Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrześniowy Hvar i dwie przygody na lądzie.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.05.2020 22:56

walp napisał(a):W tej relacji zdobędziemy jeden szczyt samochodem i mimo, że był to wjazd, to ze względu na trudności, nazywam to zdobyciem. :D

Ten szczyt będzie zdobywany na lądzie :wink: :lol:
Czyżby jedna z dwóch jak w tytule relacji... :?: :oczko_usmiech:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.05.2020 23:09

Janusz Bajcer napisał(a):
walp napisał(a):W tej relacji zdobędziemy jeden szczyt samochodem i mimo, że był to wjazd, to ze względu na trudności, nazywam to zdobyciem. :D

Ten szczyt będzie zdobywany na lądzie :wink: :lol:
Czyżby jedna z dwóch jak w tytule relacji... :?: :oczko_usmiech:

Zgadza się. To będzie pierwsza przygoda na lądzie. :wink:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 02.05.2020 14:16

mchrob napisał(a):Nie wiem czy da się wejść od strony południowej jeśli tak to raczej wspinaczka alpinistyczna.

W poniższym linku jest info o szlaku, który idzie z Bolu.
https://croatia.hr/pl-PL/przezycia/akty ... a-na-bracu
Mój znajomy kiedyś wchodził tamtędy, a z niego żaden alpinista, ot osoba lubiąca chodzić po górach :wink: . Nie pomnę teraz, ile czasu mu to zajęło. Ale na pewno wymaga to wysiłku, bo i duże przewyższenie się pokonuje.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.05.2020 12:30

walp napisał(a):... Obrazek
... Usiedliśmy przy kamiennej kaplicy, poświęconej patronowi góry. Był czas na piknik i chwilę zadumy ...

Nie dokonaliście wpisu w księdze :?: :roll:
IMG_20180712_204234.jpg
received_1996870856990453.jpeg

anakin napisał(a):Byłeś Waldek na Vidovej Gorze na Braču?/
Ciekawi mnie porównanie tych dwóch szczytów ( a konkretnie widoków :wink: )
Ja zdobywałam oba ... samochodem :oops: :mrgreen: Widoki z obu piękne ale z Nikoli widać jednak więcej w różnych kierunkach a ze Vidovej tylko południowa ekspozycja.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.05.2020 14:09

gusia-s napisał(a):Nie dokonaliście wpisu w księdze :?: :roll:

No ale nie było księgi. :roll: Jak widać na moim zdjęciu, skrzynka nie ma pokrywy i jest pusta. :roll: Ktoś zajumał :?: :evil:
Na szczęście do udokumentowania wejścia wystarczy zdjęcie na szczycie. :wink:

gusia-s napisał(a):
anakin napisał(a):Byłeś Waldek na Vidovej Gorze na Braču?/
Ciekawi mnie porównanie tych dwóch szczytów ( a konkretnie widoków :wink: )
Ja zdobywałam oba ... samochodem :oops: :mrgreen: Widoki z obu piękne ale z Nikoli widać jednak więcej w różnych kierunkach a ze Vidovej tylko południowa ekspozycja.

A ja sobie tam podejdę, od południowej strony, tylko jeszcze nie wiem kiedy. :lol:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 04.05.2020 14:15

Nie wiem jak ale muszę zaliczyć Nikolę :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.05.2020 21:32

kaeres napisał(a):Nie wiem jak ale muszę zaliczyć Nikolę :)

Krystian, no chyba dokładnie pokazałem jak. :mrgreen: Jeszcze pokażę jak zejść, ale już w przyspieszonym tempie. :oczko_usmiech:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.05.2020 22:26

Dwukrotnie byliśmy w różnych latach na śv. Nikoli wjeżdżając na rowerach. Jechaliśmy z Vrboski dwoma różnymi trasami. Przyznam się, że podobała się nam Twoja trasa na nogach :) jeden minus, że by wejść na nogach trzeba podjechać autem :( Dla innych to plus :) jest też nasz wpis w księdze :)
Załączniki:
IMG_0042.JPG
IMG_0036.JPG
IMG_0025.JPG
IMG_0024.JPG
2.jpg
1.jpg
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.05.2020 22:51

bluesman napisał(a):Dwukrotnie byliśmy w różnych latach na śv. Nikoli wjeżdżając na rowerach.

Widzę, że po Glavicy w Starim Gradzie, to druga górka, na którą my weszliśmy, a Wy wjechaliście rowerami. Ciekawe, gdzie jeszcze się spotkamy. :smo:
bluesman napisał(a):Przyznam się, że podobała się nam Twoja trasa na nogach :) jeden minus, że by wejść na nogach trzeba podjechać autem :(

Czy ja wiem, czy to jest minus? Zdecydowana większość z nas jeździ do Chorwacji samochodem. Podjeżdżamy na plaże, do miasteczek, do punktów widokowych itp. nie widzę problemu, żeby podjechać do miejsca, gdzie zaczyna się szlak.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 05.05.2020 07:35

Bluesman przepiękne pola lawendy na Twoim zdjęciu. Czy mógłbyś napisać gdzie dokładniej te pola się znajdują?

Waldku, czekam oczywiście na Waszą powrotną trasę
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.05.2020 07:42

agata26061 napisał(a):Bluesman przepiękne pola lawendy na Twoim zdjęciu. Czy mógłbyś napisać gdzie dokładniej te pola się znajdują?

Waldku, czekam oczywiście na Waszą powrotną trasę

Wjazd był od Svirce, tam jest fantastyczny płaskowyż z uprawianymi poletkami lawendy i winogron przed widocznym w tle szczytem :) Da się tam wjechać autem ale terenowym :) Przy konobie Kolumbić zamiast prosto w kierunku szczytu trzeba skręcić w lewo :)
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 05.05.2020 07:55

bluesman napisał(a):Dwukrotnie byliśmy w różnych latach na śv. Nikoli wjeżdżając na rowerach. Jechaliśmy z Vrboski dwoma różnymi trasami. Przyznam się, że podobała się nam Twoja trasa na nogach :) jeden minus, że by wejść na nogach trzeba podjechać autem :( Dla innych to plus :) jest też nasz wpis w księdze :)

Czy mógłbyś napisać coś więcej o wjeździe na rowerach na Sv Nikola? Jak trudna jest to trasa? Czy na tej trasie pojawiają się samochody, czy tylko rowerzyści? A może zaznaczyłbyś na mapie przebieg trasy? Byłabym wdzięczna :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.05.2020 09:38

trasy są trudne i trzeba być wyjeżdżonym i mieć doświadczenie w jeździe po górach:)

hvar-na-rowerze-2010-t37128.html

od svirce1.jpg

svirce 2.jpg
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 05.05.2020 11:24

walp napisał(a):
gusia-s napisał(a):Nie dokonaliście wpisu w księdze :?: :roll:

No ale nie było księgi. :roll: Jak widać na moim zdjęciu, skrzynka nie ma pokrywy i jest pusta. :roll: Ktoś zajumał :?: :evil:
A to złoczyńca jakiś :evil:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.05.2020 16:55

Dzień 7 (11.09) - Sveti Nikola - zejście.

Myślę, że wszyscy już wiedzą jak wejść lub wjechać samochodem bądź rowerem na najwyższy szczyt Hvaru. :) Sposobów jest kilka, każdy może wybrać coś dla siebie. :wink:

Zejdziemy już jednak do Svetej Nedjelji, (ciągle nie wiem, jak powinno się te nazwy odmieniać po polsku :roll: , po chorwacku to będzie vraćamo se do Svete Nedelje :)) zanim ta garstka wiernych straci cierpliwość. :oczko_usmiech: Ponieważ schodziliśmy tą samą drogą, nie będę się rozdrabniał i zejdziemy w podskokach, czyli w pięciu fotkach. :oczko_usmiech:

IMG_4273.JPG

IMG_4283.JPG

IMG_4288.JPG

IMG_4294.JPG

Mijamy jaskinię. Wiemy również, że to świetne miejsce na sesję fotograficzną. :wink:

IMG_4295.JPG

Było pięć. :D
...i już jesteśmy wśród zabudowań. W tym budynku jest szkoła. Rano drzwi były otwarte i widzieliśmy lekcje.

IMG_4299.JPG

Kilka zakrętów...

IMG_4300.JPG

IMG_4302.JPG

IMG_4301.JPG

...i jesteśmy przy kościele, gdzie czekała nasza Astra Voyager. :mrgreen:

IMG_4296.JPG

IMG_4304.JPG

Mam nadzieję, że podobało się. :D Wiem, wiem, że długo, ale mówiłem na początku, że przeciągnę. :oczko_usmiech:
A propos "zatknięcia" flagi na szczycie, ciekaw jestem, czy ktoś z Was to praktykuje, czy zabieracie flagi swoich miast, może Polski, na zagraniczne wyjazdy?

Pojedziemy teraz do ID wypluskać się, zjemy obiad w Slavince, zabierzemy majty plażowe i wrócimy do Św. Niedzieli. Chcemy bowiem chociaż na chwilę zobaczyć część położoną nad samym brzegiem morza. Podobno jest ładnie. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wrześniowy Hvar i dwie przygody na lądzie. - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone