napisał(a) Marcin 44 » 10.09.2002 12:37
Zwykle jeżdżę do Chorwacji we wrześniu. Kilka lat temu byłem przez dwa tygodnie na wyspie Pag jednego dnia padało przez 2 godziny, poza tym słonecznie, temperatura do 30 st. Dwa lata temu byłem na wyspie Cres. Jeden dzień była burza, reszta dni była upalna. W zeszłym roku podróżowałem po wybrzeżu od Murteru po Dubrownik. Jeden cały dzień lało z temperaturą 10 st., tydzień pogoda była zmienna z temperaturą do 24 st.. Naprawdę ładne były tylko trzy dni. Podobno zeszłoroczny wrzesień był w Chorwacji najbrzydszy z dotychczasowych.
W tym roku byłem na Hvarze na przełomie Sierpnia i Września. Cały czas była ładna pogoda (tylko nad wyspą, bo nad lądem widziałem burzowe chmury) z wyjątkiem jednej nocy, gdy była potężna burza (w związku z tym za tą noc nie policzono mi za nocleg).
Znajomy był cztery lata temu w pierwszym tygodniu października na Murterze. Miał piękną pogodę z temperaturą do 27 st.
Jadąc we wrześniu do Chorwacji można mieć dużą nadzieję, że będzie ładnie, lecz należy również zabrać ze sobą ciepły polar i przeciwdeszczową kurtkę.