Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrócliliśmy z Pagu [Povlijana]

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Melka
Odkrywca
Wrócliliśmy z Pagu [Povlijana]

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 18.08.2010 08:00

Witajcie!

Chciałam sie podzielic swoją relacją wyjazdu do Cro.

Więc wyjechalismy w niedzielę 8.08. Do Chorwacji udaliśmy sie trasą na :
Cieszyn
Frydek Mistek
Olmouc
Wiedeń
Graz
Maribor
Zagrzeb
Pag

Wyjazd był z BB dojechalismy w czasie 10 h z postojami bo jechało z nami dziecko.Na szczęscie młody cała noc przespał obudził sie dopiero po przekroczeniu granicy juz po stronie Chorwackiej.

Miejscem docelowym miało byc miasto PAG.
Wiec zatrzymaliśmy sie tam no i zostawilismy auto na parkingu i poszlismy się rozejrzec po okolicy...Po jakis 2 godzinnym spacerze czas było zacząc szukać noclegu (była to godz koło 13-14) słońce niesamowite,wiec z buta chodziliśmy od kwatery do kwatery szukając czegoś wolnego,ale lipa...wszędzie masa Italiańców ludzie mowili wprost,że na Pagu wolnego miejsca nie znajdziemy.No chyba ze od połowy tygodnia...

Wyjeżdzając z PL nie sądziłam,że tak będzie. A że nastawiona byłam na miasto PAG to nawet nie wiedziałam jak jest w sąsiednich miejscowościach.
No,ale na następny rzut poszła wlaśnie Povlijana.
Tam tez nie było wesoło ;/
Tam chodzilismy między kwaterami z dobre 3 h oczywiście w mega słońcu i wszędzie słyszeliśmy ze nie ma wolnych kwater.Ręce mi sie załamywały.Dzieć w wózku dostawał juz kociokwiku,ja ze zmęczenia tez i nawet w duchu powtarzałam sobie nigdy więcej Chorwacji!
(Ale później mi sie odwidziało ) :)

Na szczęscie wtedy kiedy ja już byłam zrezygnowana mąż powiedział,ze idzie jeszcze na kilka kwater i tam znalazł.

Ależ byłam szczęśliwa!!!

:lol:

Mielismy kwatere -dwa duże pokoje,sypialnia kuchnia wyposażona oraz łazienka i taras. 50 e za dobę. A do plaży mieliśmy jakiś 1 km. Zarówno w jedną jak i drugą strone (Plaża Dubrovnik,Plaża Perlio)
Mieszkanko znajdowało sie centrum,obok marketu :)
Czyli jednym słowem wszędzie blisko.

Po przespanej nocy wyruszyliśmy na zwiedzanie.

Jedna plaża Dubrovnik,kamienista-łagodne zejście do morza,bardzo mi sie tam podobało,ale ze nasz syn 10 msc własnie jest na etapie początków chodzenia więc kamienie odpadały i bywaliśmy na plaży Perlio.Tam był piasek-albo jak to mozna nazwać tez zejście łagodne do .morza i bliżej nam było do domku wracać tamtą stroną.

Więc do południa siedzieliśmy w domu,albo spacerowaliśmy po mieście,a po południu na plaże :)

I tak nam mijały dni. Przy okazji zaliczyliśmy wycieczke do Miasto Lun,po drodze ja wracaliśmy z Lun to zatrzymaliśmy się w Novaliji i Simuni.

A no i w drodze do Pl zatrzymalismy sie na Plitvickich-coś pięknego jestem pod wrażeniem chyba do teraz.
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 18.08.2010 11:16

eh jak na złość przy uzupełnianiu zdjęć wygasła mi strona i wszystko szlag ;/ Postaram sie to wszystko uzupełnić.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 18.08.2010 14:06

Povljana to było moje drugie spotkanie z Chorwacją juz parę ładnych lat temu.Dzieci były wtedy jeszcze małe :D dlatego też chodziliśmy na piaszczystą plażę .
Czekam niecierpliwie na fotki :D :papa:
Melka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melka » 18.08.2010 15:52

Tak jak obiecałam wrzucam kilka fotek,może nie są najlepsze jeszcze daleko mi do fotografowania takich pieknych widoków jakie mam przyjemność tu oglądać,ale zawsze to coś :)

Obrazek

Obrazek

Przy Plaży nawet jakiś nurek sie załapał :)

Obrazek

Kościół w mieście Pag,którego każdy tu chyba zna.

Obrazek

Wąskimi uliczkami...

Obrazek

Mała przystań -Pag

Obrazek

Widoczek na góry z plaży.

Obrazek

Moja ulubiona knajpka na Pagu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok miasta Pag z góry.Piękne!

Obrazek

Żywa reklama :D

Obrazek

Mój plażowicz :*

Obrazek

Nie trzeba mówić nic :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachód słońca w Povlijanie

Obrazek

Droga do Lun.

Obrazek

I tu też.

Obrazek

Rosło sobie drzewo :)

Obrazek

Lun

Obrazek

Ławeczka...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gaj Oliwny.

Obrazek

Kościółek przy plaży w Povlijanie.

Obrazek

Plaża Sv.Duch.

Obrazek

i tu też.

C.D.N...
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 18.08.2010 16:28

Witaj, my w zeszłym roku stacjonowaliśmy 4 dni właśnie w Poviljanie nim przenieśliśmy się na wspaniały Peljesac, we wrześniu były tam pustki, miasteczko nie ma klimatu, są tam same nowe apartamenty, jest to dobra baza wypadowa, w mieścinie znajdują się fajne plaże szczególnie polecane dla dzieci :) my mieliśmy apartament przy samej plaży żwirowej na końcu miasteczka z cudnym widokiem na morze, chyba osiedle Dubrovnik, jeśli dobrze pamiętam.
trochę zdjęć w mojej relacji,
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25945&start=0
niestety czegoś tam nie kliknęłam i mi skasowali, jak znajdę czas będę musiała znów je wrzucić :) widoczki piękne, Pozdrawiam :) !
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2010 17:12

"Pagowych" relacji w tym roku jak "mrówków" :wink: :D

Powrót do Nasze relacje z podróży