Odcinek pilotażowy
"Mala zemlja za veliki odmor", czyli „mały kraj na wielkie wakacje” - tak między innymi reklamuje się Chorwacja.
Ponieważ był to nasz kolejny „veliki odmor” i być może jest to ostatnia okazja, aby pozostawić po sobie ślad w postaci chorwackiej relacji,
postanowiłem krótko opisać nasz ubiegłoroczny, wrześniowy pobyt na Hvarze (i nie tylko).
Dla stałych bywalców, miłośników tej wyspy nie będzie tu nic odkrywczego, tym bardziej w zestawieniu z wieloma świetnymi relacjami,
bogatymi w ciekawe opisy i piękne zdjęcia. Mam jednak nadzieję, że nowi i poszukujący Cromaniacy znajdą tu coś dla siebie.
Dla urozmaicenia, na końcu podróży będzie zagadka - pytanie dotyczące naszej ostatniej przygody na lądzie, a nagrodą będzie... butelka wina plavac HVAR
Nie jestem zwolennikiem zbyt obszernych „zajawek”, ponieważ często zdradzają fabułę, ale taki kolaż mogę zaprezentować:
Były urokliwe, historyczne hvarskie miasteczka, było morze i góry "schodzące" do morza, czyli wszystko to, co w Chorwacji kochamy.
Zatem zapraszam wszystkich chętnych do wspomnień, wymiany doświadczeń oraz odpowiedzi na pytanie w części zagadkowej.
Mam cichą nadzieję, że będą chętni, aby wybrać się z nami na Hvar - jedan od najljepših otoka u Hrvatskoj?