Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wspinaczka w Chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BeataK
Croentuzjasta
Wspinaczka w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) BeataK » 04.07.2008 18:16

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie ze wspinaniem się na terenie Chorwacji?? Podobno bardzo znana jest Paklenica w masywie górskim Anica Kuk w górach Północny Velebit. Czy ktoś z Was był tam i miał jakąś przygodę ze wspinaczką?? Jak tak, proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Beata
OwcaK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) OwcaK » 04.07.2008 18:36

Beatko jesli chodzi o wspinaczke na terenie Cro to w pasmie gorskim Velebit znajdują się głównie 2 drogi wysokogórskie Ścieżka Premuzica i Velebitska , ale to raczej trudniejsze szlaki, bardziej dla wytrwalych.

Następne możliwości oferuje masyw górski Biokovo (popularna jest np. wspinaczka na Vosac, na Sveti Jure bardzo rozległy masyw oferuje mnóstwo możliwości), i Rilice, na Górze Vida na wyspie Bracz, czy w górach Risnjak, Velika Kapela z bardzo znaną grupą wapienną Białych i Samarskich ścian w Gorskim kotaru w głębi lądu.

Wspominana przez Ciebie Paklenica jest jednak najbardziej znanym terenem. Wlasnie duzo osob wspina sie w masywie górskim Anica Kuk w górach Północny Velebit. Anica Kuk jest 350 m wysoka, prawie prostopadła ściana z paroma dziesiątkami dróg większością wyższego stopnia obciążenia. Wspinać się można także przy drodze prosto w kanionie i na następnych ścianach – Crljeni Kuk, Rapac, Visoka Glavica, Cuk.

Takze wszystko zalezy od tego, kto ma tam jechac sie wspinac i jakie ma ze tak powiem zapasy sil??
Pozdrav
Ribar Tedi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ribar Tedi » 26.09.2008 23:02

W Paklenicy pięknie.nie spinałem się ale widziałem sporo ludzi spinających się.Polecam jaskinię Manita Peć 570m n.p.m.
Trzeba tam dojść do bodajrze 13.00 bo później zamykają i przewodnik schodzi w dół.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.09.2008 23:33

Do przedmówców dodam jeszcze że są drogi na Hvarze. Z tego co wiem są obite drogi w Sv. Nedelji, niektóre jednowyciągowe prosto z morza a niektóre może nawet 2-wyciągowe kawałek w głąb lądu. W Sv. Nedelji jest też pełno miejsc do żywcowania nad głęboką wodą. Poza tym jak się jedzie starą drogą ze Starigradu na kierunek Hvar (nie tą nową przez nowy wypasiony tunel tylko tą naprawdę starą) to przed dojechaniem do najwyższego punktu gdzieś widziałem drogowskaz w lewo na jakiś sektor wspinaczkowy.
Nic tam niestety nie łoiłem bo nie miałem z kim, moja Pani nie lubi tego sportu, pozostawało mi żywcowanie na nadmorskich skałkach gdzie się dało.
Z innych miejsc słyszałem też że są obite drogi w Omisu.
pzdr :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.09.2008 09:10

Wspinaczka skałowa w obszarachIstri

Vinkuran-Cava Romana

Obrazek

:papa:
BeataK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BeataK » 27.09.2008 10:32

mirko napisał(a):Wspinaczka skałowa w obszarachIstri

Vinkuran-Cava Romana

Obrazek

:papa:

Fajne miejsce, dzieki!!

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone