Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrzesień, Zadar Czy Podgora?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krzycho21
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzycho21 » 29.08.2007 20:10

Witam
Wybieram się we wrześniu do cro i mam pytanie w sprawie ewentualnej pogody. Ja Nalegam na południe a konkretnie podgora. Moim zdaniem im niżej tym cieplej we wrześniu. Moja małżonka sugeruje bliżej tzn. w okolice zadaru. Dodam iż jedziemy z rocznym szkrabem w terminie 7-21 września. Wszelkie sugestie bądź inne propozyjce nawet z naiamierm na kwatere mile widziane.

Pozdrawiam Krzysiek
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 29.08.2007 21:24

Zdecydowanie Podgora , i widokowo lepsza i pogoda pewniejsza .
Tylko się nie wpakujcie na kwaterę gdzieś daleko od morza bo teren mocno górzysty i ciężko będzie z dzieckiem zap.... pod górkę.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 29.08.2007 21:47

Różnica w temperaturze będzie nieodczuwalna . Jeżeli lubisz malomiasteczkowy klimat to Podgora , jeżeli lubisz miasto żyjąca mocnym rytmem to Zadar. W Podgorze bylem 10 lat temu na wakacjach - pierwszych w Cro, a w tym roku bylem odwiedzić to miejsce na wycieczce sentymentalnej i mogę polecić . Ale Podgora we wrześniu może wydawać się nudna - trzeba lubić te klimaty
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 30.08.2007 09:06

Ja znam Podgorę sprzed 20-lat , wtedy była to tętniąca życiem perełka.
Kilka lat temu będąc w Makarskiej odwiedziłam Podgorę i to już nie ten blask co kiedyś.
Ale jak się jedzie z dzieckiem to lepsze są takie spokojne miejscowości.
W każdym jest gdzie spacerować wzdłuż morza , tam gdzie kiedyś nie było przejścia porobione są ładne alejki.
A co do pogody to Makarska Riwiera ma swój specyficzny klimat zbliżony do śródziemnomorskiego ( widać to zresztą po roślinności ).
Dotyczy to wszystkich miejscowości od Baskiej Vody na południe.
Brela jest jakby na pograniczu.Byłam kiedyś we wrześniu w Breli i niby pogoda ładna , ale wieczory już chłodne i dużo wiatrów.
A parę kilometrów na południe od Breli - pełnia lata.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 30.08.2007 09:41

Bylem 4 lata temu w Podgorze, a w tym w Vodicach. Oba apartamenty tego samego wlasciciela, ale on osobiscie poleca pobyt w Podgorze.Twiedzi, ze klimat lepszy, czysta woda i cieplejsza, a i we wrzesniu jest tam cieplej.
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 30.08.2007 09:51

Byliśmy w ubiegłym roku w Podgorze. Małe miasteczko. Super widoki na góry, Przyjemna promenada z hotelem i restauracjami. Plaża niezbyt szeroka, ale zwirowo-kamienista bez wielkich głazów. Dzieci radzą sobie bardzo dobrze z wejściem do wody. Niezbyt daleko do Makarskiej. Jednym słowem inny "klimat" niż Zadar, bo to stosunkowo duże miasto. Wszystko zależy od tego czy będziecie spacerować spokojnie po plaży, czy też lubicie więcej ludzi wokół siebie.
Jest też inna różnica. Miasta dzieli kilkaset kilometrów, a z Podgory stosunkowo niedaleko do Dubrownika (oj! warto jechać) czy Medjugorie jeśli ktoś jest zainteresowany takimi miejscami. Z dzieckiem nie ma co się wyrywać na górę, ale jeżli jedziecie na dwa tygodnie to można rozważyć takie wycieczki.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 30.08.2007 10:50

Elżbieto całe wybrzeże Chorwacji ma klimat śródziemnomorski a nie zbliżony do śródziemnomorskiego.
Różnice w temperaturach oczywiście są ale głównie poza okresem letnim. Wg. danych statystyczno-meteorologicznych nad Adriatykiem wcale nie jest tak że im dalej na południe tym cieplej bo najcieplejszy obszar to rejon Splitu czyli czy to z Zadaru czy z Podgory jest podobnie blisko.
Najłagodniejszy klimat jest oczywiście na wyspach.
W Zadarze spędziłem swoje pierwsze wakacje w HR w 98 roku właśnie we wrześniu od 10 do 26. Uciekliśmy z Istrii gdzie lało. Przez cały pobyt mieliśmy piękne słońce, upałów nie było, idealnie do wypoczynku z dzieckiem. Wieczory wiadomo że chłodniejsze niż sierpniu czy lipcu.
Jeśli szukacie spokoju to Podgora może być lepszym wyborem-wiele osób z dziećmi chwali to miejsce zwłaszcza po sezonie. Zadar jest duży - wynająć można coś w dzielnicy Borik- całkiem sympatyczna, plaże z atrakcjami dla dzieci.
Najlepszym wyborem jeśli jednak Zadar byłoby przeprawienie się promem (30 minut) na wyspę Ugljan vis a vis Zadaru. Piękną i spokojną miejscowością na Ugljanie jest Kukljica Będziecie bliżej i będzie spokój a na wycieczki i spacery można promem plywać na zadarską starówkę (rejsy bez auta kosztują grosze).
Generalnie temperatury będą podobne a wybór miejsca zależy od Waszych preferencji. Ja Zadar darzę ogromnym sentymentem.
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 30.08.2007 22:53

Macieju , chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.Nie pisałam ,że im dalej na południe tym cieplej , tylko ,że na południe od Breli w miejscowościach zaliczanych do Makarskiej Riwiery panuje specyficzny mikroklimat.
Bazuję na własnych doświadczeniach ( w tym roku 14-te wakacje w Chorwacji , w tym często we wrześniu ) , a nie na danych statystyczno-meteorologicznych i wychodzi mi ,że najpewniejsza pogoda jest w rejonie Makarskiej.
W okolicach Splitu gdzie wg ciebie jest najcieplej przeżyliśmy na przełomie sierpnia/września takie załamanie pogodowe ,że każdy ubierał na siebie wszystko co miał najcieplejszego i trwało to dobre 10 dni.
Nie wiem na jakiej wyspie masz we wrześniu klimat łagodniejszy niż na lądzie , bo wg mnie wyspy w tym okresie , zwłaszcza te mniejsze, to jeden wygwizdów.
Takie mam doświadczenia , zresztą jak widać Chorwaci też to potwierdzają ( patrz kilka wypowiedzi wyżej )
A tak na marginesie jak wyobrażasz sobie wyprawy na spacery promem z rocznym dzieckiem ?
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 31.08.2007 05:37

No tak jeśli jedna czy nawet dwie przeżyte przez Ciebie nawałnice mówią więcej o pogodzie w danym miejscu niż WIELOLETNIE pomiary temperatury to rzeczywiście nie mamy się o co spierać. Zresztą Makarska jest na tyle blisko Splitu że zalicza sie do jego okolic. A co do "czym dalej na południe" to nie odnosiłem się do Twojej wypowiedzi tylko do ogólnego poglądu że im dalej na południe tym cieplej a w przypadku Adriatyku to nieprawda - Split jest cieplejszy od Dubrovnika.
To że klimat na wyspach jest łagodniejszy to rownież taka oczywistość że ciężko z nią dyskutować, jeśli potrzebujesz danych empirycznych to polecam sprawdzenie wieczorem (we wrześniu !) temperatury dajmy na to w Breli i w nie tak odleglej Vrboskiej czy Jelsie na Hvarze.
Ja swoją największa wichurę w HR przeżyłem we wrześniu właśnie na lądzie stalym po zjechaniu ze spokojnego Hvaru.
A co do promów i rocznego dziecka, rozumiem że do samochodu czy autobusu z takim bobasem też nie wsiadasz ? Zalożyłem że jeśli ktoś jedzie na wakacje 1,5 tys km to jego dziecko nie wymaga całodobowego przebywania w domu, a promy w CHorwacji to nie łupinki kolebiące się na byle fali. Jest gdzie usiąść, gdzie odpocząć czy pobiegać. A w przypadku promu Zadar-Preko to funkcjonuje on jak autobus podmiejski, dzieciaki dojeżdżaja nim codziennie do szkól, ludzie do pracy, na zakupy, na spacer więc nie wiem w czym problem.
A tak na koniec to mniej słownej agresji poproszę. Forum jest o wyrażania poglądów niekoniecznie jedynie słusznych.
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 31.08.2007 07:31

uważam,że kwestia pogody to jest w pewnym sensie szczęście i nie można nikomu doradzić jaka będzie gdzieś tam pogoda :?:
Inna sprawa to kwestia miejsca i ewentualne plusy i minusy , ktoś lubi palmy a inny wybiera miejsca pod względem ceny lub ukształtowania terenu- i chyba to jest bardzo ważne w doborze miejsca wypoczynku.
Kazda wypowiedź jest cenna zwłaszcza jak się jedzie pierwszy raz,
:arrow: a wnioski po przyjeździe :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.08.2007 07:49

to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 31.08.2007 09:42

W zeszłym roku wracając w czerwcu było tak:do tunelu Mała Kapela-na niebie klara, temp.pokazywana na autostradzie 30-35 stopni.Po przejechaniu tunelu inny świat.Niebo dość zachmurzone,temp 23-26 stopni.Nam to pasowało.
Wg. mnie można sprawdzać,pytać,spekulować a pogoda i tak zrobi co jej się spodoba :)
jimmi
Croentuzjasta
Droga

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 02.09.2007 17:30

Zauważcie jeszcze kwestię drogi. Pomimo wszystko Zadar jest 3 godziny bliżej co przy rocznym dziecku może mieć duże znaczenie

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone