shtriga napisał(a):Aleśmy rozmyli wątek Kulkom...
shtriga napisał(a):Żeby było choć odrobinkę w temacie gór to dodam, że najwyższy "szczyt" Malty Ta' Dmejrek ma 253 m ale zdobycie go latem przy ponad 50 stopniach ciepła, to było zbyt wielkie wyzwanie nawet dla nas
zawodowiec napisał(a): Nie zbieram metodycznie ale z Europy jakoś tak przy okazji mi się uzbierało 9
zawodowiec napisał(a):A tak naprawdę jedyne co może bym chciał zebrać to nieoficjalna koronka Bałkanów
kulka53 napisał(a):Dzień ósmy (piątek)-21.09 -Park Narodowy Sjeverni Velebit
Jedziemy najpierw do Sv. Juraj i odbijamy w prawo w kierunku przełeczy Oltari wspinając się znów wijącą się wśród skał drogą. Nawierzchnia nie jest tak dobra jak wczoraj na drodze Karlobag - Gospic, ale jak dla nas to i tak prawie autostrada.
Gajus.ems napisał(a):kilkusetmetrowe przepaście bez barierek np. na PELJESACU droga Kuna-Crkvice gdzie nie odwżyłbym sie jechać autem.
Gajus.ems napisał(a):Ale interesuje mnie droga Sw Jure - Oltari o której napisałeś "prawie autostrada". Mam tu pytanko, czy "autostrada" w porównaniu z jardanką na odcinku Senj-Sw Jure? Tak sobie myśle, że może zjechałbym odcinkiem OTACAC-KUTEROVO-KRASNO POLJE-OLTARI- SW Juraj ale jednak mam trochę stracha że będzie dużo odcinków bez barierek szczegolnie na końcowym odcinku OLTARI - SW JURJ.
Gajus.ems napisał(a): Pisałeś, że trochę zaskoczył cię pierwszy kontakt z "jardanką" na odcinku SENJ - SW JURAJ ( ogladałem zdjęcia tego odcinka zarówno Twoje jak i PAP-a, oraz inne ) tj zupełny brak barierek. Z tego co pamietam sprzed 10 lat to dało się przejechać ale wrażenie robiło. Również droga na waszych zdjęciach wygląda przyzwoicie ( czytaj bezpiecznie), widziałem w CRO o wiele gorsze ( kilkusetmetrowe przepaście bez barierek np. na PELJESACU droga Kuna-Crkvice gdzie nie odwżyłbym sie jechać autem.
... Watpliwości moje poteguje fakt, że nawet odważny kolega PAP odwiedzajac KUTEREVO jadąc do SENJA wracał sie do OTOCACA , a z mapy wynika ( podziałka 1:200 000 ), że bliżej by było z KUTEROVA nad JARDAN jadąc na KRASNO POLJE i OLTARI.
kulka53 napisał(a): Jeżeli natomiast chodzi o odcinek Krasno Polje - Oltari - Sv Juraj to pisząc 'prawie autostrada' mialem na myśli przebyte przez nas w tym roku (i nie tylko) odcinki w Czarnogórze, gdzie a to nawierzchnia byla znacznie gorsza albo sama droga znacznie niebezpieczniejsza.
Droga ta jest węższa niż Jadranka czy droga Karlobag - Gospic (zwlaszcza na odcinku podjazdowym do Oltari), a nawierzchnia przypomina polskie drogi na mapach oznaczone jako żólte. Odcinek Krasno Polje - Oltari wiedzie przez las, jest plaski albo lekko nachylony, szosa jest kręta. Potem za Oltari jest porządny zjazd, Skoda miejscami nawet na drugim biegu przyspieszala. Barierek faktycznie za dużo nie ma, ale za to ekspozycji też jako takiej nie ma, przepaście przy Jadrance są z pewnością większe. Fajne serpentynki. Jak się wjeżdża to oczywiście jedziesz wolno bo nachylenie jest spore, wtedy uważasz glównie czy ktoś nie gna na zlamanie karku z góry i nie ścina zakrętu. Podczas zjazdu wystarczy wrzucony odpowiedni bieg i noga w okolicach hamulca.......... Ostrożności nigdy nie za wiele.
Ładna droga, ale widoki ciekawsze z tej z Karlobagu do Gospica, tam też są większe przepaście.
PAP napisał(a):Tak na marginesie, czy może powiedzieć / polecić jakiej mapy najlepiej używać dla tej okolicy
Powrót do Nasze relacje z podróży