Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrześniowa Chorwacja 07,08,09 i 2020 - góry,wyspy i jeziora

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser
Re: Wrześniowa Chorwacja 07,08,09 i 2020 - góry,wyspy i jezi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 30.12.2020 12:00

kulka53 napisał(a):Później, siedząc na najwyższym pokładzie mamy przez długi czas okazję przyglądać się pieczołowitym przygotowaniom kanapek :cool: przez młodego człowieka. Kroił i kroił, smarował, układał… trwało to dobre pół godziny w czasie których powstało 5 kanapek z wielkich chorwackich buł. Ewidentnie nie ma potrzeby zbytnio dbać o linię :lol: .

Ciekawe spostrzeżenie. :oczko_usmiech: Jakbym widziała mojego osiemnastoletniego syna przygotowującego sobie stos kanapek na którąś-tam-z-kolei-kolację-tego-dnia. :lol: Podobna postura i wygląd oraz podobny poziom nieustającego głodu. :mrgreen: Kiedy przygotowując posiłek pytam: Ile kanapek dla Ciebie? - zawsze słyszę: Wszystkie! :lol:

kulka53 napisał(a):To przy okazji poproszę o linki do innych Twoich relacji :oops: bo szukałem ale nie poszło mi za dobrze :?

Chyba nie warto - z relacji sprzed 2015r. wyleciały zdjęcia, niestety... :( Bez nich niefajnie się czyta albo , a o wcześniejszej sama chciałabym zapomnieć. :oczko_usmiech:
Z wyjazdów późniejszych do Cro i nie tylko już nie pisałam relacji, dopiero z Pelo.
piotrek180686
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek180686 » 30.12.2020 12:20

Witam.
Czy znajdzie się ktoś kto pomoże w dostaniu się na wyspę Dugi Otok z Zadaru ???? chodzi mi gdzie konkretnie przyjechać ( w jaką część portu ) gdzie się udać po bilet czy od razu można kupić powrotny i czy gwarantuje miejsce z powrotem i czy opisane są statki żeby nie pomylić z góry dziękuję dużym ułatwieniem były by fotki z gogle z pineskami :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.12.2020 12:23

Przeczytaj 2 ost strony i tam będą informacje. Do tego odpal Google maps i bez problemu znajdziesz, co trzeba. 10 min roboty.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.12.2020 16:46

piekara114 napisał(a):To wyskakujmy z promu....

travel napisał(a):Już przebieram nóżkami :mrgreen:

Jutro :cool:
Mikromir napisał(a):Podobna postura i wygląd oraz podobny poziom nieustającego głodu. :mrgreen:

Hm, zazdroszczę trochę... ja z kolei na wiecznej mniej lub bardziej przestrzeganej, przez siebie wymyślonej diecie :wink:
Dzięki temu i ciągłej aktywności fizycznej (ok, przynajmniej się staram :wink: ) nie mam nadwagi.
Inaczej łatwiej byłoby mnie przeskoczyć niż obejść :lol:
A obserwacja chłopaka autentycznie była wciągająca. Pietyzm z jakim smarował buły serkiem, kroił pomidorki, układał razem z wędliną i żółtym serem był naprawdę godny podziwu. A co ciekawe kanapki były "na później" bo każdą po kolei pakował i wkładał do torby :lol:
Mikromir napisał(a):Chyba nie warto - z relacji sprzed 2015r. wyleciały zdjęcia, niestety...

O, wielka szkoda :?
Zajrzałem, rzeczywiście ich nie ma.
piotrek180686 napisał(a):chodzi mi gdzie konkretnie przyjechać ( w jaką część portu ) gdzie się udać po bilet

Dojazd od skrzyżowania wielopoziomowego z Jadranką do budek z kasami :)
port1.jpg

piotrek180686 napisał(a):czy od razu można kupić powrotny i czy gwarantuje miejsce z powrotem

Tego nie wiem, prawdopodobnie można. Musiałbyś tylko wiedzieć i podać na który konkretny rejs chcesz bilet. One są wystawiane właśnie na konkretną godzinę i w związku z tym sądzę że gwarantują miejsce na statku.
piotrek180686 napisał(a):i czy opisane są statki żeby nie pomylić

Statki nie są opisane, ale też nie ma ich aż tak wiele :)
W kasie kierują do właściwej kolejki oczekujących, tak wg mnie nie ma możliwości by stanąć nie tam gdzie trzeba :) .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.12.2020 16:54

kulka53 napisał(a):
piotrek180686 napisał(a):czy od razu można kupić powrotny i czy gwarantuje miejsce z powrotem

Tego nie wiem, prawdopodobnie można. Musiałbyś tylko wiedzieć i podać na który konkretny rejs chcesz bilet. One są wystawiane właśnie na konkretną godzinę i w związku z tym sądzę że gwarantują miejsce na statku.

Tak, można, a przynajmniej można było w 2018 roku. Kupiliśmy bilet dzień przed powrotem z wyspy i miejsce było "gwarantowane". Pani w kasie powiedziała, że sprzedają dokładnie tyle biletów, ile jest miejsc na promie.

Na innych chorwackich wyspach nie ma takiej możliwości. Dugi Otok jest pod tym względem wyjątkowy :), chociaż nie wiem, czy jedyny.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.12.2020 18:10

kulka53 napisał(a): Może nie było to marzenie ale chęć poznania tej chorwackiej wyspy była w nas (we mnie zwłaszcza) od dawna, od wielu lat. Od wtedy gdy w swojej żeglarskiej relacji pokazała jej mały północny fragment Danusia (dangol). Teraz ten nieplanowany wcześniej, przed wyjazdem, pomysł miał się zrealizować.

Jak ja wtedy obiecywałam sobie, że wkrótce wrócę na Dugi Otok, tyle że nie łódką... Gdyby nie niezbyt sprzyjające urlopowi okoliczności, bylibyśmy wówczas tam, a nie na Iżu (ale zmiany absolutnie nie żałujemy). No a potem priorytety się zmieniły i jakoś od tamtej pory do Chorwacji nie zawitaliśmy. Ciekawe, jak teraz wygląda krystaliczne wówczas wybrzeże przy latarni? Pewnie nie jest już tak fajnie, przecież camping działa tam już od wielu lat, nie ma takiej dziczy jak za naszej wizyty...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.12.2020 07:27

maslinka napisał(a):Pani w kasie powiedziała, że sprzedają dokładnie tyle biletów, ile jest miejsc na promie.

Na innych chorwackich wyspach nie ma takiej możliwości. Dugi Otok jest pod tym względem wyjątkowy :), chociaż nie wiem, czy jedyny.

Ja pani w kasie nie pytałem bo zakładałem że o tej porze roku z dostaniem się na prom problemu nie będzie :cool:
Poza tym my nigdy nie wiemy ani czy, ani kiedy, ani gdzie na 100% popłyniemy więc raczej kupujemy bilety w ostatniej chwili :) .
A domyślałem się że tak jest bo na bilecie wydrukowana była konkretna godzina. W przeciwieństwie biletu na/z Braca który ważny jest cały dzień 8O .

To bardziej pani w kasie miała z nami problem :lol: bo dłuższą chwilę zastanawiała się jak zakwalifikować Lunę - czy jak auto osobowe czy jak dostawczaka :cool: , pytała m.in. czy mamy z tyłu drugi rząd siedzeń czy już tylko przestrzeń ładunkową... W sumie nie wiem która opcja jest tańsza :roll: .

dangol napisał(a):No a potem priorytety się zmieniły i jakoś od tamtej pory do Chorwacji nie zawitaliśmy. Ciekawe, jak teraz wygląda krystaliczne wówczas wybrzeże przy latarni? Pewnie nie jest już tak fajnie, przecież camping działa tam już od wielu lat, nie ma takiej dziczy jak za naszej wizyty...

No właśnie, tak to już bywa że się priorytety zmieniają... wystarczyło raz pojechać do Grecji i wpaść po uszy :wink: :lol:
Ale jak widać Chorwacja się przydała i w "w razie czego" :roll: jest spoko opcją na urlop bez nabijania milionów km. Fakt że mieliśmy pogodowo spore szczęście...
Na wybrzeże przy latarni jakoś nie zwróciliśmy zbytniej uwagi... było skaliste więc cóż nam po nim :wink: . Ale i z jednej strony cypelka i z drugiej (przy kempingu) kąpało się po parę osób, więc chyba nie jest tak źle :)
Aha, czyli kemping w tym miejscu to dość nowa opcja :roll: , nie wiedziałem. Teoretycznie on chyba działał bo brama była otwarta ale tak wg mnie to żywej duszy na nim nie było. Spojrzawszy z ciekawości na ceny wywieszone w gablocie niezbyt mnie to zdziwiło... drożyzna okrutna :? ... albo ja się nie znam na cenach w Chorwacji po prostu.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.12.2020 08:46

18 września, piątek cd.

Wyjechawszy z promu odczekuję chwilę z boku nabrzeża by przepuścić inne auta którym na pewno bardziej się spieszy :wink: i zapewne lepiej znają tajniki jazdy po drogach Dugiego Otoka niż ja. Nie poganiani przez nikogo dojeżdżamy do „głównej” i kierujemy się na północ.

Pierwszym odwiedzonym miejscem na wyspie będzie plaża Veli Žal. Ładnie prezentująca się na zdjęciach zbiera entuzjastyczne opinie także i tu na forum…sprawdzimy jak jest tam naprawdę a przy okazji zorientujemy się czy spory (w sezonie płatny) parking przed plażą nie nadawałby się czasem na spędzenie dzisiejszej nocy.

Do parkingu i plaży prowadzi wąska (niełatwo się jak mi się wydaje tam minąć z kimś z naprzeciwka) uliczka pokryta dość zniszczonym asfaltem. Najpierw trochę pod górkę a potem stromo w dół i jesteśmy na miejscu. Wielki ziemisto-trawiasty plac jest niemal pusty, opłat zapewne dawno już nikt tutaj nie zbiera. Zostawiamy auto i idziemy na rekonesans.

Obrazek

Najpierw na pobliskie wybrzeże które może służyć do wodowania łódek.

Obrazek

Jak to możliwe że wszystkich zachwyca a nas tak nieszczególnie? . No tak, zapomniałem… my zawsze musimy trochę odstawać :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fakt, nie ma słońca, akurat schowało się za warstwą chmur. Przypomina mi się w tym momencie widziana parę lat temu znana dość plaża na Sardynii – Mari Ermi, wąska, złożona z drobnych, jasnych kamyczków o średnicy tak do 5mm… tu kamyczki są jednak większe :roll: a i czarnych skał w wodzie nie brakuje…nie da się ukryć że to nie to samo :? .

Ale ok, to nie jest właściwy Veli Žal, tam trzeba z parkingu kawałek podejść. To idziemy – zamkniętą dla samochodów wygodną alejką.

Obrazek

Na końcu alejki jest ukryty wśród zarośli buczący agregat prądotwórczy oraz zamknięty na głucho po sezonie i pozwijany plażowy bar.

Obrazek

Na plaży jest kilka osób co nas nie dziwi bo skoro na parkingu były auta to ludzie też muszą być. Natomiast jednak dziwi nas zachwyt Velim Žalem :roll: .

Obrazek

Obrazek

Jest tu lepiej niż tam koło parkingu ale to nie to czego się spodziewaliśmy. Wielkie kamienie stromo schodzące do wody przeważają, w wodzie są skały i też wielkie kamienie. Jesteśmy rozczarowani a już tym bardziej gdy widzimy tę tablicę :? .

Obrazek

Gospodarz tej wyspy nie życzy sobie naturystów – jego prawo. Gdzie jest jednak ta słynna chorwacka otwartość w tej kwestii, gdzie podziały się XIX wieczne jeszcze tradycje i szczycenie się byciem prekursorem tej formy nadmorskiego wypoczynku? .

Najładniejszy fragment tutejszego wybrzeża.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wędruję dalej na północ, tam wybrzeże prezentuje się mniej atrakcyjnie.

Obrazek

Choć dno musi nie być głęboko skoro woda ma ładny kolor tak daleko od brzegu.

Obrazek

VeliŽalskie kamyki :)

Obrazek

Obrazek

… i impresja :wink: .

Obrazek

Wracamy do auta. Znana dugootocka plaża nas niestety dość mocno rozczarowała :roll: , mamy nadzieję że później będzie lepiej :) .

Co do noclegu na parkingu to po krótkiej chwili zastanowienia decydujemy że nie będzie to dobre miejsce. Zbyt znane i możliwe że często może być odwiedzane, nawet po zmroku. Może znajdziemy coś lepszego, bardziej ustronnego.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.12.2020 08:47

Wracamy na główną i kontynuujemy na północ. Mijamy ładnie położone na wzgórzu Dragove, ale wiemy że osady na tej wyspie nie są klimatyczne, zabytkowe czy w ogóle interesujące dlatego nie będziemy na nie zwracać większej uwagi. Za to uwagę zwracamy na też stojący na wzgórzu kościółek – Mala Gospa jak mówi nam mapa. Tam podjedziemy.

Stromo w dół do „przełęczy” i potem stromo w górę na pochyły żwirowy placyk. Kościółek podobno jest stary i zabytkowy ale w ogóle tego nie widać, wygląda jakby został zbudowany kilkadziesiąt lat temu. Albo może stoi w miejscu starszej budowli? Sam już nie wiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Studnia.

Obrazek

Obrazek

Górka jest trochę porośnięta drzewami i zaroślami więc widok jest nie aż tak rozległy, ale można rzucić okiem na pobliski porcik Božava i okoliczne lądy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet ładnie :) , warto było podjechać, chociaż bardziej z innego powodu. Odkrywamy po drodze do kościółka 2 placyki :cool: , uznajemy że jeśli nie znajdziemy innego, lepszego miejsca to z pewnością będzie to odpowiednie miejsce na spędzenie nocy. Ale jeszcze nie teraz, przed nami parę godzin tego dnia do wykorzystania :idea: .

c.d.n.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.12.2020 09:11

Ta plaża mnie też nie zachwyca, choć te okrągłe dość płaskie kamyczki całkiem, całkiem miło wyglądają.

:papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.12.2020 11:21

Słońce jednak ma znaczenie. Dla nas nie była to najpiękniejsza plaża na Dugim Otoku (również dlatego, że w sezonie jest bardzo oblegana), ale podobała nam się i myślę, że w słońcu wygląda lepiej :)

Obrazek
Obrazek

Dzięki promieniom słonecznym widać, jaki piękny jest tam kolor wody - dno jest częściowo piaszczyste.

"Zwiedzanie" miejscowości można sobie odpuścić ;) Na Dugim Otoku piękne są przede wszystkim cuda natury :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.01.2021 10:17

piekara114 napisał(a):Ta plaża mnie też nie zachwyca, choć te okrągłe dość płaskie kamyczki całkiem, całkiem miło wyglądają.

Szczerze to naprawdę nie ma szału :roll: . Miejsce do plażowania gdy jest mało osób to jeszcze jakoś można znaleźć ale przy większej ilości to słabo to widzę, kamyki leżą dość stromo i niebyt można wygodnie się rozłożyć. A do wody to nawet w butach trzeba ostrożnie...
maslinka napisał(a):Słońce jednak ma znaczenie.

Słońce - słowo klucz :wink:
Bardzo możliwe. Na pewno kolor wody wtedy się uwydatnia, tak ogólnie też widać że nie jest źle ale w słońcu na pewno musi być dużo lepiej. Mieliśmy okazję jeszcze raz być na tej plaży, niestety również i wtedy słońce nie bardzo chciało się pokazać.

Z miejscowości bliżej poznaliśmy tylko dwie :) , gdybyśmy mieli więcej czasu może i zajrzelibyśmy tu i ówdzie. Ale sam widziałem że nic interesującego raczej w nich nie może być, są zbyt małe.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.01.2021 10:20

18 września, piątek cd.

Parę minut i kilometrów dalej skręcamy nad najsłynniejszą plażę Dugiego Otoka i jedną z najsłynniejszych (chyba) w Chorwacji - Sakarun. Podobno jest to jedna z nielicznych prawdziwie piaszczystych plaż w tym kraju :cool: , no zobaczymy jak to wygląda w rzeczywistości, jestem bardzo ciekawy.

Skręcamy bardzo powoli bo zjazd z asfaltu na krótką uliczkę gruntową jest tak wyjeżdżony tysiącami przejazdów :wink: że do pokonania jest spory uskok. Droga jest prywatna i nie wolno się przy niej zatrzymywać bo prowadzi do zapewne płatnego w sezonie parkingu... liczę że obecnie mowy o tym nie będzie... i nie przeliczyłem się :) . Miejsca do parkowania w lesie :idea: jest bardzo dużo, drzewa zapewniają cień, całkiem niczego sobie miejsce także na posezonowy nocleg... Poza kilkunastoma osobówkami stoi tutaj także wielki niemiecki kamper którego pasażerowie najwyraźniej mają zamiar z tej możliwości skorzystać. Czy skorzystamy my? jeszcze nie wiemy, zastanowimy się później.

Obrazek

Na razie z niecierpliwością zaglądamy w kierunku plaży :) .

Tak, takie widoki jak ten robią naprawdę niezłe wrażenie :cool:

Obrazek

Parę kroków dalej to wrażenie nieco się osłabia :roll: z dwóch powodów... po pierwsze na plaży jest sporo wyrzuconych na brzeg zeschniętych wodorostów, po drugie sporo jest tutaj też ludzi. W sumie nie dziwi mnie to, obu rzeczy można się było spodziewać... ludzie, wiadomo, ciągną do piachu :wink: , zaś o wiecznie zalegających tutaj trawskach czytałem wcześniej.

Obrazek

Obrazek

Nie mamy dobrze pokazującego to zdjęcia ale wodorosty czasami są z plaży sprzątane, z tyłu w jednym miejscu zalega ogromna ich góra. Jak widać jednak nie przynosi to efektu, widocznie jest to robione może tylko raz do roku? :roll: .

Po lewej wodorostów było dużo, po prawej jest ich... jeszcze więcej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest to spory minus Sakarunu, ale plus też ta plaża ma i to ogromny :idea: , faktycznie jest piaszczysta :) a co jeszcze ważniejsze - ten drobniuteńki, niemal biały piaseczek zalega w całej, szerokiej i długiej zatoce. Nie trzeba tu butów do wody, nie trzeba uważać by nie rąbnąć gdzieś na śliskich kamieniach... po prostu luz i sielanka :) . A do tego zwyczajnie genialnie się całość prezentuje... i nawet ciemne pasma traw w wodzie tego efektu w ogóle nie psują.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj z kolei przychodzi nam na myśl plaża na jakiej byliśmy równo rok wcześniej w Grecji - Platis Gialos na wysepce Lipsi :) . Kolor wody nad jasnym, piaszczystym dnem był podobny, jednak tutaj zatoka jest dużo większa a podobny piasek jest również na brzegu...tym razem Sakarun wygrywa :cool: .

Przyglądamy się chwilę sporemu terenowi który zajmuje działająca wciąż konoba, są ludzie, jest pogoda, więc szkoda byłoby zwijać interes nawet o tej porze roku. Kusi nas dróżka prowadząca dalej wzdłuż wybrzeża, pstrykamy jeszcze parę fotek i idziemy na krótki spacer.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.01.2021 10:21

Po może kilometrze docieramy do przewężenia przed małym, okrągłym cypelkiem :) . Strasznie się nam tutaj podoba 8O :idea: , okrągłe kamyczki są białe jak śnieg i jest ich tutaj tyle że wyglądają jak zepchane wielkim spychaczem :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdumiony jestem widząc tutaj takie zwykłe auto 8O, nie bardzo mogę sobie wyobrazić którędy się tutaj przedostało... okazuje się potem ze lepsza droga niż tak którą przyszliśmy dociera tutaj z drugiej strony półwyspu.

Obrazek

Widoczek na zatoczkę po drugiej stronie.

Obrazek

Skalisty cypelek noszący nazwę Lopata sobie już podarujemy, tutaj podoba się nam wystarczająco :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spędzamy tu kilkanaście minut i wracamy do auta. Jest strasznie gorąco a do tego wyszło znów słońce które dramatycznie przypieka w tym wilgotnym powietrzu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cóż, nie ma co - Sakarun jest super miejscem które bardzo się nam podobało, zatoka naprawdę robi wrażenie. Minusy, wiadomo, trawska i.... dość dużo ludzi, nawet o tej porze roku oraz :? brak możliwości plażowania FKK. Jednego golasa widzieliśmy na Lopacie ale to zbyt często odwiedzany jak mi się wydaje zakątek by mówić tu o luzie i swobodzie. Ale te 2 ostatnie minusy zapewne dotyczą tylko nas, większości będą przeszkadzać tylko wodorosty, które na szczęście choć jest ich tak dużo, to nie wydają żadnego nieprzyjemnego zapachu. No chyba że dla niektórych minusem będzie jeszcze piasek :wink: . A my jeszcze dziś będziemy mieć okazję jak to z tym piaskiem na Sakarunie jest...

c.d.n.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.01.2021 11:25

Zatoka ( posezonowa ) wygląda świetnie , płytka woda na sporym obszarze musi mieć nawet późną jesienią bardzo przyjemną i zachęcającą do kąpieli temperaturę :D
Kusisz , Pawle , tymi białymi kamyczkami , ale jeszcze bardziej możliwością dojazdu na ten cypelek :mrgreen: i w ten sposób powstaje kolejna wersja planu "b" na tegoroczną jesień . . .
Przyznam się , że chyba nigdy nie braliśmy ( tak było do tej pory ) tej części wysp pod uwagę przy planowaniu jesiennych wakacji :oops:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży