piotrf napisał(a):magidh napisał(a):. . . te cegły poukładane naprzemiennie kojarzą mi się z budowlami w bułgarskim Neseberze.
Gosiu , mamy dokładnie takie same skojarzenia związane z tą budowlą , gdy ją pierwszy raz własnymi oczami zobaczyłem w 2004 roku , powiedziałem do mojego dziecka , że lepiej wyglądałaby w Neseberze , albo innej Ochrydzie niż w Lądku , ale nie razi mnie jej widok ( to takie miasto , że wszystkie style i w dowolnej kompilacji do niego pasują )
Pozdrawiam
Piotr
tony montana napisał(a):Ewidentnie Westminster Cathedral nie pasuje do brytyjskiego stylu,
No i z którym z Was mam się zgodzić .
Podoba mi się podsumowanie Piotra, że do Londynu wszystko pasuje i wydaje mi się, że ma rację.
Natomiast stwierdzenie tonego, że Katedra nie pasuje do brytyjskiego stylu też jest słuszne, ale nie wiem, czy zauważyliście, że Brytyjczycy spróbowali się dostosować do stylu Katedry, bowiem spora część zabudowań wokół Katedry ma elewacje bardzo do niej podobne, czyli z białych i czerwonych cegieł (takie ciastka z kremem). My idąc do Katedry spacerkiem przechodziliśmy właśnie wśród tych zabudowań i od razu rzuciło nam się to w oczy. Nie wiem, jaka jest geneza powstania takich właśnie budynków wokół Katedry, ale wydaje mi się, że przyświecała im myśl, żeby Katedra nie odstawała zbyt mocno od otoczenia.
tony montana napisał(a):ale w środku jest bardzo fajna
Zresztą na zewnątrz w sumie też
Mnie Katedra Westminsterska też przypadła do gustu.