Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrześniowy Hvar

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.09.2016 06:49

Roxi , ale wy już więcej się tak nie bawcie :wink: Nurkowanie "na przeciągu" i dodatkowo zapatrzeć się można na podwodne kolory . . .
Te krótkie dni to mankament wrześniowego urlopowania , szczególnie jak nastawimy się na zwiedzanie , za to jakie długie noce . . . :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.09.2016 17:33

Zdążyłem jeszcze we wrześniu na wrzesień. :)
Pozdrawiam
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.09.2016 10:47

wiolek_lp napisał(a):Chyba jednak były, przynajmniej na pewno 18 lipca :wink:

Ale zuchy. ;)

piotrf napisał(a):Te krótkie dni to mankament wrześniowego urlopowania , szczególnie jak nastawimy się na zwiedzanie , za to jakie długie noce . . . :mrgreen:

Długie i już trochę takie zimnawe? Do śpiwora trzeba było wchodzić ;)

Vjetar napisał(a):Zdążyłem jeszcze we wrześniu na wrzesień. :)
Pozdrawiam

To się bardzo cieszę, że zajrzałeś. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.09.2016 22:05

Fajne te podwodne fotki a i na lądzie też pięknie.

Pozdrawiam
Krzysiek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.09.2016 08:39

7 września- środa: Z głową w chmurach.

Chmury.
Od rana znowu chmury. Ale jak to? To niesprawiedliwe i w ogóle bez sensu żeby po wczorajszym, tak pięknym dniu, dzisiaj było pochmurnie. :roll:
Mój nastrój też stał się pochmurny i z nosem na kwintę popijałam poranną kawę, bo gumiaka też nie dało się ruszyć- za duże fale. Przechodzący obok naszego obozowiska Siwy mówi nam żebyśmy pojechali sobie do twierdzy w Hvarze, ja mu na to, że już tam byliśmy i nie chce nam się znowu wchodzić. Jego odpowiedź trochę podnosiła mnie na duchu: Ale nie na tą twierdzę, tylko na twierdzę nad tą twierdzą. :oczko_usmiech: Wrócił do siebie i po chwili przyszedł do nas z mapą, wytłumaczył co i jak i wtedy już w ogóle byłam zadowolona. ;)

Obrazek

Tam nas jeszcze nie było. Ruszamy. :oczko_usmiech:
Do Hvaru postanowiliśmy dojechać starą drogą St. Grad- Hvar przez Brusje. Może gdzieś został dla nas krzaczek zapomnianej lawendy?

Szkoda, że jest szaro buro, bo widoki z tej drogi są bardzo fajne.

Obrazek

Obrazek

Na chwilę zatrzymujemy się w miejscu z widokiem na Velo Grablje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedziemy dalej, do miejsca gdzie rok temu zrywaliśmy lawendę. Niestety... nie został nawet jeden, malutki krzaczek. :roll:

Obrazek

Obrazek

To w drogę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed nami widać już Wyspy Piekielne, powoli zaczynamy wypatrywać skrętu do twierdzy.

Obrazek

Udało się, dotarliśmy do Twierdzy Napoleona skąd rozpościera się cudowny widok na Hvar... znowu żałujemy, że pogoda jest nie taka jak być powinna. ;)
Twierdzę w czasach napoleońskich zbudowano na wyższym wzgórzu (Św. Mikołaja). Teraz mieści się tam obserwatorium astronomiczne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ładnie prezentuje się niżej położona twierdza Španjola.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wysepka z latarnią morską, którą mijamy podczas płynięcia gumiakiem.

Obrazek

Obrazek

Z drugiej strony wzgórza nie jest już tak ładnie. Wysypisko śmieci.

Obrazek

Obrazek

Robimy sobie spacer dookoła.
Dookoła twierdzy, nie wysypiska. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wejście zakratowane, ale udało się zrobić zdjęcie zza krat. :)

Obrazek

I już z drugiej strony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Postanawiamy, że wrócimy tutaj na zachód słońca. :)
Wracamy na camping. Chwila odpoczynku i znowu szykuje się wyprawa na drugą (odtuneloną ;) )stronę Hvaru, tym razem w celu odwiedzin w Dvorze w Pitve.
Ostatnio edytowano 29.09.2016 10:54 przez Roxi, łącznie edytowano 4 razy
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 29.09.2016 08:55

Ale cudnie, uwielbiam takie widoki !! Strasznie żałuję że w M. Hvar spędziłam tak mało czasu, koniecznie do poprawy :wink:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 29.09.2016 10:05

Zapisuję tą twierdzę jako must have przyszłorocznych wakacji :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.09.2016 10:48

arko2007 napisał(a):Fajne te podwodne fotki a i na lądzie też pięknie.

Dzięki :)

wiolek_lp napisał(a):Ale cudnie, uwielbiam takie widoki !! Strasznie żałuję że w M. Hvar spędziłam tak mało czasu, koniecznie do poprawy :wink:

Przy każdej kolejnej wizycie okazuje się, że jest jeszcze tak dużo rzeczy do zobaczenia, obojętnie ile trwa pobyt. ;)
Nam został do odhaczenia np najwyższy szczyt Hvaru... i dobrze, jest po co wracać.

CROnikiCROpka napisał(a):Zapisuję tą twierdzę jako must have przyszłorocznych wakacji :)

A wyobraź sobie jak tam musi być cudnie, kiedy jest słonecznie. :) My też zdecydowanie mamy to miejsce do poprawki. :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.09.2016 12:48

Roxi napisał(a):A wyobraź sobie jak tam musi być cudnie, kiedy jest słonecznie. :)

Wtedy jest tak :D:

Obrazek

Obrazek

Chociaż to też nie były najlepsze warunki do robienia zdjęć, bo fociliśmy pod słońce. Najlepiej chyba przyjechać późnym popołudniem.

Chętnie pooglądam też Wasze fotki z zachodu, jeśli się rzeczywiście wybraliście :D
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 29.09.2016 12:49

Nooo... 8O z tej twierdzy to jest widok :roll:
szkoda że tam nie dotarłem :oops: :wink:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 29.09.2016 14:23

nie wiem, jak mogliśmy przegapić twierdzę, choć byliśmy w Hvarze nawet dwa razy w trakcie tegorocznego urlopu :?

tak w ogóle to witam się w hvarskiej relacji :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.09.2016 19:12

maslinka napisał(a):Wtedy jest tak :D:

Wiedziałam, że musi być ładnie. ;)

lotnikwsk napisał(a):Nooo... 8O z tej twierdzy to jest widok :roll:
szkoda że tam nie dotarłem :oops: :wink:

Kasia i Krzyś napisał(a):nie wiem, jak mogliśmy przegapić twierdzę, choć byliśmy w Hvarze nawet dwa razy w trakcie tegorocznego urlopu :?

Nic tylko zapisać na liście: na następny raz. :)
Warto bo jest naprawdę fajnie, a dojazd bardzo prosty i w porównaniu do innych hvarskich szutrów bardzo przyjemny. :)

Kasia i Krzyś napisał(a):tak w ogóle to witam się w hvarskiej relacji :papa:

Witam serdecznie. :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.09.2016 19:54

7 września- środa: O tym, że lepsze jest wrogiem dobrego.

Wieczorem jedziemy do Pitve. W planach mamy spacer uliczkami miasteczka, które tak często mijamy podczas hvarskich wojaży i kolację w konobie Dvor Dubokovic. Rok temu baaaaardzo podobało nam się w konobie Kokot w Dolu- pyszne jedzenie, miła obsługa i super klimat, ale zachęceni bardzo dobrymi opiniami o Dvorze postanowiliśmy spróbować czegoś innego i mieć na ten temat swoje zdanie. ;)

Już nie wiem który raz jedziemy skalnym tunelem... i on dalej robi na nas wrażenie. :oczko_usmiech:
Nie wiem czy wiecie, ale w tunelu są drzwi, a za drzwiami beczki z winem. :mrgreen: Kiedyś był to magazyn broni, a teraz miejsce do magazynowania wina. Są nawet dwa takie pomieszczenia. Jadąc od strony Pitve drzwi są na początku tunelu po lewej stronie.

Obrazek

Chwilę stoimy na światłach i pstrykamy zdjęcie Šćedro. Gdzieś tam jest nasza zatoczka. ;)

Obrazek

Dojeżdżamy do Pitve i parkujemy na oznakowanym miejscu.

Obrazek

Zjazd na parking jest na łuku, zaraz za tym budynkiem.

Obrazek

Konoba czynna jest od 18.00. Nie chcemy wpaść tam jako pierwsi, więc najpierw krótki spacerek po Pitve. :)

Obrazek

Obrazek

Wrzesień na Hvarze jest miesiącem wybuchowym. :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Co jakiś czas mijamy znaki, ciężko zabłądzić. ;)

Obrazek

Miasteczko nam się podoba, jest sporo klimatycznych uliczek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nieźle już zgłodnieliśmy, więc najwyższy czas zasiąść przy stoliku.

Obrazek

Obrazek

Pierwsze wrażenie?
Klimat gorszy niż w Kokocie. Jest zimno, nie wiem czy wiecie o co mi chodzi... ale czasami wchodzisz na knajpy, wita Cię uśmiech kelnera/właściciela i mimo tego, że zdajesz sobie sprawę, że to ich praca, to czujesz się dobrze (patrz np Pelago w Jelsie). Głupia sprawa, ale brakowało mi też jednej rzeczy- chleba i oliwy. ;)
Mają za to ładne kwiatki. :)

Obrazek

Obrazek

Zamówiliśmy talerz rybny.

Obrazek

Ryby, kalmary, krewetki i blitva były pyszne, to trzeba im przyznać. Arturo nawet stwierdził, że blitva lepsza niż w Kokocie ;), ale... jak dla nas w tej rozgrywce wygrywa kameralny i ciepły Kokot. :oczko_usmiech:
Nooo i jest trochę tańszy. :twisted:

Obrazek

I to nie jest tak, że byliśmy niezadowoleni. Miejsce sprawdzone, wyrobiliśmy sobie swoje zdanie- jedzenie pyszne, komuś innemu może się tam bardzo spodobać, ale my... już tam raczej nie wrócimy. :mrgreen:

Dobranoc i do następnego, pontonowego, odcinka. :papa:
Ostatnio edytowano 30.09.2016 08:25 przez Roxi, łącznie edytowano 1 raz
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 29.09.2016 20:29

Fajny kwiatek :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.09.2016 06:15

Bardzo fajny. ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży