Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrześniowy Hvar

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 21.10.2016 12:26

Mój Stari Gradek ! kocham kocham kocham :))
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.10.2016 12:51

mysza73 napisał(a):
Roxi napisał(a):Wieczór na Lili spędzamy w sielsko- anielskim nastroju. :mrgreen:

Obrazek

No, no, no ... elegancja-francja :oczko_usmiech:

Dodatkowo dyskrecja-grecja :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
MikeR
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MikeR » 21.10.2016 13:22

Roxi napisał(a):
MikeR napisał(a):Mam pytanie o ten namioto / daszek. Gdzie można nabyć coś takiego?

Nie możemy znaleźć nigdzie tej aukcji, ale myślę że zdjęcie i nazwa firmy pomoże:

V__CF0B.jpg

Nazwa pomogła. Znalazłem. Dziękuję.
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 21.10.2016 13:45

Roxi napisał(a):Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że St. Grad podoba mi się bardziej niż Jelsa. ;)

podpisuję się pod tym stwierdzeniem :)
007man
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 007man » 21.10.2016 14:39

Stari Grad naprawdę piękny!
Wy pokazaliście go inaczej; tak romantycznie i nastrojowo. Można się rozmarzyć...
Ale to, że potrafiliście zabrać ze sobą ten nastrój na Lili, czyni tą część relacji jeszcze pełniejszą i piękniejszą :)
Brawo!!! i czekam na ponton :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.10.2016 14:49

Roxi napisał(a):
Rafał78 napisał(a):...sam nie miałem odwagi żeby sprawdzić :oczko_usmiech:

A wiesz... że nie wiem?
Jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy żeby to sprawdzić, a poza tym zawsze mam pod wodą rękawiczki, więc i tak by mnie nie poparzył, ha! ;)
Ale... trzeba taką informację sprawdzić i popytać ludzi. :)

Takie same, albo bardzo podobne można znaleźć również na głębokościach "snoorkowych" :) . Mnie nie poparzyło.

pzdr :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.10.2016 15:44

mysza73 napisał(a):no, no ... elegancja-francja :oczko_usmiech:

Elegancji to w tym raczej nie było... ale przynajmniej kubeczki nie były plastikowe. :mrgreen:

CROnikiCROpka napisał(a):Ładny ten Stari Grad, ale mam nadzieję, że i Jelsa nienajgorsza, bo tam kotwiczymy za rok :)

Jelsa też jest bardzo przyjemna i jak nic można się zakochać. :)

tyniolek napisał(a):I przez Twoje zdjęcia zatęskniłam za Starim Gradem :( :( :cry:

Ja też już bardzo tęsknię. A ta okropna październikowa pogoda wcale nie pomaga. :roll:

andeo napisał(a):Mój Stari Gradek ! kocham kocham kocham :))

:hearts:

piotrf napisał(a):Dodatkowo dyskrecja-grecja :oczko_usmiech:

:mrgreen:

MikeR napisał(a):Nazwa pomogła. Znalazłem. Dziękuję.

Spoko. ;)

Kasia i Krzyś napisał(a):podpisuję się pod tym stwierdzeniem :)

Jakoś te uliczki do mnie chyba bardziej przemawiają, a może lepsze wspomnienia? No nie wiem, ale jakoś ten St. Grad baaardzo mi się podoba. :)

007man napisał(a):Stari Grad naprawdę piękny!

Jest piękny, ale podczas tego spaceru zobaczyliśmy tylko niewielką jego część. Szkoda, ale co się odwlecze to nie uciecze. Trzeba coś zostawić na za rok. :oczko_usmiech:

007man napisał(a):Brawo!!! i czekam na ponton :wink:

Mam nadzieję, że się spodoba. :)

longtom napisał(a):Takie same, albo bardzo podobne można znaleźć również na głębokościach "snoorkowych" :) . Mnie nie poparzyło.

Te pokazane na zdjęciu to też z głębokości snoorkowych, kończyliśmy już nurkowanie. Chyba wolę nie próbować, czy parzy... ;)
dyzio74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyzio74 » 21.10.2016 16:09

Witajcie
Roxi bardzo ciekawa relacja i fajne foty. Dal mnie osobiście najciekawsze te z głębszych "snoorkowań".

Co do ukwiałów to chyba każde mają możliwości obrony i ataku chemicznego.
Najczęściej, jak sami najlepiej wiecie, siedzą w skałach. Ale są takie chodzące i pływające jak meduzy.
Są wprawdzie zwierzaki potrafiące się dostosować do ich toksyn i dla temu widzimy błazenki, krewetki czy kraby symbiotyczne.
Ukwiały jak i inne koralowce pomimo pozorów są zwierzętami a, że mają chemicznej i nie tylko możliwości obrony taki ich urok.
Faktem jest też, że przed większością oparzeń cienki skafander czy rękawiczka ochronią, jednak pamiętajcie bywają koralowce bardziej agresywne, które potrafią polować. Na szczęście głównie na ryby.
Jednak jest o wiele więcej niepozornych zwierzaków morskich mogących nam zaszkodzić, od wieloszczetów, wężowideł, ślimaków aż po ryby. Szczególna uwagę zwracam na jeżowce a nie chodzi tu tylko o kolce ale toksyny w igłach -zależnie od ich rodzaju. I wspomniane tu wcześniej koralowce - bywają takie z bardzo groźnymi dla Ludzi toksynami (np. paliotoksynami).
Są setki a śmiem twierdzić, że i tysiące zwierzaków morskich mogących zaszkodzić zdrowiu "snoorka" choć częściej nieświadomego plażowicza. Dla ciekawostki zdradzę, że takie zwierzaki bywają również w naszych wodach.
Wystarczy odrobina rozsądku i podziwianie bez dotykania a nie będzie problemu.

A jeśli już się komuś przydarzy spotkanie z ukwiałem i koniecznie musi go dotykać np. dla ratowania poparzonego plażowicza czy dziecka, to najlepiej unikać jego polipów, bo to one mają toksyny. Akwaryści mnie za to znienawidzą ale napisze tak aby wiekszość skumała. Ukwiał ma nogę jak nasz "borowik" i ta cześć ukwiała jest pozbawiona obrony chemicznej.

pozdrawiam Krzysiek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.10.2016 17:32

dyzio74 napisał(a):Co do ukwiałów to chyba każde mają możliwości obrony i ataku chemicznego.

A ja właśnie dostałam ochrzan, że : "jak to? nurek i nie wie nic o ukwiałach?" :mrgreen:
Podobno parzą i trzeba nawet uważać mając na sobie rękawiczki, bo część ukwiału może zostać na rękawiczce i przy np poprawianiu maski może podrażnić skórę.

A resztę to już nam dyzio74 wyjaśnił. :)
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 21.10.2016 18:35

Dzięki za fantastyczną relację i kolejne utwierdzenie w przyszłorocznym kierunku chorwackiego wypadu :)
Brać jest piękna ale Hvar coraz bardziej obiecujący ;)
Będzie gdzie testować rozbudowę maski :D
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 21.10.2016 20:00

Super zdjęcia, w szczególności te z wodą wszelaką.
To moim zdaniem obłędne :wink:

Obrazek

Pamiętasz jak duże były te tuńczyki i mniej więcej na jakiej głębokości ?
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 21.10.2016 20:40

Świetna i ciekawa relacja, a foty fajne :D :D :D :papa: :papa: :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.10.2016 10:19

AdamZ napisał(a):Dzięki za fantastyczną relację i kolejne utwierdzenie w przyszłorocznym kierunku chorwackiego wypadu :)
Brać jest piękna ale Hvar coraz bardziej obiecujący ;)
Będzie gdzie testować rozbudowę maski :D

No no, jak rozbudowa maski to tylko na Hvarze... ale ja wcale nie mam zamiaru zrezygnować z połowy udziałów po patencie! :mrgreen:
Miło, że zajrzałeś do relacji. ;)

sdolas napisał(a):Super zdjęcia, w szczególności te z wodą wszelaką.
To moim zdaniem obłędne :wink:
Pamiętasz jak duże były te tuńczyki i mniej więcej na jakiej głębokości ?

Hmmm przy okazji wstawiania tego zdjęcia napisałam, że kiedyś chciałabym zrobić właśnie takie nurkowanie, a nie że je zrobiłam. ;)
To jest zdjęcie... co prawda z mojego dysku twardego, ale wcześniej wzięte z internetu. :oczko_usmiech:

marko350 napisał(a):Świetna i ciekawa relacja, a foty fajne :D :D :D :papa: :papa: :papa:

Dzięki. :)
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 22.10.2016 21:35

Roxi napisał(a):Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że St. Grad podoba mi się bardziej niż Jelsa

Hmm...fajniejszy niż Jelsa :?:
Klimatu nie można mu odmówić
Chyba za słabo go poznaliśmy.
Nam z kolei bardziej niż Jelsa spodobała się Vrboska.
Będzie :?: :)

Pozdrawiam
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.10.2016 22:11

Będzie. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wrześniowy Hvar - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone