11

Czekamy na dalsze przygody. Pozdrawiam
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 21.10.2009 19:19

Tez czekam na cd....
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 22.10.2009 06:32

A może wzbogacisz relację zdjęciami ??
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.10.2009 07:13

Arek napisał(a):A może wzbogacisz relację zdjęciami ??

Zgłaszał jakiś problem
zbysio_56_56 napisał(a):Coś jednak zmieniło sie na tym forum! Jak wrzucić fotki??

ale nie wiem dlaczego bez odzewu po odpowiedzi... :?:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 22.10.2009 07:17

JacYamaha napisał(a):
zbysio_56_56 napisał(a):Coś jednak zmieniło sie na tym forum! Jak wrzucić fotki??

ale nie wiem dlaczego bez odzewu po odpowiedzi... :?:

Umknęło ;)

Przewodnik
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 22.10.2009 07:18

ale zakręcony jestem :oops:
Przecież podałeś Jacku linki na poprzedniej stronie
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.10.2009 07:21

Arek napisał(a):ale zakręcony jestem :oops:
Przecież podałeś Jacku linki na poprzedniej stronie

:D

Może tym razem kolega skorzysta skoro tak mocno prosimy :wink:
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 22.10.2009 14:32

Witam ponownie.
Tak chętnie wrzucę zdjęcia ale mam mały problem. Nigdy tego nie robiłem na forum.
Mam oprogramowanie picasa3, jeśli ktoś poprowadzi mnie laika komputerowego tak abym to zrobił to z chęcią skorzystam z dobrych rad i umieszczę fotki z tegorocznych wakacji a też i z lat poprzednich. 8)
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 22.10.2009 14:36

Zbysiu spróbuj w ten sposób...

http://www.iv.pl/index.php

nie trzeba sie logować i takie tam :D
wybierasz link do miniaturki lub pełnego wymiaru (ważne żeby zdjęcie było 800*600) i wklejasz na forum a My nacieszymy oko :wink:
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 15.11.2009 15:53

Fajna relacja. Do tej pory było dużo dobrego pisania.
Teraz są i zdjęcia, też bardzo fajne, jak na początek :wink: :lol: .
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 15.11.2009 16:03 przez kleeberg, łącznie edytowano 1 raz
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 15.11.2009 15:57

Gdzie się podziały twoje zdjątka.
Już myślałem ,że będzie co oglądać :cry:
Fatamorgana czy co :?:
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 15.11.2009 16:00

zbysio_56_56

czy to nie twoja zguba?

Pozdrawiam
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 15.11.2009 16:05

Niestety mam pełny album zdjęć na picasa ale nie mam pojęcia jak pojedynczo przeniść fotki do forum
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.11.2009 16:11

zbysio_56_56 napisał(a):.....nie mam pojęcia jak pojedynczo przeniść fotki do forum

Było trochę o tym na forum, np. tu: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17681
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wspomnienie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone