rzdrozny napisał(a):walp, właśnie o tym Ci pisałem:) Te Twoje smaczki, dygresje robią robotę:) Do tego sposób prowadzenia relacji, dobrze opisane miejsca, fotki i człowiek już wie, gdzie ma jechać, a co sobie odpuścić:)
Bardzo dziękuję za miłe słowa.
To jest bardzo dobry doping.
Moim zdaniem relacja powinna spełniać przynajmniej dwie funkcje. Pierwsza to funkcja wspomnieniowa.
Zarówno dla piszącego, jak i dla czytających, którzy również te miejsca odwiedzili. To po prostu mile spędzony czas na wspomnieniach i wymianie doświadczeń.
UWAGA: w obecnych czasach, może pełnić rolę terapii reminiscencyjnej, realizowanej poprzez zwiększanie poczucia własnej wartości, w wyniku przeglądu
dobrych momentów z własnej przeszłości.
Druga, to funkcja dydaktyczna. Osoby z mniejszym doświadczeniem bądź takie, które wybierają się w dane rejony po raz pierwszy, mogą znaleźć przydatne informacje np.: dokąd pojechać, co zobaczyć, w którym miejscu skręcić, gdzie zaparkować. itd.
Sam niejednokrotnie korzystałem z informacji w relacjach Cromaniaków.
Jeśli do tego wszystkiego uda dołożyć się jakąś dygresję i chociaż komuś się spodoba, do Autor może czuć się spełniony.
tranquilo napisał(a):Waldek, a nie mieliście myśli żeby iść dalej, zamiast wracać tą samą drogą??
My poszliśmy dalej, tak jakby trochę dookoła tego masywu.
Zejście wydawało się łagodniejsze, a też byliśmy szybciej niż wchodząc.
Niestety, nie udało mi się znaleźć informacji o innym szlaku ze SN. Jeśli możesz, to opisz w kilku słowach, co w tym przypadku znaczy "iść dalej".
Rozumiem, że wróciliście do Svetej Nedjelji od innej strony. Mnie już się nie przyda, ale ktoś może skorzysta z tej opcji.